Räkna inte med några lättnader i restriktionerna under våren. Det är beskedet från statsepidemiolog Anders Tegnell.
TT
Foto:Ali Lorestani/TT, Ali Lorestani/TT, Ali Lorestani/TT
Smittspridningen är fortsatt relativt hög. Och det är hålla avstånd som kommer att gälla under hela våren. Några större folksamlingar är det förmodligen inte tal om på länge än.
”Som det ser ut nu tror jag det är optimistiskt att tro att det kommer att vara så innan sommaren, utan det beror på hur pass bra vi lyckas få hit vaccin i så stor utsträckning att vi kan känna oss trygga med det. Jag har svårt att just nu se framför mig att man under våren kommer att kunna släppa på den typen av restriktioner för stora allmänna sammankomster”, säger Anders Tegnell till Sveriges Radios program Godmorgon världen.
Om det blir publik när Allsvenskan drar igång eller om det går att hoppas på en teaterföreställning i maj, svarar han:
”Det är jättesvårt att veta. Man kan möjligen tänka sig att det under väldigt speciella förhållanden, att man kan tänka sig mindre typer av publik, kanske, under någon typ av de aktiviteterna under våren. Men det kräver nog att vi har en väldigt stabil, låg smittspridning vid det laget”, säger Tegnell.
Även om det ser svårare ut efter vaccinförseningarna, hoppas han fortfarande att målet håller – att alla vuxna som vill ska hinna vaccineras innan midsommar, men det hänger mycket på att läkemedelsbolagen lyckas hålla leveranserna av vaccin.
TT
Innehåll från SPPAnnons
Var femte är felförsäkrad – så säkrar du kontrollen
Shoka Åhrman är pensionsexpert på SPP.
I ett bolag med höga ambitioner behöver anställda få fokusera på kärnverksamheten utan att tappa bort sig i administrativt gnissel. Hantering av tjänstepensioner är en typisk fallgrop om rätt förutsättningar saknas.
Men det finns lösningar som sparar både tid och resurser, oavsett om bolaget har 10 eller 10 000 anställda.
Det finns många företag i Sverige som betalar pensionspremier i onödan till personer som redan avslutat sin anställning. Även motsatsen förekommer, där företaget av olika anledningar missar att betala in premier. Granskningar från bland annat FörsäkringsGirot visar att så många som var femte anställd är felförsäkrad.
– Vem på företaget bestämmer vad som ska vara pensionsgrundande? Är det bara grundlönen eller även eventuell rörlig del och bonusar? Även om ansvaret är tydligt kan pappersblanketter skapa oordning och bidra till felaktiga pensionsavsättningar. Förseningsavgifter, retroaktiva kompensationskrav och åtgärder från Skatteverket är några exempel på möjliga konsekvenser, menar Shoka Åhrman, pensionsexpert på SPP.
En nyckel för att lyckas med administrationen är att se till att företaget har någon med ett tydligt ansvar för pensionen vid bolaget. Extra viktigt är också att säkerställa att processerna backas upp av en tydlig pensionspolicy.
– Det minskar riskerna för felhantering och är ett bra stöd vid revisioner. Det underlättar även vid kompetensväxling och ökar robustheten. Här kan oberoende pensionskonsulter hjälpa till att styra upp.
Viktigt att hålla koll på pensionspremier
Det gäller att ha koll på om de anställda håller sig inom gränserna för att inte påverka intjänandet till den allmänna pensionen, och att säkerställa att pensionspremierna håller sig inom ramen för avdragsrätten.
– Inför varje månad ska pensionsgrundande löner registreras i lönesystem och här är det viktigt att det blir rätt för alla anställda, även för dem som är föräldralediga, tjänstlediga, utlandsanställda och för dem som löne- och bonusväxlar. Som växande bolag vill man självklart hålla fanan högt som trygg arbetsgivare med attraktiva förmåner. Då får inget gå fel, understryker Shoka Åhrman.
Hon ser smidiga digitala verktyg som en förutsättning för en bra översikt där de anställdas pensionspremier enkelt kan hanteras med hjälp av inlästa lönefiler.