1515

Tegnell: ”Ser ut som en ökad smittspridning”

Antalet fall av bekräftat smittade av coronaviruset ökar igen. Det uppger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.

Dödssiffran i covid-19 i Sverige uppgår till 4.562 personer.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.Foto:Anders Wiklund/TT

Ytterligare 20 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Dödssiffran stiger därmed till 4.562 personer.

Sedan utbrottet startade har totalt 41.883 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2.143 personer har fått eller får intensivvård, enligt de senaste siffrorna.

”Vi ser en uppsvängning på slutet med ökande antal fall igen. En stor del kommer från Västra Götaland och det ser ut som en ökad smittspridning”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

”Trots ökningen kan vi se att antalet iva-fall ligger på en lägre nivå, en stabil nivå.”

Anders Tegnell påpekar också att antalet fall i gruppen över 80 år går ned.

”Det är jättebra”, säger han.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, tar också upp dagens besked om att fältsjukhuset i Älvsjö nu avvecklas.

”Den imponerande omställningen av svensk sjukvård gick snabbt, och genererade fler platser än vi trodde. Det har gjort att vi inte behövde använda Älvsjö sjukhus. Därför går vi nu in i en avvecklingsfas, men resurserna försvinner inte för det”, säger hon.

Tidigare på torsdagen uppgav regeringen att betydligt fler ska testas för antikroppar vid misstänkt eller bekräftad covid-19.

”Det finns bra tester i dag som har hög säkerhet och är rimliga att använda. Det är de som görs på laboratorier, inte de så kallade snabbtesterna”, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten kommer att ange tydligt vilka krav som ställs på de tester som ska genomföras, och som ska ge bra resultat på individnivå.

”Många snabbtester når inte alls upp till nivåerna”, säger Tegnell.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?