Annons

Tegnell: Blås av Black Friday i fysiska butiker – ”inte lämpligt”

Blås av Black Friday i fysiska butiker. Den uppmaningen kommer nu från statsepidemiolog Anders Tegnell. Också butikernas utlämningsställen borde ses över för att minska trängseln inför julhandeln, anser han. 

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.Foto:TT

Allmänheten avråds i regionala råd från att besöka butiker och gym. Samtidigt fortsätter dessa att hålla öppet. Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten menar att råden är balanserade. 

”Butiker behöver samtidigt ha öppet”, säger han. 

”I de råd som riktar sig mot butiker står det att man ska begränsa antalet besökare, man ska sprida ut öppettider så mycket som möjligt och försöka gå över till digital hantering där det går”, säger han vidare. 

På en punkt är han desto tydligare: Butikskedjor som laddar upp med butikskampanjer inför Black Friday bör tänka om. 

”Det är inte lämpligt att man har väldigt mycket handlande vid ett tydligt tillfälle. Alla de här intensiva shoppingperioderna som vi är på väg in i behöver absolut spridas ut och så mycket som möjligt behöver läggas över på digitala kanaler”, säger han till Di. 

Handlar man digitalt får man ändå stå och trängas på Postnords utlämningsställen?
”Man kanske behöver arrangera alternativa utlämningsställen så att man inte har så mycket trängsel”, säger Anders Tegnell. 

På tisdagen kom vid en pressträff besked om att regeringen har tecknat avtal med Pfizer och Biontech om det vaccin, som härom veckan uppvisade ett 90-procentigt skydd i sena studier. Avtalet räcker till 2,25 miljoner människor, vilket motsvarar alla över 65 år. Sedan tidigare finns avtal med läkemedelsbolagen Astra Zeneca och Janssen. 

Enligt socialminister Lena Hallengren kan det bli aktuellt att teckna fler avtal för att sprida riskerna. Medan vaccinsamordnaren andas optimism, varnar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson för en kaotisk period när vaccinen ska distribueras. 

”Allt kommer inte att gå bra, det kommer att bli förseningar, omprioriteringar”, säger han. 

Betydande effekter på smittspridningen kan också dröja, varnar han och spår att restriktioner i en eller annan form kan komma att finnas kvar till nästa höst. 

”Hösten 2021 får alla ställa in sig på och jag skulle säga ännu längre period för visa åtgärder”, säger han. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?