1515
Annons

Tegnell mest orolig för storstadsregionerna

Bra med beredskap, men förhoppningsvis blir det ingen nedstängning, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Om det blir aktuellt, så kan det bli fråga om lokala regler i olika landsändar. Störst oro känner han för smittan som ser ut att öka i storstäderna.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto:Anders Wiklund/TT

Tegnell hoppas att det inte ska behöva bli aktuellt att använda de nya reglerna som presenterades på onsdagen, som innebär att exempelvis köpcentrum och gym ska kunna stängas.

”Det är en bra förberedelse, sedan får vi se av utvecklingen om vi behöver använda dem. Men vi vet att när vi behöver dem så behövs de snabbt.”

Tror du att nedstängningar kommer att behövas?
”Jag har slutat tro. Det här är banne mig inte lätt. Vi ser i andra länder att det kan vända snabbt.”

Han förklarar att smittläget ser väldigt olika ut från landsdel till landsdel, och att det kan bli aktuellt med lokala regler.

”Vi får se om det behövs nationellt eller i delar av landet.”

Var är det värst, som du ser det?
”I Västerbotten har de problem, men där har de bra åtgärder på plats. Mest orolig är jag nu för storstadsregionerna, i Västra Götaland och Stockholm, med den lilla vändning uppåt som vi ser där nu. Vi ser också internationellt att storstadsregioner är mest drabbade.”

Många undrar nog varför det kan bli aktuellt med nedstängning nu, ett år in i pandemin, och inte tidigare.

”Skillnaden nu jämfört med april i fjol är att de åtgärder vi då hade på plats – att stanna hemma när man är sjuk och att hålla avstånd – hade väldigt stor effekt då. Vi var aldrig uppe i det tryck på vården som vi har haft under den här vintern.”

Nu är det värre, konstaterar han.

”Spridningen av det här viruset har visat sig vara betydligt större under vintern. Vi behöver ha mer åtgärder på plats, och då är det bra att pandemilagen finns”, säger Anders Tegnell.


Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?