Annons

Tegnell: Sverige har peakat och är på väg nedåt

Ytterligare 48 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Den totala dödssiffran stiger därmed till 4.939 personer.

Anders Tegnell. I bakgrunden Svante Werger, MSB.
Anders Tegnell. I bakgrunden Svante Werger, MSB.Foto:Anders Wiklund/TT

Samtidigt har 940 nya fall av smitta konstaterats. Sedan utbrottet startade har totalt 53.323 personer bekräftats smittade i Sverige, visar de senaste siffrorna.

2.317 personer har fått eller får intensivvård, framkom när tre myndigheter höll sina dagliga pressträff om coronaviruset i Sverige. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att de nya bekräftade coronafallen i Sverige inte beror på att smittan sprids mer än tidigare, utan på att man provar fler fall — inklusive lindriga fall.

”Tyvärr har det här tolkats i internationell media som att vi har en ny uppgång och inte har nått en peak en. Det är helt fel. Sverige har peakat och är på väg nedåt. Men, förstås, när man börjar provta mer så hittar man också mer fall”, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att han inte tror att det är möjligt att nå flockimmunitet i befolkningen utan vaccinering. Men Tegnell säger också att det är immunitetsgraden i befolkningen som ligger bakom minskningen i antalet fall inom intensivvården och minskningen av antalet dödsfall.

”Vi har uppenbarligen en ganska hög immunitet i befolkningen och det är säkert därför vi inte ser en ökning, utan en minskning av fallen i intensivvården, och dödsfallen går ner. Vi ser en effekt av immuniteten som vi har i befolkningen redan nu”, säger Tegnell.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?