1515
Annons

Tegnell: Blås av Black Friday i fysiska butiker – ”inte lämpligt”

Blås av Black Friday i fysiska butiker. Den uppmaningen kommer nu från statsepidemiolog Anders Tegnell. Också butikernas utlämningsställen borde ses över för att minska trängseln inför julhandeln, anser han. 

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.Foto:TT

Allmänheten avråds i regionala råd från att besöka butiker och gym. Samtidigt fortsätter dessa att hålla öppet. Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten menar att råden är balanserade. 

”Butiker behöver samtidigt ha öppet”, säger han. 

”I de råd som riktar sig mot butiker står det att man ska begränsa antalet besökare, man ska sprida ut öppettider så mycket som möjligt och försöka gå över till digital hantering där det går”, säger han vidare. 

På en punkt är han desto tydligare: Butikskedjor som laddar upp med butikskampanjer inför Black Friday bör tänka om. 

”Det är inte lämpligt att man har väldigt mycket handlande vid ett tydligt tillfälle. Alla de här intensiva shoppingperioderna som vi är på väg in i behöver absolut spridas ut och så mycket som möjligt behöver läggas över på digitala kanaler”, säger han till Di. 

Handlar man digitalt får man ändå stå och trängas på Postnords utlämningsställen?
”Man kanske behöver arrangera alternativa utlämningsställen så att man inte har så mycket trängsel”, säger Anders Tegnell. 

På tisdagen kom vid en pressträff besked om att regeringen har tecknat avtal med Pfizer och Biontech om det vaccin, som härom veckan uppvisade ett 90-procentigt skydd i sena studier. Avtalet räcker till 2,25 miljoner människor, vilket motsvarar alla över 65 år. Sedan tidigare finns avtal med läkemedelsbolagen Astra Zeneca och Janssen. 

Enligt socialminister Lena Hallengren kan det bli aktuellt att teckna fler avtal för att sprida riskerna. Medan vaccinsamordnaren andas optimism, varnar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson för en kaotisk period när vaccinen ska distribueras. 

”Allt kommer inte att gå bra, det kommer att bli förseningar, omprioriteringar”, säger han. 

Betydande effekter på smittspridningen kan också dröja, varnar han och spår att restriktioner i en eller annan form kan komma att finnas kvar till nästa höst. 

”Hösten 2021 får alla ställa in sig på och jag skulle säga ännu längre period för visa åtgärder”, säger han. 


Innehåll från Heba Fastighets ABAnnons

Mindre plast i hushållssoporna ger fjärrvärme med lägre klimatpåverkan

Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba.
Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba.

Vi svenskar kan bli mycket bättre på att källsortera plastförpackningar. Det har fastighetsbolaget Heba och Stockholm Exergi tagit fasta på. Tillsammans genomför de ett projekt som ska resultera i mindre plast i hushållsavfallet – och därmed ett lägre klimatavtryck från uppvärmningen av Hebas lägenheter.  

I dag hamnar över hälften av alla plastförpackningar i hushållsavfallet i stället för att återvinnas. Det kan jämföras med att 94 procent av glasförpackningarna återvinns, enligt statistik från Naturvårdsverket. 

Fastighetsbolaget Heba som utvecklar, äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i Stockholmsregionen och Mälardalen, har krokat arm med Stockholm Exergi för att minska andelen plast som går till förbränning. 

– På Heba vill vi tillsammans med Stockholm Exergi reducera utsläppen av växthusgaser från fjärrvärmen. Då måste vi se till att våra hyresgäster sorterar ut plasten från hushållssoporna. Om en mindre mängd fossila material bränns blir klimatavtrycket från fjärrvärmen lägre, förklarar Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba. 

Gemensam insats

Det är just plasten som förbränns vid produktion av fjärrvärme och el som är den största källan till utsläpp av koldioxid i Stockholm Exergis verksamhet.  

– Tyvärr har vi liten möjlighet att påverka hur mycket plast som avfallet innehåller. För oss är det viktigt att lyfta fram möjligheten att vi tillsammans med våra kunder kan göra något konkret åt saken och minska andelen plast i avfallet. Det är precis vad samarbetet med Heba handlar om – att gemensamt göra en insats för klimatet, säger Sofi Erselius, miljöchef på Stockholm Exergi.

Satsning på miljörum och information

Men hur ska Heba få sina hyresgäster att slänga mindre plast i hushållssoporna? 

– Vi kommer att uppdatera våra miljörum så att det blir tydligare var olika material ska slängas. Vi ser över uppställningen av behållare och hur ofta de behöver tömmas. Men det viktigaste redskapet vi har är att dela information, i olika kanaler och vid flera tillfällen, säger Sanna Göthlin.

Nyligen har Heba även infört hållbara hyreskontrakt vid nyinflyttning, där källsortering är ett krav. Både satsningen tillsammans med Stockholm Exergi och de nya hyreskontrakten hjälper Heba att minska sin indirekta klimatpåverkan. Det här är viktiga steg på vägen mot klimatneutralitet, konstaterar Sanna Göthlin.

Om Heba Fastighets AB
Heba erbjuder hållbara och trygga boenden att trivas i under livets olika faser. För att få en klimatneutral verksamhet arbetar Heba metodiskt med att minimera, förbättra och påverka. Långsiktigt hållbarhetsmål är att förvaltningen ska vara klimatneutral senast 2030 och hela verksamheten senast 2045. 

Läs mer om Heba här. 

Om Stockholm Exergi
Stockholm Exergi är stockholmarnas energibolag. Dygnet runt, året om, tryggar bolaget den växande Stockholmsregionens tillgång till värme, kyla, el samt hantering av avfall. Samtidigt bidrar de till att göra Stockholm till en attraktiv och mer hållbar stad med potential att bli världens första klimatpositiva huvudstad.

Läs mer om Stockholm Exergi här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Heba Fastighets AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?