1515

Tegnell ser fallande trend: Färre dör per dag i Sverige

Sverige ser en fortsatt nedgång i antalet nya fall på iva på grund av covid-19.

Dödsfallen är nu nere på under 50 dödsfall per dag.

Men antalet inlagda på andra avdelningar än iva minskar inte.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto:Pontus Lundahl/TT

Situationen i Sverige är i princip oförändrad, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. På fredagen steg antalet döda i covid-19 med 84 till 4.350 personer.

Antalet dödsfall per dag minskar dock, enligt Tegnell, och ligger nu på under 50.

Det är också en tydlig fortsatt nedgång av antalet nya fall inom intensivvården (iva). I dag vårdas 329 patienter på iva för covid-19.

Eventuellt syns en tendens till något ökande smittspridning. Men det tros mer vara en effekt av ökad provtagning.

Socialstyrelsen framhåller samtidigt att det inte märks någon nedgång i antalet som läggs in på sjukhus på andra avdelningar än iva.

”Det är snarare en platåfas där”, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Inom vissa regioner går trycket upp medan det går nedåt i andra.

”Mer det är inte över än. Vi måste fortsätta hålla i”, säger Alexandersson.

Folkhälsomyndigheten ser även en minskad smittspridning inom äldrevården. Men man betonar att det är fortsatt viktigt att provta väldigt generöst inom äldrevården.

”Vi vill påminna om att man kan ha väldigt ospecifika symptom. Det kan vara mycket mer diffust än så, vi vill belysa att personalen har koll på det och är uppmärksam på det”, säger enhetschef Malin Grape.

Därför bör man provta på minsta symptom, säger hon. Det är också angeläget att smittspåra kring nyupptäckta fall – både hos personal och omsorgstagare.

”Har man möjlighet ska man provta alla på enheten där ett nytt fall upptäcks. Provta även dem som inte har symptom, och även personalen”, säger Malin Grape.

Anders Tegnell nämner även de nya rekommendationerna kring idrott.

”Följs rekommendationerna är riskerna för smittspridning så små att fördelarna överväger.”

Regeringen har även meddelat att gymnasieskolorna öppnas den 15 juni.

”Vi ser inte mycket tecken på spridning i den miljön, därför känns det viktigt att de kan komma tillbaka till skolorna”, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är dock rädd att lättnaderna ger en signal till svenska folket att faran är över.

”Och då är det viktigt att vi upprepar mantrat att faran inte är över, men vi har valt att framför allt till hösten ta bort de restriktioner som har mindre betydelse för smittspridningen. Det är viktigt att man kan utöva idrott och att man kan få sin utbildning, om det nu inte har en väldigt stor betydelse. Vi ser ju ute i Europa där man haft stora lockdowns att det var ganska onödigt. Vi har ju haft det i mindre utsträckning, men ändå varit noga med att mejsla ut det som är viktigt här”, säger Johan Carlson.

Sedan utbrottet startade har 36 476 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 048 personer har fått eller får intensivvård.

I världen har totat cirka 5,8 miljoner fall av covid-19 nu bekräftats. Inom Europa 1,4 miljoner fall och 164.000 döda. Det är dock en positiv utveckling inom Europa, enligt Tegnell.

”Framför allt Sydamerika har blivit den nya motorn i spridningen nu, när det lugnat sig i Europa och USA.”


Innehåll från LoopiaAnnons

Vi har ett ansvar och en vilja att gå i bräschen för hållbarhet

Digitalisering genom hemsidor, e-handel och webbtjänster för med sig många positiva aspekter men också en påverkan på klimatet. Webbhosting möjliggörs genom serverhallar som kräver stora mängder el och kyla. Som ledande webbhotell vill Loopia Group visa vägen mot en klimatpositiv webbhosting och man gör det genom fokus på hållbarhet i alla led.

– Vår bransch behöver minska sin påverkan på miljön och som marknadsledande har vi ett ansvar men också en stark vilja att gå i bräschen för det arbetet. Vi tror dock att alla led inom hållbarhet hänger ihop och för att lyckas med våra mål är det därför viktigt att vi säkrar en stabil tillväxt och ett välmående företag för våra anställda, partners och kunder. Det möjliggör i sin tur ett långsiktigt arbete kring miljö och social hållbarhet, vilket vi brinner för, säger Hannah Johnsson Bittmann, Head of Sweden på Loopia Group.

Loopia Group är marknadsledande i Sverige, Finland och centrala Östeuropa. Företaget har som miljömål att använda 100 procent förnybar energi och att återvinna all hårdvara.

– I Sverige har vi nått våra mål och använder 100 procent förnybar energi. Totalt i gruppen har vi nått cirka 70 procent förnybar energi (2020). I Sverige tar vi nu ytterligare kliv genom att påbörja flytt av våra svenska hemsidor, över 300 000 bara under varumärket Loopia, till EcoDataCenter; världens första klimatpositiva datacenter. Datacentret drivs uteslutande av grön el och överskottsvärmen används till hushåll och tillverkning av biobränsle. Hittills har miljöfrågan tyvärr inte nämnvärt påverkat kundernas val av webbhotell och här ser vi att vi har en viktig roll i att utbilda i hur man kan göra bättre klimatval, berättar Hannah Johnsson Bittmann.

En annan viktig aspekt inom hållbarhet är hur man på bästa sätt kan ta hand om sina medarbetare och bli en attraktiv arbetsgivare.

– Vi har som mål att våra medarbetare ska spegla samhället i stort, vilket inkluderar att vara jämlika mellan könen men också att arbeta för mångfald i andra aspekter, exempelvis etnicitet. Idag består vår ledningsgrupp av 70 procent kvinnor, vilket gör oss unika inom en mansdominerad techbransch. Genom att se våra medarbetare för vilka de är tror vi att vi kan bidra till inkludering och i senare led både motivation och innovationskraft. Det här är viktigt för framtiden dels för att behålla och attrahera nya medarbetare, dels för att vi bättre ska förstå våra kunder förändrade behov, menar Hannah Johnsson Bittmann.

Flexibilitet är också något som har blivit allt viktigare, både när det kommer till exempelvis att ge medarbetare möjlighet att jobba på distans och vilka kundlösningar som erbjuds.

– Pandemin har bland annat inneburit att vi har sett fler företag som vill ha hemsidor och därmed även fler ovana hemsidebyggare. Det här gör att vi måste ha smarta, säkra och enkla lösningar för de ovana, samtidigt som vi måste ha en hög expertis för mer komplexa lösningar, en kunskap som vi har byggt upp under 20 år tillsammans med våra kunder, avslutar Hannah Johnsson Bittmann.

Om Loopia Group

Loopia Group är webbhotellet som blivit marknadsledande i Sverige, Finland och östra Centraleuropa genom innovativa webbtjänster för hemsidor, e-post och domäner, kombinerat med långsiktiga kundrelationer och en prisad support. Med varumärken såsom Loopia och WebSupport omsätter bolaget över 560 miljoner och hjälper dagligen över 620 000 företagare och privatpersoner att lyckas online. Loopia Group har 310 medarbetare på 10 kontor och ägs sedan 2018 av det nordiska riskkapitalbolaget Axcel.

Läs mer på www.loopia.se

Följ oss på LinkedIn

Följ oss på Facebook 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Loopia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?