Annons

Tegnell avgör Stockholmsbörsens öde – kronkollaps hotar

Sveriges avvikande strategi i coronafrågan får hård kritik och kan också fälla både Stockholmsbörsen och den svenska kronan, varnar experter. 

Tisdagens stigande dödstal räcker dock inte för att sänka förtroendet på marknaden - men en kronkollaps hotar ändå.

”Antingen kan det här bli jättebra för börsen, om det visar sig vara framgångsrikt relativt till andra länders nedstängningar”, säger den norska aktieförvaltaren Vegard Søraunet till Ekonomistudion i Di TV, apropå Sveriges relativt avslappnade hållning till isolering samt stängda skolor och arbetsplatser. 

”Det är lite otypiskt för Sverige och gå i en egen riktning här, som strider mot koncensus i resten av världen”, säger den norske förvaltaren som själv delar sin tid mellan Stockholm och Oslo och som förvaltar en svensk aktieportfölj för Odin Fonder.  

En mjukare linje kan tänkas bli mer långlivad än mer drakoniska åtgärder, och kan bädda för en mildare effekt om en andra smittovåg skulle komma. Den svenska linjen kan också tänkas gynna både näringsliv och arbetsmarknad, och förhindra de mest dramatiska nedgångarna i konsumtion. 

En möjlig ljusglimt syntes i form av statistik från den svenska arbetsmarknaden på tisdagen, där antalet varslade avtagit något. Det trendskiftet, liksom hur väl Sveriges vägval står sig, är dock omgärdad med stor osäkerhet.

”Det riskerar också att bli sämre, inte minst för börsen, om Sverige hamnar efter resten av världen och tvingas stänga ned ännu mer än vad vi har gjort i Norge och i resten av världen”, säger Vegard Søraunet. 

Han påpekar att en central drivkraft bakom de senaste dagarnas globala börsuppgång är att hårda stängningar visat sig få effekt på corona-utbrottet. 

”Man ser tydliga mönster över hur spridningen påverkas av nedsänkningar. Det har tolkats som positiva nyheter för börsen”, säger Vegard Søraunet.

Kritiken mot den svenska linjen tilltog på tisdagen, då 22 forskare på DN Debatt kallar de svenska tjänstemännen, med Anders Tegnell i spetsen, för talanglösa och efterlyser hårdare tag.

Andreas Steno Larsen, Köpenhamnsbaserad valutastrateg på Nordea, har i flera analyser varnat för att stigande dödstal i Sverige kan få stora effekter på marknaden och slå hårt mot den svenska kronan.

”Marknaden kan behöva prisa in en riskpremie, om Sverige till sist tvingas till lika hårda åtgärder som vi sett i Italien och Spanien. Det vore negativt för den svenska kronan”, skrev han i en rapport på tisdagen, strax innan den dagliga presskonferensen hos Folkhälsomyndigheten. 

Där presenterades en ökning till 1.033 döda, något som skapade stora rubriker. Men det innebär ingen säker dom för svenska kronan eller obligationsmarknaden. 

”Jag var faktiskt förvånad över att den dagliga dödligheten inte var högre”, säger Andreas Steno Larsen till Di. 

Just nu står sig Sverige därmed lite bättre än exempelvis Italien, som upplevde en väldigt hög dödlighet, säger han. 

”Men en sådan slutsats hänger på antagandet att vi inte får se en kraftig eftersläpning på grund av påsken, vilket jag befarar”, fortsätter Steno Larsen. 

”Jag tror inte att situationen är tillräckligt dålig för att driva kronkursen. Men det är fullt möjligt att det blir så om Sverige tvingas in i större stängningar. Än så länge har marknaden inte bestämt sig om det här ska driva kronan och priset på svenska statspapper.” 

Andreas Steno Larsen, som är van vid att formulera sig slagkraftigt, ser däremot en annan faktor som kan tynga Sverige, i form av Riksbanken. 

”Ingves försöker att döda den svenska kronan genom kvantitativa lättnader. Om de sänker räntan igen, vilket jag inte utesluter, så borde en krona gå mot 11,50 gentemot euron.” 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MylocAnnons

Informationsflödet är kritiskt i logistikkedjan

Lars Eiring, vd, och Lennart Pihl, styrelseordförande.
Lars Eiring, vd, och Lennart Pihl, styrelseordförande.

