Annons

Tegnell: Strategin är inte felaktig – "hade utan tvekan agerat likadant"

4.542 personer som insjuknat i covid-19 har nu bekräftats avlidna i Sverige. Det är en ökning med 74 personer det senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Samtidigt slår statsepidemiolog Anders Tegnell tillbaka mot uppgifterna att han anser att Folkhälsomyndighetens strategi har varit felaktig.

”Utan tvekan hade vi agerat likadant med den kunskap vi hade”, säger han under dagens pressträff med myndigheterna.

Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Anders Tegnell, statsepidemiolog.Foto:Pontus Lundahl/TT

Antalet bekräftat smittade personer är 40.803 och hittills har 2.121 personer som insjuknat fått intensivvård.

”Vi ser en avflackning och inte den fortsatta nedgången vi hoppats på”, säger Anders Tegnell.

6,3 miljoner fall har konstaterats i världen, och 1,4 miljoner i Europa, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell. Den stora motorn globalt är Sydamerika och USA.

”För Sveriges del ligger vi kvar på ungefär samma platå som tidigare. Storstadsregionerna står för den största delen av IVA-fall. Vi ser en hyfsat positiv utveckling på sikt, framför allt inför sommaren”, säger Tegnell.

Utvecklingen går dock inte längre lika starkt nedåt utan har flackats av och Tegnell uppmanar därför alla att följa råd och rekommendationer. Det vill säga inte resa i onödan, stanna hemma om man är sjuk, minimera nära kontakter om man är över 70 eller i riskgruppen och tvätta händerna.

Det finns en 30-procentig tillgänglig kapacitet när det gäller intensivvårdsplatser i landet, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

”Nio regioner befinner sig i stabsläge och tolv i förstärkningsläge, men ingen är i katastrofläge”, berättar Sandwall

”Vi har en ansträngd situation i alla regioner, men den samlade bedömningen är att det råder en stabilare situation nu när det gäller tillgång på skyddsutrustning”, säger Johanna Sandwall.

Anders Tegnell bemöter också det delvis självkritiska uttalandet i Sveriges Radio där Tegnell sade att det finns en ”förbättringspotential i det vi har gjort i Sverige”.

”Det har spridits en nyhet om att jag, och vi på myndigheten, anser att den strategi vi använt varit felaktig och skulle ändras på ett drastiskt sätt, säger han. Det är inte alls så. Vi menar fortfarande att strategin är bra, men det finns alltid förbättringar. Man kan alltid bli bättre.”

”Utan tvekan hade vi agerat likadant med den kunskap vi hade”, säger han också.

TT: Hade det inte varit klokt att tillämpa försiktighetsprincipen och tillämpa hårdare restriktioner i Sverige?
””Att göra mer är inte att följa försiktighetsprincipen. Att göra mer kan också innebära att göra mer skada.

”Det finns inget som tydligt talar för att utvecklingen skulle vara väldigt annorlunda om Sverige infört hårdare restriktioner”, fortsätter Tegnell. Han tar som exempel att stränga restriktioner fått en, enligt honom, bra effekt i Norge men inte i Storbritannien.

”Jag tror att när vi utvärderar det här om några år kommer det inte vara lätt att säga vilka åtgärder som gett framgång på vissa ställen men inte på andra.”

/Texten uppdateras.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?