1515
Annons

Tegnell avgör Stockholmsbörsens öde – kronkollaps hotar

Sveriges avvikande strategi i coronafrågan får hård kritik och kan också fälla både Stockholmsbörsen och den svenska kronan, varnar experter. 

Tisdagens stigande dödstal räcker dock inte för att sänka förtroendet på marknaden - men en kronkollaps hotar ändå.

”Antingen kan det här bli jättebra för börsen, om det visar sig vara framgångsrikt relativt till andra länders nedstängningar”, säger den norska aktieförvaltaren Vegard Søraunet till Ekonomistudion i Di TV, apropå Sveriges relativt avslappnade hållning till isolering samt stängda skolor och arbetsplatser. 

”Det är lite otypiskt för Sverige och gå i en egen riktning här, som strider mot koncensus i resten av världen”, säger den norske förvaltaren som själv delar sin tid mellan Stockholm och Oslo och som förvaltar en svensk aktieportfölj för Odin Fonder.  

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

En mjukare linje kan tänkas bli mer långlivad än mer drakoniska åtgärder, och kan bädda för en mildare effekt om en andra smittovåg skulle komma. Den svenska linjen kan också tänkas gynna både näringsliv och arbetsmarknad, och förhindra de mest dramatiska nedgångarna i konsumtion. 

En möjlig ljusglimt syntes i form av statistik från den svenska arbetsmarknaden på tisdagen, där antalet varslade avtagit något. Det trendskiftet, liksom hur väl Sveriges vägval står sig, är dock omgärdad med stor osäkerhet.

”Det riskerar också att bli sämre, inte minst för börsen, om Sverige hamnar efter resten av världen och tvingas stänga ned ännu mer än vad vi har gjort i Norge och i resten av världen”, säger Vegard Søraunet. 

Han påpekar att en central drivkraft bakom de senaste dagarnas globala börsuppgång är att hårda stängningar visat sig få effekt på corona-utbrottet. 

”Man ser tydliga mönster över hur spridningen påverkas av nedsänkningar. Det har tolkats som positiva nyheter för börsen”, säger Vegard Søraunet.

Kritiken mot den svenska linjen tilltog på tisdagen, då 22 forskare på DN Debatt kallar de svenska tjänstemännen, med Anders Tegnell i spetsen, för talanglösa och efterlyser hårdare tag.

Andreas Steno Larsen, Köpenhamnsbaserad valutastrateg på Nordea, har i flera analyser varnat för att stigande dödstal i Sverige kan få stora effekter på marknaden och slå hårt mot den svenska kronan.

”Marknaden kan behöva prisa in en riskpremie, om Sverige till sist tvingas till lika hårda åtgärder som vi sett i Italien och Spanien. Det vore negativt för den svenska kronan”, skrev han i en rapport på tisdagen, strax innan den dagliga presskonferensen hos Folkhälsomyndigheten. 

Där presenterades en ökning till 1.033 döda, något som skapade stora rubriker. Men det innebär ingen säker dom för svenska kronan eller obligationsmarknaden. 

”Jag var faktiskt förvånad över att den dagliga dödligheten inte var högre”, säger Andreas Steno Larsen till Di. 

Just nu står sig Sverige därmed lite bättre än exempelvis Italien, som upplevde en väldigt hög dödlighet, säger han. 

”Men en sådan slutsats hänger på antagandet att vi inte får se en kraftig eftersläpning på grund av påsken, vilket jag befarar”, fortsätter Steno Larsen. 

”Jag tror inte att situationen är tillräckligt dålig för att driva kronkursen. Men det är fullt möjligt att det blir så om Sverige tvingas in i större stängningar. Än så länge har marknaden inte bestämt sig om det här ska driva kronan och priset på svenska statspapper.” 

Andreas Steno Larsen, som är van vid att formulera sig slagkraftigt, ser däremot en annan faktor som kan tynga Sverige, i form av Riksbanken. 

”Ingves försöker att döda den svenska kronan genom kvantitativa lättnader. Om de sänker räntan igen, vilket jag inte utesluter, så borde en krona gå mot 11,50 gentemot euron.” 

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag 

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér. 

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Dollarn dopar massaexporten: ”Kommer påverka skogsindustrin”

Den starka dollarn är rena steroidkuren för massaproducenternas försäljning.

Trots nästan oförändrad exportvolym under första halvåret, rusade värdet av den med 20 procent.

Kerstin Hallsten, chefsekonom Skogsindustrierna.
Kerstin Hallsten, chefsekonom Skogsindustrierna.Foto:Håkan Flank/Johan Gunséus / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera