Tegnell ser fallande trend: Färre dör per dag i Sverige
Sverige ser en fortsatt nedgång i antalet nya fall på iva på grund av covid-19.
Dödsfallen är nu nere på under 50 dödsfall per dag.
Men antalet inlagda på andra avdelningar än iva minskar inte.
Di•TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto:Pontus Lundahl/TT
Situationen i Sverige är i princip oförändrad, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. På fredagen steg antalet döda i covid-19 med 84 till 4.350 personer.
Antalet dödsfall per dag minskar dock, enligt Tegnell, och ligger nu på under 50.
Det är också en tydlig fortsatt nedgång av antalet nya fall inom intensivvården (iva). I dag vårdas 329 patienter på iva för covid-19.
Eventuellt syns en tendens till något ökande smittspridning. Men det tros mer vara en effekt av ökad provtagning.
Socialstyrelsen framhåller samtidigt att det inte märks någon nedgång i antalet som läggs in på sjukhus på andra avdelningar än iva.
”Det är snarare en platåfas där”, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.
Inom vissa regioner går trycket upp medan det går nedåt i andra.
”Mer det är inte över än. Vi måste fortsätta hålla i”, säger Alexandersson.
Folkhälsomyndigheten ser även en minskad smittspridning inom äldrevården. Men man betonar att det är fortsatt viktigt att provta väldigt generöst inom äldrevården.
”Vi vill påminna om att man kan ha väldigt ospecifika symptom. Det kan vara mycket mer diffust än så, vi vill belysa att personalen har koll på det och är uppmärksam på det”, säger enhetschef Malin Grape.
Därför bör man provta på minsta symptom, säger hon. Det är också angeläget att smittspåra kring nyupptäckta fall – både hos personal och omsorgstagare.
”Har man möjlighet ska man provta alla på enheten där ett nytt fall upptäcks. Provta även dem som inte har symptom, och även personalen”, säger Malin Grape.
Anders Tegnell nämner även de nya rekommendationerna kring idrott.
”Följs rekommendationerna är riskerna för smittspridning så små att fördelarna överväger.”
Regeringen har även meddelat att gymnasieskolorna öppnas den 15 juni.
”Vi ser inte mycket tecken på spridning i den miljön, därför känns det viktigt att de kan komma tillbaka till skolorna”, säger Anders Tegnell.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är dock rädd att lättnaderna ger en signal till svenska folket att faran är över.
”Och då är det viktigt att vi upprepar mantrat att faran inte är över, men vi har valt att framför allt till hösten ta bort de restriktioner som har mindre betydelse för smittspridningen. Det är viktigt att man kan utöva idrott och att man kan få sin utbildning, om det nu inte har en väldigt stor betydelse. Vi ser ju ute i Europa där man haft stora lockdowns att det var ganska onödigt. Vi har ju haft det i mindre utsträckning, men ändå varit noga med att mejsla ut det som är viktigt här”, säger Johan Carlson.
Sedan utbrottet startade har 36 476 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 048 personer har fått eller får intensivvård.
I världen har totat cirka 5,8 miljoner fall av covid-19 nu bekräftats. Inom Europa 1,4 miljoner fall och 164.000 döda. Det är dock en positiv utveckling inom Europa, enligt Tegnell.
”Framför allt Sydamerika har blivit den nya motorn i spridningen nu, när det lugnat sig i Europa och USA.”
Innehåll från XpengAnnons
Bilen som tar dig över 57 mil på en laddning
Sportig, snabb och stilren. Lägg till lång räckvidd, att den klarar 0-100 km/h på 4,1 sekunder och snabbladdas på under en halvtimme.
En nyutvecklad sportsedan med sänkt front och en strömlinjeformade siluett.
Precis, vi pratar om nya Xpeng P7.
