1515
Annons

Tegnell: Sverige på alldeles för hög nivå

Coronasituationen i landet är mycket allvarlig just nu, enligt Folkhälsomyndigheten.

Ytterligare 23 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige.

Foto:TT

Därmed har nu 13.111 smittade personer avlidit i landet och statsepidemiolog Anders Tegnell ger dystra besked på torsdagens pressträff.

”Det är tyvärr så att nu är det även länder i Europa som visar på en uppåtgående trend. I Sverige ligger vi fortsatt på en hög nivå. En alldeles för hög nivå”, säger han. 

Sammanlagt har 707.192 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

”Tyvärr börjar den ökning som vi har sett under en period även få genomslag på hur många som behöver iva-vård”, fortsätter statsepidemiologen.

Ännu värre är det dock på andra vårdavdelningar, enligt Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

”Den stora uppgången ser vi på övriga avdelningar. Där vårdades denna vecka 1 238 personer det är 59 fler än förra veckan”, säger hon. 

Men vaccinationsarbetet fortsätter och hittills har 1.049.986 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

722.519 personer har fått åtminstone en dos – vilket motsvarar 8,8 procent av den vuxna befolkningen. 327.467 personer har fått två doser – vilket motsvarar 4,0 procent.

”Även om vi såklart hade önskat att det hade kommit mer vaccin så används det vaccinet som kommer i en bra takt”, säger Anders Tegnell och poängterar att den prioritering som finns följs väl.

Vaccineffekten syns i äldreomsorgen över hela landet. Smittspridningen har avtagit i hemtjänsten, men störst skillnad ser Socialstyrelsen på äldreboenden.

”Smittspridningen på särskilda boenden har gått ner väldigt kraftigt”, säger Iréne Nilsson Carlsson.


Coronasmittan ökar i Sverige – men ännu på låga nivåer

Den ökade smittspridningen kan leda till högre belastning på sjukvården, enligt Folkhälsomyndigheten.

Regionalt har konstaterats både en ökning av andelen positiva covidtest och antal inlagda på sjukhus. 

Men låt inte coronan sätta käppar i hjulen för semestern, lyder experternas uppmaning.

BA.5, den senaste undervarianten av virusversionen omikron, fortsätter att vinna mark i Sverige, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Mellan vecka 24 och 25 ses en ökning med drygt 40 procent, säger statsepidemiolog Anders Lindblom.

”Det är fortfarande låga nivåer som vi utgår ifrån. Men vi har inte sett en ökning under sommaren tidigare. Det är ändå ett observandum.”

Enligt Lindblom kan det här innebära risk för ökad belastning på hälso- och sjukvården. Speciellt med tanke på att personal kan insjukna i samband med semestertider. 

Bland annat i Blekinge har man sett både en ökning av personer som testar sig för covid-19 och av andelen positiva test.

”Dessutom har antalet inlagda på sjukhus ökat. Vi var nere på noll för ett par veckor sedan. Den senaste veckan var vi uppe i tretton inlagda. En väldigt snabb uppgång”, konstaterar Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i regionen.

Maria Amér, smittskyddsläkare på Gotland, säger att också de har sett en betydande ökning på kort tid. På en vecka steg antalet nya fall från 2–3 till 17.

I flera regioner, bland annat Blekinge, Gotland, Värmland och Uppsala, har man återinfört vissa smittskyddsåtgärder, som munskydd, i vård och omsorgen. 

Men några allmänna rekommendationer eller restriktioner är inte på tapeten.

Lindblom säger att det viktigaste fortfarande är att se över sitt vaccinskydd och stanna hemma om man är sjuk och har symtom som tyder på covid-19.

Bengt Wittesjö konstaterar att vi måste lära oss leva med pandemin.

”Självklart ska vi njuta av semestern och se till så att vi kommer utvilade tillbaka till jobbet. Samtidigt ska vi ha respekt för att det här fortfarande är en speciellt allvarlig sjukdom”, säger han. 

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, är inne på samma linje. Han anser inte att gemene man behöver vidta några åtgärder just nu.

”Jag kan ändå tycka att man, som före pandemin, kan tillåta sig att kramas och sådana saker. Det är helt okej så länge vi har en relativt låg smittspridning.”

Om man däremot lider av nedsatt immunförsvar, tillhör en riskgrupp och vaccinet inte ger tillräckligt skydd, uppmanar Arnberg till större försiktighet. Speciellt om man bor i städer eller regioner där smittspridningen är förhållandevis stor. 

Statsepidemiolog Lindblom säger att det är svårt att spekulera i hur länge smittspridningen kommer fortsätta att öka. Men sett till de länder som är längre fram i smittspridningen kan det röra sig om några veckor, säger han.

Från och med den 1 september rekommenderas personer över 65 år och vuxna i riskgrupper en påfyllnadsdos. Även vuxna i övriga åldrar kan då kostnadsfritt ta en fjärde påfyllnadsdos.

”Vi håller på att ta fram en policy för hur det blir med vaccinationerna under hösten. Det kommer senare. Jag vill inte föregå det nu”, säger Lindblom.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?