1515
Annons

Tegnell: Företagen måste jobba hårt med det här

Företag som har många anställda från olika håll måste jobba hårt för att både upptäcka smittan snabbt och minska den, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Anders Tegnell.
Anders Tegnell.Foto:Anders Wiklund/TT

Smittspridningen på bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå och på Microsofts bygge i Gävle visar hur lätt viruset sprids om vi träffar många från olika håll i arbetet, konstaterar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

”Det här fenomenet har setts på andra håll internationellt också, som på slakterier i Tyskland.” 

Det är inte konstigt att smittan sprids på just platser dit många kommer för att arbeta tillfälligt, tycker han.

”Det är ganska naturligt med tanke på hur det ser ut. De bor trångt och nära varandra, som i en stor familj. Vi vet att mycket av smittspridningen sker i familjen.”

”Det finns risker med att inte ha en fast bubbla.” 

Men det är företagen som samlar arbetskraften som måste se till att spridningen hålls nere, understryker han.

”I första hand är det de som driver verksamheter, som Northvolt, som måste jobba hårt för att upprätthålla de åtgärder som vi vet fungerar.”

”Det är också viktigt att smittan upptäcks snabbt, att uppmärksamheten är hög och att man är snabb med åtgärder.”

Att vissa utländska arbetare har visat sig sakna sådant som sjukförsäkring, och därmed också incitament för att stanna hemma då de blir sjuka, tycker han är ett tecken i tiden.

”Sjukdomen har visat på blottor i samhällssystemet. Det är viktigt att personal har rimliga arbetsvillkor”, säger Anders Tegnell.


Coronasmittan ökar i Sverige – men ännu på låga nivåer

Den ökade smittspridningen kan leda till högre belastning på sjukvården, enligt Folkhälsomyndigheten.

Regionalt har konstaterats både en ökning av andelen positiva covidtest och antal inlagda på sjukhus. 

Men låt inte coronan sätta käppar i hjulen för semestern, lyder experternas uppmaning.

BA.5, den senaste undervarianten av virusversionen omikron, fortsätter att vinna mark i Sverige, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Mellan vecka 24 och 25 ses en ökning med drygt 40 procent, säger statsepidemiolog Anders Lindblom.

”Det är fortfarande låga nivåer som vi utgår ifrån. Men vi har inte sett en ökning under sommaren tidigare. Det är ändå ett observandum.”

Enligt Lindblom kan det här innebära risk för ökad belastning på hälso- och sjukvården. Speciellt med tanke på att personal kan insjukna i samband med semestertider. 

Bland annat i Blekinge har man sett både en ökning av personer som testar sig för covid-19 och av andelen positiva test.

”Dessutom har antalet inlagda på sjukhus ökat. Vi var nere på noll för ett par veckor sedan. Den senaste veckan var vi uppe i tretton inlagda. En väldigt snabb uppgång”, konstaterar Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i regionen.

Maria Amér, smittskyddsläkare på Gotland, säger att också de har sett en betydande ökning på kort tid. På en vecka steg antalet nya fall från 2–3 till 17.

I flera regioner, bland annat Blekinge, Gotland, Värmland och Uppsala, har man återinfört vissa smittskyddsåtgärder, som munskydd, i vård och omsorgen. 

Men några allmänna rekommendationer eller restriktioner är inte på tapeten.

Lindblom säger att det viktigaste fortfarande är att se över sitt vaccinskydd och stanna hemma om man är sjuk och har symtom som tyder på covid-19.

Bengt Wittesjö konstaterar att vi måste lära oss leva med pandemin.

”Självklart ska vi njuta av semestern och se till så att vi kommer utvilade tillbaka till jobbet. Samtidigt ska vi ha respekt för att det här fortfarande är en speciellt allvarlig sjukdom”, säger han. 

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, är inne på samma linje. Han anser inte att gemene man behöver vidta några åtgärder just nu.

”Jag kan ändå tycka att man, som före pandemin, kan tillåta sig att kramas och sådana saker. Det är helt okej så länge vi har en relativt låg smittspridning.”

Om man däremot lider av nedsatt immunförsvar, tillhör en riskgrupp och vaccinet inte ger tillräckligt skydd, uppmanar Arnberg till större försiktighet. Speciellt om man bor i städer eller regioner där smittspridningen är förhållandevis stor. 

Statsepidemiolog Lindblom säger att det är svårt att spekulera i hur länge smittspridningen kommer fortsätta att öka. Men sett till de länder som är längre fram i smittspridningen kan det röra sig om några veckor, säger han.

Från och med den 1 september rekommenderas personer över 65 år och vuxna i riskgrupper en påfyllnadsdos. Även vuxna i övriga åldrar kan då kostnadsfritt ta en fjärde påfyllnadsdos.

”Vi håller på att ta fram en policy för hur det blir med vaccinationerna under hösten. Det kommer senare. Jag vill inte föregå det nu”, säger Lindblom.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?