– Det är en bil med en enorm attraktionskraft. Det har vi speciellt märkt av när vi har varit ute med vår visningsbil – en grön P7 Wing Edition. Då kommer alla möjliga människor fram och frågar om bilen och knäpper kort, säger Magnus Wenger, marknadschef på Xpeng Sverige.
– Människor är intresserade och väldigt nyfikna.
Snabbladdning
Den 489 centimeter långa bilen finns i tre olika utföranden och med två- eller fyrhjulsdrift. Samtliga bilar kommer med ett batteri på 86,3 kWh som kan ta emot 175 kW-laddeffekt och kan laddas 10-80 procent på 29 minuter. Det innebär att du slipper långa laddstopp på resan.
Dessutom har Xpeng P7 stöd för V2L (vehicle to load) som gör att du kan använda elen åt andra hållet. Med andra ord har du alltid el med dig för att kunna koppla in datorn, kompressorn för att blåsa upp sommarens badleksaker eller högtryckstvätten.
Instegsversionen – RWD Long Range – har en räckvidd på upp till 576 kilometer, enligt Xpeng, vilket motsvarar en förbrukning på 16,8 kWh/100 km. Motoreffekten hos den framhjulsdrivna versionen är 203 kW eller 276 hästkrafter och den har ett vridmoment på 440 Nm. Detta gör att 0-100 km/h kan nås på 6,7 sekunder. Maxhastighet är fixerad till 200 km/h.
473 hästkrafter
Den fyrhjulsdrivna versionen AWD Performance har alltså samma batteri, men har försetts med dubbla elmotorer. Den bakre motorn är densamma som i den bakhjulsdrivna varianten, men till framhjulen har den fått en egen elmotor på 145 kW. De båda motorerna levererar totalt 473 hästkrafter (348 kW). Tillsammans med vridmomentet på 757 Nm klarar motorerna att leverera tillräckligt med kraft för att AWD ska klara 0–100 km/h på 4,1 sekunder. Räckvidden hos de fyrhjulsdrivna versionerna är enligt uppgift upp till 505 kilometer.
Wing edition heter värstingversionen av P7. Det handlar i stort sett om samma bil som AWD Performance, den är lite tyngre och har 19-tums lättmetallfälgar istället för de 18-tumshjulen på RWD Long Range-versionen. Den har även ventilerade framsäten, Dynaudio sound system med inbyggda högtalare i förarstolen, klädsel i nappaläder och soft-close dörrar (detta finns också som tillvalspaket). Men den tydligaste skillnaden är de iögonfallande saxdörrarna (som öppnas vertikalt).
Förarmiljön i Xpeng P7 domineras av skärmar, precis som hos många andra elbilar. En 10,25-tum digital förardisplay som visar föraren all den viktigaste informationen och till sin hjälp har den en central 14,96-tumsskärm med företagets operativsystem Xmart OS.
Inne i kupén har bilen fem lyxiga sportstolar för bästa komfort. De två framstolarna och multifunktionsratten har värmefunktion, och i stolarna sitter du lågt för att få den där extra sportiga känslan.
Som om inte detta var nog kommer bilen, som har leveransstart i juni i år, med panoramasoltak, dolda dörrhandtag, elektrisk baklucka och trådlös mobilladdning – allt för att göra livet både enklare och mer komfortabelt.
Intelligenta system
Med 29 olika säkerhetssensorer, däribland fem högupplösta milimetervågsradarsensorer och tolv ultraljudssensorer, och inte mindre än elva olika kameror hjälper assistansfunktionerna XPilot föraren under färden. Det intelligenta kör-, säkerhets- och parkeringssystemet är dessutom kopplat till det egenutvecklade systemet Xmart OS som med 3D-multimediateknik återger den verkliga världen på P7:ans skärmar.
Förarassistanssystemet Xpilot innehåller bland annat adaptiv farthållare, filhållning och automatiskt filbyten, men de inkluderar även stöd för självparkering och en 360-graderskamera. Här finns också kollisionsvarnare, skyltavläsning och förarövervakning.