Annons

Tegnell: Privata testerna ”missar väldigt många”

Totalt 2.355 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Det är en ökning med 81 personer det senaste dygnet.

”Vi ska absolut inte förminska dem till rena siffror, men det är också viktigt att förstå dem”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Foto:Claudio Bresciani/TT

De uppdaterade siffrorna visar att totalt 19 621 personer har bekräftats smittade av coronaviruset i landet.

I Sverige ligger man kvar på ungefär samma nivå av smittspridning, säger Tegnell under tisdagens pressträff om coronaläget i landet. Det ser dock väldigt olika ut i olika delar. I exempelvis Norrbotten har man en väldigt flack kurva och få fall.

1.388 personer får eller har fått intensivvård i landet.

”Det är fortsatt väldigt hårt tryck på IVA-vården i Sverige. Men andelen från Stockholm börjar minska något, i andra delar av landet fylls det på mer”, säger Tegnell.

I dag finns 1.085 tillgängliga IVA-platser i Sverige, enligt Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

”Därför är det oerhört viktigt att den nationella koordineringen av IVA-platser har kommit till stånd”, säger Johanna Sandwall.

Hon får en fråga om var det är noll kapacitet på IVA i Sverige.

”Vi går inte ut med den datan. Vi säger bara att det skiljer sig.”

Går man ut med sådan information kan det försvåra arbetet, säger Sandwall.

Anders Tegnell får en fråga om vad han anser om privata vårdbolag som erbjuder antikroppstester mot betalning.

”Vi tittar på dem kontinuerligt. Det finns i dag ingen av de här aktörerna som har tester som vi tycker att vi kan rekommendera.”

De flesta testerna missar väldigt många positiva, säger Tegnell.

 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?