Annons

Tegnell: ”Inte längre någon överdödlighet”

I Sverige avlider inte längre fler människor än vad som är normalt för årstiden, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Men nu skärper Folkhälsomyndigheten rekommendationerna gällande skydd inom äldrevården.

Foto:Pontus Lundahl/TT

Antalet personer som smittats av det nya coronaviruset och avlidit i Sverige uppgår nu till 5.230 personer. Under torsdagen rapporterades 21 nya dödsfall, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 63.890, en ökning med 1.566 sedan i onsdags.

Den globala situationen fortsätter att förvärras i bland annat Nordamerika och Indien. Vi närmar oss tio miljoner fall i världen, men i Europa är situationen mer stabil.

”I Sverige har vi en uppåtgående utveckling när vi testar mycket mer. Vi fångar en omfattande spridning i samhället av lindriga fall. Det är bra att fler kan bli medvetna om att de har covid-19 och undvika att sprida den”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten

2.401 personer har eller har fått intensivvård. Antalet nya fall som behöver intensivvård är på en väldigt låg nivå, och Sverige har inte längre någon överdödlighet

”Det är på väg åt rätt håll”, säger Tegnell.

LÄS MER: Tegnell: Räkna med att jobba hemifrån i höst. 

Personer inom vissa yrken är överrepresenterade när det gäller covid-19. Det gäller framförallt serviceyrken som taxi- och busschaufförer. Detta enligt siffror från SCB från perioden 13 mars–27 maj.

”Levnadsvillkor spelar också in”, säger Tegnell.

Vi reser lite mer än tidigare under våren, men resorna ligger fortfarande under det normala, jämfört med midsommar i fjol. Resorna till Gotland har exempelvis minskat en tredjedel.

Tegnell uppmanar allmänheten att resa ansvarfullt i sommar, särskilt för de i riskgrupp. Det handlar som vanligt om att hålla avstånd och undvika att delta i eller skapa folksamlingar.

Nu skärper Folkhälsomyndigheten också rekommendationerna vad gäller skydd inom äldrevården. Tidigare rekommendation var munskydd i kombination med visir vid nära vårdkontakt efter egen riskbedömning.

Nu gäller att visir och munskydd rekommenderas vid all vård och omsorg vid misstänkt och bekräftad covid-19.

”Kunskapsläget är inte väsentligt förändrat, men utifrån att det varierar så mycket i landet är det bra att man gör likadant”, säger Tegnell.

/Texten uppdateras


Innehåll från ScriveAnnons

Så underlättar pappersfria avtal vardagen för företagen

E-signering blir enklare att lagra digitalt.
E-signering blir enklare att lagra digitalt.

Glöm pappersarkivering i pärmar, osignerade anställningskontrakt och borttappade dokument. Allt fler företag väljer att digitalisera sina avtalsprocesser. 

Här är skälen till att en pappersfri verksamhet blivit ett trendbegrepp 2020.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

Få bättre koll genom att skippa arkiven och pärmarna

I en djungel av etikettlösa pärmar är det svårt att leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Svenska e-signeringsleverantören Scrives lösning är istället att digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt.

På så sätt kan både chefer och anställda komma åt sina kontrakt från kontoret eller butikerna med en enkel knapptryckning. Det leder till snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av avtal. Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll.

Lägg tiden på annat än administration

Tid är pengar. Och genom att automatisera avtalsprocessen finns både tid och pengar att hämta. Ett av företagen som Scrive har jobbat med har exempelvis kortat ned tiden det tar att bli kund hos dem från i genomsnitt 14 dagar till mindre än en timme. Som företagare kan du alltså eliminera kostsamma och tidskrävande fel som kan bli en följdverkan av manuell behandling.

Genom att digitalisera kontraktskrivandet och därmed minska administrationstiden kan medarbetare som tidigare haft som uppgift att hantera fel i kontrakt få andra och mer relevanta arbetsuppgifter. Kort och gott: som företagare kan du kraftigt reducera kostnader, tid och resurser på skrivare, papper, postgång, lagring och generell administration.

Bli grönare – och tjäna pengar på kuppen

Allt fler företag har som policy att miljöanpassa sina verksamheter. Det kan handla om klimatsmarta möten, hållbara seminarier och försök till minskat matsvinn efter fredagsfikat. Men det kan också vara ekonomiskt lönsamt att satsa på miljön. När Scrive 2018 firade tio miljoner signerade digitala dokument innebar det samtidigt att deras kunder sluppit att skriva ut motsvarande 100 miljoner A4-papperssidor.

Digitalisera – och lägg vantarna på de påpassade talangerna

Företagen skriker efter arbetskraft. På talangernas marknad kommer rekryteringsfrågan knappast bli mindre viktig i framtiden. En av de vanligaste orsakerna till att kandidater väljer att hoppa av en rekryteringsprocess är relaterade till tid. Allt fler HR-avdelningar har insett vikten av ett kvickt och smidigt agerande vid anställningar.

Scrive har med sin populära e-signeringstjänst snabbat upp många anställnings- och kontraktsprocesser i både små och stora bolag. I dag kan slutanvändarna e-signera och hantera sina dokument var de än befinner sig, på vilken enhet som helst. Det ligger rätt i tiden ur ett digitaliseringsperspektiv.

Testa Scrive gratis i 30 dagar – läs mer här

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?