Annons

Tegnell: ”Även Sverige närmar sig en kritisk punkt” – skärpta regler i Skåne

Covidläget i Sverige har försämrats. Förra veckan ökade antalet nya fall med 70 procent jämfört med veckan innan – en av de största ökningarna man har sett. I region Skåne införs nu nya, skarpare råd.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto:Pontus Lundahl/TT

”Delar av den beror på ökad testning, men vi har också en ökande smittspridning”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Den dominerande ökningen ligger i åldrarna 20–60 år, men den finns överallt. Man ser även en liten, men påtaglig ökning av antalet nyinlagda på iva.

”Vi börjar även här i Sverige närma oss en kritisk punkt”, säger Tegnell.

Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd, Socialstyrelsen, berättar att belastningen på vården har ökat något – men att läget fortsatt är under kontroll.

Under den senaste veckan så har antalet patienter med covid-19 på iva-avdelningar ökat till 55 personer.

”Det betyder att 15 procent av patienterna på iva vårdas för covid-19”, säger Irene Nilsson Carlsson.

Tillgängligheten till iva-platser nationellt sett är dock fortfarande mycket god, säger hon. Men majoriteten av regionerna väntar sig en försämring av läget både på lång och kort sikt.

Inga nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senast uppdaterade statistik. I stället räknas siffran ned med 15 dödsfall.

Därmed har totalt 5 918 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 115 785 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Region Skåne skärper coronaråden på grund av ökad smittspridning. Alla i Skåne manas att undvika kollektivtrafik, butiker och fritidsaktiviteter ute bland andra.

Samtidigt kommer nu besked om att antalet iva-patienter i Skåne ökar.

De skärpta allmänna råden innebär bland annat att personer som vistas i Skåne uppmanas att undvika att resa i kollektivtrafik och avstå från att vistas inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Livsmedelsbutiker och apotek får besökas om det är nödvändigt – däremot uppmanas skåningarna att undvika nöjen och fritidsaktiviteter om dessa sker ute bland andra människor. Personer i länet uppmanas avstå från att dela i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Beslutet om de skärpa allmänna råden gäller till den 17 november, men de kan förlängas.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?