1515
Annons

Tegnell: Stor risk för en tredje våg

Folkhälsomyndigheten presenterar i dag tre nya scenarier över pandemins tänkbara utveckling i Sverige under våren.

”Det finns en stor risk för en tredje våg”, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Den eventuella tredje vågen kommer att bero på ökade kontakter mellan människor, enligt ett av Folkhälsomyndighetens scenarier. Ytterligare en riskfaktor är en spridning av en mer smittsam virusmutation, exempelvis den så kallade brittiska virusvarianten.

”Och den kan tänkas börja relativt snart, i så fall, redan om någon eller några veckor”, säger Anders Tegnell om den ”tredje vågen”, på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff. 

Folkhälsomyndighetens andra två scenarier ger en ljusare framtidsutsikt, men dessvärre tror inte statsepidemiologen på scenariot med en fortsatt nedgång.

”Det är det mest optimala, men det bygger på att vi går tillbaka till de väldigt låga kontaktnivåer som vi hade under jul- och nyårshelgerna. I så fall kan vi få en fortsatt nedgång. Men sannolikheten att det kommer att utvecklas på det här viset, är inte hög”, säger han.

Folkhälsomyndigheten presenterar också ett scenario som utgår från att kontaktnivåerna blir som de var i höstas.

”I så fall kommer nedgången att stanna av. Och då kommer antalet fall att ligga kvar på en ganska hög nivå. De nya virusvarianterna kommer inte heller i det här scenariot att slå igenom.” 

Men fortfarande är Sverige i andra vågen. Smittspridningen är fortfarande omfattande, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff med regeringen. Han konstaterar dock att kurvorna planat ut något.

”Även om vaccineringen kommit i gång kommer det att dröja en tid innan vi kan se effekter på smittspridningen.”

Generaldirektören varnar också för att sluta följa de rekommendationer som finns.

”Även små förändringar i följsamhet till restriktionerna, med ökade kontakter, kan få stora konsekvenser. Tillsammans med spridning av den muterade varianten kan det leda till en tredje våg under våren. Och en kraftig sådan i värsta fall”, säger Carlson.

Höga virushalter i Göteborgs avloppsvatten

Nivån av coronaviruset i avloppsvattnet i Göteborg är fortsatt förhöjd, rapporterar 

Sveriges Radio Vetenskapsradion.

Enligt resultaten är andelen virus ungefär lika hög som vid de första virusvågorna.

Mätningarna, som genomförts av Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, sträcker sig fram till den 28 augusti och visar även att halten av sars-cov-2 inte längre går ner i botten mellan uppgångarna.

Enligt resultaten gör också kurvan för de uppmätta virusnivåerna i avloppsvattnet en sväng uppåt den senaste veckan.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera