1515
Annons

Tegnell: Går mot ny rekordvecka – ökad smitta i Danmark

Virusutvecklingen i världen fortsätter sin dystra utveckling med en kraftigt ökad smittspridning i flera länder.

I Sverige har ytterligare två personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda.

Statsepidemiologen Anders Tegnell.
Statsepidemiologen Anders Tegnell.Foto:Amir Nabizadeh/TT

På de allra flesta ställen i Sverige är smittonivån ganska stabil, men det ser olika ut i olika delar av landet. Bland annat Västerbotten har sett en kraftig ökning de senaste dagarna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagens pressträff.

I hela landet har nu 5.878 smittade personer avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten. Totalt har 90.289 personer bekräftats smittade av covid-19.

En majoritet av regionerna befinner sig i normalläge och antalet coronapatienter inom intensivvården är låg, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen. Hon beskriver läget som stabilt inom vård och omsorg.

Att besöksförbudet på landets äldreboenden upphör den 1 oktober innebär att man nu ställs inför en ny situation, säger hon.

”Det skapar förväntningar men också en hel del oro bland de som ansvarar för verksamheterna. Det som gäller från den 1 oktober är att den som bor på särskilt boende bestämmer om och när han eller hon vill ha besök. Man behöver fundera igenom om besöket är viktigt att göra”, säger hon på Folkhälsomyndighetens pressträff.

Trots en viss ökning i smittspridningen runtom i landet var det inte aktuellt att förlänga besöksförbudet.

”Det är inte längre rimligt att ha ett allmänt nationellt besöksförbud. Men det betyder fortfarande att man behöver vara försiktig även om smittsituationen ser väldigt mycket bättre ut nu än i våras”, säger Iréne Nilsson Carlsson.

I världen har bland annat Storbritannien, Danmark och Indien sett ökad smittspridning. Globalt har runt 32 miljoner coronafall konstaterats och 972 000 personer har avlidit till följd av covid-19.

”Den ökning som började förra veckan fortsätter även den här veckan och det ser ut som att vi går mot en ny rekordvecka tyvärr”, säger Anders Tegnell.


Nu är covid-19 inte längre samhällsfarlig

Inga mer krav på smittspårning och karantän. Från och med i dag fredag avskaffas pandemilagen, och covid-19 klassas inte längre som en allmänfarlig sjukdom.

Foto:Paul Wennerholm/TT

Det må vara första april, men det är inget skämt. Lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19, mer känd som pandemilagen, har upphört att gälla. Covid-19 klassas numera inte heller som en allmänfarlig eller samhällsfarlig sjukdom.

Beslutet, som fattades av riksdagen förra onsdagen, börjar gälla från och med i dag den 1 april.

”Det här är tack vare den goda vaccinationstäckningen som skyddar mot allvarlig sjukdom. Då ser vi inte längre att den ska klassas som allmänfarlig, för att den inte påverkar samhället på samma sätt”, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Enligt henne gör myndigheten bedömningen att de inte kommer att behöva ta tillbaka klassificeringen som samhällsfarlig.

”Om det inte uppstår en ny variant där vaccinen inte har effekt mot allvarlig sjukdom och där vi har en annan sjukdomsbild.”

Men att pandemilagen slopas och klassificeringen ändras innebär inte att covid-19 försvinner. Det pågår fortfarande en pandemi, påpekar Sara Byfors.

”Därför är en grundläggande rekommendation att man ska fortsätta att stanna hemma om man är sjuk, för att inte sprida covid eller vad det kan vara för sjukdom.”

Sjukdomen räknas också alltjämt som anmälningspliktig, vilket innebär att sjukvården måste anmäla alla konstaterade fall till den regionala smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten.

Inom vård och omsorg måste covid-19 fortfarande också smittspåras, enligt beslut från Folkhälsomyndigheten.

”Det måste finnas en smittspårning inom vården och äldreomsorgen, där det finns individer som har en risk för allvarlig sjukdom av covid-19. Det är fortsatt viktigt att inte sjukdomen kommer in i sjukvården”, säger Sara Byfors.

Pandemilagen, som trädde i kraft den 10 januari förra året, gav regeringen befogenheter att själv besluta eller överlåta myndigheter att besluta om särskilda begränsningar för att förhindra smittspridningen av covid-19. I normala fall ska sådana beslut fattas av riksdagen.

Förra sommaren tillsatte regeringen en utredning om en ny smittskyddslag, bättre anpassad för framtida pandemier. De slutliga förslagen ska slutredovisas den 31 augusti 2023.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?