1515
Annons

Tegnell om slopade restriktionerna: Finns behov att hälsa på varandra igen

Handsprit, avstånd och pressträff klockan 14 – det mesta pekar på att många sådana pandemirelaterade företeelser snart försvinner.

En del av det verkar Anders Tegnell vara glad över att ta farväl av.

Anders Tegnell, statsepidemiolog hos Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog hos Folkhälsomyndigheten.Foto:Ali Lorestani/TT

Händer har tvättats och spritats. Folk har undvikit att kramas och ta varandra i hand. Avstånd har hållits.

I en intervju med TT för ett knappt år sedan sade Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, att han tog de ovanligt låga smittotalen för vinterkräksjuka och säsongsinfluensa som ett kvitto på att folk följt rekommendationerna för covid-19.

Från och med onsdag försvinner samtliga restriktioner kopplade till pandemin. 

Tegnell får frågan om han önskar att vi ska fortsätta med några av de smittskyddsmässigt goda vanorna.

”Vissa saker kommer vi nog inte ha kvar. Jag tror att vi har ett behov av att hälsa på varandra på något sätt. Sedan vet jag inte jättemycket om effekten den här typen av åtgärder har på andra sjukdomar. Det är något vi får diskutera”, säger han.

TT: Så vi kan slänga handspriten?
”Handsprit ute i samhället har vi ju varit ganska tveksamma till. Då är det bättre att tvätta händerna.”

En annan rekommendation har varit att, under perioder, undvika resor. I samband med beskedet om lättnader lär reslusten öka.

TT: Hur tänker du där? Skulle du åka på utlandssemester i sommar?
”Vi befinner oss i en situation där resande alltid kan medföra en del problem. Vi tror inte att det är några risker åt det ena eller andra hållet, men man måste ha med sig i bagaget att det kan bli strul för att det kan ställas in eller att det ändras och stängs ned”, säger Tegnell. 

Statsepidemiologen har blivit rikskändis under pandemin, mycket tack vare de kontinuerliga myndighetsgemensamma pressträffarna klockan 14.

Enligt Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson håller man på så länge intresset är stort från journalisternas håll, men det verkar barka mot sitt slut.

Anders Tegnell får frågan om han på en personlig nivå tycker att det ska bli skönt. Han pausar lite kort och man kan skönja svaret i hans anlete.

”Det finns mycket annat vi hade kunnat pyssla med just nu, det får jag erkänna”, säger han.


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?