Tegnell: Risk att brittisk mutation tar över

Nu har 95 fall av den brittiska mutationen av coronaviruset konstaterats i Sverige.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det finns en risk att den tar över.

”Kanske kommer det att vara den som dominerar så småningom”, säger han.

Foto:Claudio Bresciani/TT

Ytterligare 242 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 11.247 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 556.289 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Trots vinter, som beskrivs vara gynnsamt för virusets spridning, minskar spridningen just nu lite i Sverige.

”Helt uppenbart är vintern en gas när det gäller det här viruset. Samtidigt har vi nog blivit bättre på att bromsa det”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Det faktum att fler blir immuna är en annan anledning till att de bromsande effekterna just nu är starkare än de gasande, enligt Tegnell. Men än är läget svårbedömt.

”Finns det överallt så behövs det bara små beteendeförändringar för att det ska gå upp igen.” 

Folkhälsomyndigheten har letat aktivt efter den brittiska muterade varianten av viruset i Sverige. 95 fall har konstaterats, 64 med resekoppling. Man har även sett 3 fall av varianten från Sydafrika.

”Den visar också tecken på att spridas bättre”, säger Anders Tegnell.

Han säger att det finns en risk att den brittiska varianten tar över i Sverige, men att man behöver öka kapaciteten ytterligare för att analysera virus och upptäcka muterade varianter.

”Det är viktigt att komma ihåg att samma åtgärder gäller för den här stammen.”

Personer som reser från det Folkhälsomyndigheten beskriver som riskländer — Storbritannien, Sydafrika, Brasilien och Norge — bör testa sig mer regelbundet och vidta särskilda åtgärder när de kommer tillbaka till Sverige. 

Tegnell kommenterar också vaccineringen och säger att de vaccin som finns på plats nu fungerar väldigt bra och har ett högt skydd.

”Alla signaler vi får är att vaccinationsarbetet fungerar bra”, säger han.

Detta trots minskade leveranser.

”Vi har tyvärr fått en viss minskning, men trots detta har man nu lyckats vaccinera väldigt många i Sverige.”

Totalt har 192.700 registrerade personer blivit vaccinerade en eller två gånger. Det finns fler vaccinerade men alla fall är inte registrerade.


Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?