Annons

Tegnell om omvärldens nedstängningar: "Som om världen blev galen"

Anders Tegnell har gått från anonym tjänsteman till en av världens mest kända statsepidemiologer. I sitt ”Sommar i P1” berättar han om kändisskapet, den svenska strategin för att bekämpa coronaviruset och att pandemin är långt ifrån över.

Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Anders Tegnell, 64, har varit statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten sedan 2013. Före våren 2020 var det en ganska anonym roll, men sedan dess har mycket förändrats. I sitt sommarprat berättar han om hatet och kritiken som övergick till förvånande uttryck för beundran.

”Att bli avbildad som tatuering kändes inte alls okej för en som har jobbat med att förhindra smittsamma sjukdomar i stora delar av sitt liv”, säger Tegnell i programmet.

Men tatueringar, blommor och rapplåtar är inte de enda uttrycken för hans kändisskap. Runt om i världen har Tegnell blivit ansiktet utåt för den svenska strategin i coronapandemin. I mars togs beslutet att gå från att stoppa coronaviruset att komma till Sverige till att minska effekterna av viruset, vilket Tegnell beskriver som en klassisk modell för pandemibekämpning.

”Men då var det som om världen blev galen och allt det vi hade diskuterat verkade helt bortglömt. Land efter land stängde sina gränser och stängde ner sina samhällen totalt.”

Coronaviruset är oförutsägbart och det är svårt att veta vilka metoder som har bäst effekt, säger Tegnell. Men en sak som många tycks glömma är att insatser mot pandemin kan ha negativa effekter.

”Vi vet till exempel att det är negativt att inte få träffa andra, det skapar ensamhet. Att par isolerar sig ökar risken för kvinnomisshandel. Att inte arbeta och vara arbetslös ökar kraftigt risken för många sjukdomar på sikt. Att stänga skolor är det mest uppenbara exemplet. Barn som inte går i skolan förlorar ett socialt sammanhang, missar skolmåltider och riskerar att inte få giltiga slutbetyg. Faktorer som kraftigt påverkar deras chanser att leva liv med god hälsa.”

I ”Sommar i P1” berättar Tegnell om första gången han fick höra om det nya coronaviruset, i Spanien där han firade nyår.

Foto:Jack Mikrut

”Ett nyårsfirande som jag efteråt kan fundera på om det kommer att gå till historien som det sista vi firar på detta sätt.”

Då kände Tegnell ingen oro, men situationen i världen blev värre än han kunnat ana.

”Nu har vi en förfärlig situation med tusentals döda i Sverige, hundratusentals döda i världen runt om oss, och det bara fortsätter att öka.”

Ett speciellt stort misslyckande är att många äldre har dött i Sverige, säger Tegnell.

”De dödstal vi sett i Sverige är fruktansvärda och borde kunnat undvikas. Detta har varit det värsta under pandemin och frågan har ständigt gnagt: vad mer kunde vi göra?”

Tegnell pratar om riskerna med att dra slutsatser i dagsläget och att vi i framtiden kan jämföra och utvärdera. Men innan dess måste vi fortsätta kämpa.

”Fast jag vet att det låter tjatigt och fast sommarsolen gör att det känns som faran är över, jag säger det igen: Stanna hemma om du är sjuk, jobba hemma om du kan, håll avstånd och undvik nya kontakter, res ansvarsfullt i sommar.”

”Sommar i P1” med Anders Tegnell har släppts som podd och sänds i P1 i Sveriges Radio klockan 13.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?