Annons

Tegnell: Antagligen ingen andra våg

Statsepidemiologen Anders Tegnell tror inte på en andra smittspridningsvåg längre. I stället, säger han, är smittspridningen mer komplicerad än så.

Foto:Magnus Andersson/TT

I Sverige minskar spridningen av det nya coronaviruset snabbt. I vissa andra länder däremot ökar den igen. I både Tyskland och Storbritannien talas det nu om den ”andra vågen”. Det vill säga när smittspridningen tar fart igen efter att en längre tid varit låg. Denna ökning, som många experter befarar, har dock väntats först till hösten.

Men Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, tror inte på en andra våg. Vare sig nu, eller senare.

”När vi tittar tillbaka på den här pandemin tror jag inte att vi kommer att prata om en första eller andra våg, utan det här är en mer komplicerad spridning och det ser väldigt olika ut i de länder där det nu ökar igen”, säger han.

”En del länder har en mer jämn smittspridning, att det ökar över hela landet, medan andra, som Spanien, får en spridning där man inte haft någon spridning tidigare. Andra, som Tyskland, får en spridning på vissa arbetsplatser. Det är väldigt varierande, så jag tror inte att man kan prata om en första och andra våg på samma sätt längre.”

Men hur ska vi svenskar tänka kring den smittspridning som nu verkar ha tagit fart i flera andra länder, framför allt vid resor och framför allt när både Tyskland och Storbritannien avråder sina medborgare från att åka till Spanien? Varför gör inte Sverige likadant?

”Vår bedömning är att det ändå är ganska små delar av Spanien som är drabbat och det är inte jättemånga svenskar som reser dit. Men om man åker till de här områdena är det viktigt att man är välinformerad och att man ser till att man kan skydda sig”, säger Anders Tegnell.

”Nu vet vi också mycket bättre hur man som individ kan skydda sig när man kommer till den här typen av regioner. Så risken att vi skulle få ett scenario som vi hade efter sportlovet då många var ute och blev smittade, den finns ju inte längre. Vi har ju ett helt annat uppträdande i dag. Dessutom gäller samma sak för de som varit i Spanien som de som är i Sverige. Det finns alltid en risk att bli smittad och då är det jätteviktigt att stanna hemma om man är sjuk och se till att man blir testad.”

Förra veckan presenterade Folkhälsomyndigheten tre olika scenarier för hur smittspridningen i Sverige kan komma att se ut framöver. Det scenario som myndigheten tror mest på utgår från en ojämn smittspridning med lokala utbrott i kluster. Då förväntas en ökad spridningstakt under hösten som sedan avtar för att åter öka och minska igen efter nyår.

Enligt detta scenario riskerar ytterligare 3.247 människor att dö av covid-19 fram till den 1 september 2021, även om Anders Tegnell har påpekat att uppskattningen av antalet dödsfall är mycket osäker eftersom den beror på väldigt många olika saker.

”Vi är väldigt övertygade om att dödstalen inte kommer att vara så höga som de här siffrorna visar, för vi har trender som går helt åt andra hållet. Men vi har inte lagt in dem i den här modellen, för vi vet inte hur de kommer att utvecklas på sikt.”


Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?