Annons

Tegnell: ”Ser successivt bättre ut”

Antalet personer som smittats av coronaviruset och avlidit i Sverige uppgår nu till 5.161 personer, enligt Folkhälsomyndigheten.

”Det lilla positiva är att det successivt minskar”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Under tisdagen rapporterades 39 nya dödsfall, enligt Folkhälsomyndigheten.

”Man ska komma ihåg att det är alla som avlider med covid-19. Alla avlider inte av covid-19. Det är viktigt att komma ihåg”, säger Anders Tegnell om dödstalen.

Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 60.837, en ökning med 1.905 sedan i måndags. Antal bekräftade smittade av coronaviruset har ökat sedan man började testa i större utsträckning. Därför har nu Folkhälsomyndigheten valt att dela upp statistiken i lindriga kontra allvarliga.

”Det är de lindriga fallen som står för det största antalet av ökningen”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

2.366 personer har eller har fått intensivvård.

”Iva-situationen ser successivt bättre ut. Det är få fall som läggs in varje dag jämfört med när det var som mest”, säger Anders Tegnell.

472.000 personer har avlidit av covid-19 i världen. Cirka nio miljoner är bekräftat smittade.

”Den här pandemin är långt ifrån över”, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell uppmanar samtidigt svenskarna om att hålla i restriktionerna inför sommaren.

”Större familjefester är det bättre om man tar nästa år”, säger han.

Den kommande värmeböljan och dess påverkan på äldreboenden har varit en het fråga de senaste dagarna. Det är fler kommuner i dag som har beredskap för värmeböljan, jämfört med den varma sommaren 2018, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen.

På grund av smittrisken bör fläktar undvikas i gemensamma utrymmen, enligt Folkhälsomyndigheten. Iréne Nilsson Carlsson riktar sig till dem som arbetar inom äldrevården:

”Det som framför allt är viktigt är att man har god kontroll på hur de boende mår och att man har bra rutiner och involverar personal i det”, säger hon.

Ökad isolering i hemmet på grund av coronaviruset ökar också risken för våldsutsatta, enligt Jämställdhetsmyndigheten.

Det blir lättare för våldsutövare att kontrollera vilka kontakter den våldsutsatta tar. Social isolering och mer tid på nätet ökar också risken för att barn utsätts för sexuella övergrepp i digitala medier”, säger Lena Ag, generaldirektör vid myndigheten. 

”Det är svårt att uttala sig om exakt hur läget ser ut i dag. Men av allt att döma så har situationen förvärrats”, fortsätter hon.

I april anmäldes fler fall av misshandel mot kvinna av närstående jämfört med samma månad förra året, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, uppger Lena Ag. Hon poängterar dock att det är för tidigt att dra slutsatsen att det beror på pandemin.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?