Annons

Tegnell: ”Nedgången i EU har avstannat”

Trots att antalet rapporterade fall ökar i Sverige i spåren av ökad provtagning är utvecklingen positiv, men nedgången i EU har stannat av. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell under dagens pressträff.

”Vi har en successiv ökning av antalet fall i världen”, säger han också och pekar ut Indien som ett av de största orosmolnen just nu.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto:Anders Wiklund/TT

Ytterligare 35 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Dödssiffran stiger därmed till 4.694 personer.

Sedan utbrottet startade har totalt 45.133 personer bekräftats smittade i Sverige, visar de senaste siffrorna.

”Regionerna börjat provta allt mer, och fångar därmed fler med lindriga fall av covid-19. Det gör att antalet nya fall har ökat väldigt mycket”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, vid måndagens presskonferens.

”Det kommer att betyda att vi kommer att få mer fall under en period. Men på sikt kommer vi få bättre kontroll på pandemin inom Sverige”, fortsätter han.

När det gäller intensivvården i landet fortsätter antalet inläggningar sakta nedåt.

”På det hela taget är det nu så pass få fall att det blir lite slumpmässigt hur kurvan går uppåt och nedåt”, säger han.

Trenden för antalet döda fortsätter nedåt, enligt Tegnell.

”Medelvärdet gällande antalet avlidna per dag börjar närma sig 40. Det är fortfarande för högt, men det är ändå bra att det sjunker”, säger Anders Tegnell.

Även det talar för att vi har en annan typ av epidemi i Sverige just nu än vad vi har haft en tid.

Globalt är läget något dystrare, enligt Tegnell.

”Vi har en successiv ökning av antalet fall i världen”, säger Tegnell. 

”Däremot har det länge sett väldigt positivt ut inom EU. Men den nedgången som vi har haft verkat ha avstannat.”

På en fråga svarar dock Tegnell att det är för tidigt att svara på om den avstannade nedgången i EU beror på att länderna öppnar upp.

I övrigt är Sydamerika den största motorn i smittspridningen. Även USA har många nya fall.

”Sedan har vi kanske det stora orosmolnet Indien, där antalet fall ökar”, säger Tegnell.

Anders Tegnell svarar på en fråga om hur han ser på att vissa företag låter sin personal återvända till kontoret.

”Vi tycker fortfarande att det är viktigt att kunna stanna hemma och jobba, så att man minskar trycket både på arbetsplatserna och på kollektivtrafiken.”

”Men man kan inte sitta hemma hur länge som helst. Därför kan man ordna det på ett strukturerat sätt så att inte alla kommer tillbaka på en gång utan att man kommer tillbaka i skift. Samtidigt är det viktigt att inte gå tillbaka för fort”, säger han.

Tegnell påpekar att det är viktigt att upprätthålla nivån av fysiska kontakter.

”Det är det som har varit den framgång vi har haft. Det är därmed ganska farligt att potentiellt öka dem igen. Man bör absolut försöka ligga kvar på den nivå man har gjort, men man kan tänka taktiskt på att fler kan komma tillbaka då och då.”


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?