Det senaste året har vikten av effektiva logistikkedjor blivit allt tydligare. Störningar i såväl global produktion som transportflöden har drabbat många aktörer hårt. Behovet av effek-tiva och heltäckande digitala logistiklösningar är alltså större än någonsin; mot den bak-grunden arbetar IT-företaget Myloc aktivt med att utveckla koncept och molnlösningar för att ge sina kunder effektivare produkt- och logistikflöden. 

De flesta större tillverkningsindustrier tenderar att förläggas där produktion kan ske så billigt – och storskaligt – som möjligt. Detta har resulterat i en global marknad med allt komplexare och mer sårbara logistikkedjor. Oavsett detta finns det på många håll fortfarande brist på samman-hållna, heltäckande IT-lösningar för översikt och effektivisering av logistikflöden, en brist som Myloc satsar intensivt på att lösa. 

– Det finns många delar/aktörer i logistikkedjorna och var och en av dessa delar tenderar att an-vända sina egna system. Detta betyder att en enda leverans ofta omfattar en mängd olika sy-stem som inte kan koordineras. Samtidigt har inte mottagaren någon insyn i vad som sker med den aktuella leveransen, säger Lars Eiring, VD på Myloc, att kunna dela på informationen skapar nya möjligheter och till exempel kan mottagaren ha stor nytta av proaktivitet och något vi adres-serar i våra lösningar.

Logistikkedjorna på hemmaplan

Han exemplifierar med en vanlig svensk kommun, som ofta anlitar ett stort antal leverantörer varje månad. Ofta sker alla beställningar centralt och det kan röra sig om dussintals eller till och med hundratals dagliga leveranser till olika verksamheter. Risken är att varje verksamhet behö-ver ta emot leveranser flera gånger varje dag och har inte koll på vem som kommer, hur eller när det sker.

– Detta skapar en omöjlig situation. De som ska ta emot dessa beställningar har inte en chans att planera sin arbetsdag. Etter värre blir det om en beställning levereras till en lokal eller anläggning som inte har daglig tillsyn; det kan resultera i förstörda leveranser och att stora värden går förlo-rade. Sammantaget kostar detta både tid, pengar och arbetskraft, och i tillägg kan vi minska miljöpåverkan med samordnade  Andra som utnyttjar samma funktionalitet är företag som hjälper till med logistiken för kontor/butiker, till exempelvis Mall of Scandinavia (Urban Services) och Stockholms Central (RagnSells).

Sättet Myloc har valt att lösa komplexiteten på är genom att ta inspiration från produktionssy-stem och applicerat den metoden på logistikkedjan. Detta används idag i en mängd olika arbets-områden. Utöver samordnad varudistribution i kommuner, så används detta idag bland annat i hamnverksamheter, industrier samt inom byggindustrin via Myloc Construction. Man koordinerar informationen genom molntjänsten och möjliggör för alla i kedjan att se samma information.

– Myloc är en molntjänst där alla kan logga in på ett enkelt sätt och möjliggör därför kommunikat-ion mellan alla aktörer i logistikkedjan. Vi blir spindeln i nätet och tillgängliggör den enorma mängd information och data som krävs för att samordna allt som händer inom logistikkedjan. Vi koordine-rar såväl transportörer och leverantörer som beställare och allt däremellan. Våra system är helt stand-alone, men kan förstås också anslutas till existerande system, säger Lennart Pihl, styrel-seordförande.

Flera fördelar

Mylocs lösningar är inte begränsade till traditionella logistikflöden. Företaget arbetar på liknande vis inom ett stort antal branscher där samordnad varudistribution är av vikt. I förlängningen handlar det om att både effektivisera, reducera kostnader och – kanske viktigast av allt – minska den mängd transporter som rör sig i städerna. Det omfattar exempelvis ruttplanering, temporär förvaring på mellanlager, tydlig och direkt kommunikation med mottagaren och mycket mer. 

– Det som gör oss så unika är att det i princip inte finns något annat system idag som kan un-derbygga den här sortens arbete. Det blir ofta alldeles för komplicerade processer, vilket inte är bra för någon av de inblandade parterna. Vi vet att det finns enklare och smartare sätt att sköta det här arbetet, avslutar Lennart Pihl.

Läs mer om Myloc här 

Mer från Myloc

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Myloc och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?