Hoppa till innehållet

Annons

Techsonen bytte Silicon Valley mot glasbruket på Skansen

Som 12-åring blev Martin Ehrensvärd den förste investeraren i en svensk techraket i vardande. Nu tar han över det historiska Stockholms glasbruk på Skansen tillsammans med flickvännen Aleksandra Pavlenkova. 

Martin Ehrensvärd och Aleksandra Pavlenkova, glasblåsare och ägare av Stockholm glasbruk på Skansen.
Martin Ehrensvärd och Aleksandra Pavlenkova, glasblåsare och ägare av Stockholm glasbruk på Skansen.Foto: Gustaf Månsson

Att gå in på Stockholms Glasbruk är som att omfamnas av en varm kram. I det lilla röda huset mitt på Skansens topp doftar det fjällstuga från de uppvärmda ugnarna som innehåller smält sten och lera. Glasblåsaren Martin Ehrensvärd beskriver den 1.000 grader varma glasmassan som lava. Ett till synes omöjligt material att arbeta med. 

 ”När det kommer ut ur ugnen är det lika mjukt som sirap. Du vill ta på det, men det går inte, för då bränner du dig”, säger Martin Ehrensvärd och visar upp de verktyg som behövs för att forma det glödande glaset – en blötlagd Dagens industri (som faktiskt används av flera svenska glasbruk), vattendränkta träslevar och metallverktyg. 

Foto: Gustaf Månsson

Varken Martin Ehrensvärd eller Aleksandra Pavlenkova använder handskar när de blåser glas – det är lättast så. 

Stockholms Glasbruk grundades år 1933 och drevs av en och samma familj i tre generationer fram tills Martin Ehrensvärd och Alexandra Pavlenkova köpte det traditionsfyllda glasbruket sommaren 2020. 

”Det är utmanande att driva ett företag med så mycket historia. Men det finns ingen hytta, i denna storlek, som har lika mycket trafik som här”, säger Martin Ehrensvärd. 

Den välkända hyttan på Skansen drar till sig 250.000 besökare varje år, omsätter i dag drygt fyra miljoner kronor och har haft fina marginaler i verksamheten under sina senaste år. 

Martin Ehrensvärd och Aleksandra Pavlenkova.
Martin Ehrensvärd och Aleksandra Pavlenkova.Foto: Gustaf Månsson

Hans mamma, techentreprenören Stina Ehrensvärd, startade 2007 Yubico och år 2010 flyttade familjen till Silicon Valley för att satsa på datorsäkerhet. Martin Ehrensvärd, 12 år, var då den första, och enda, investeraren i företaget med sina ynka 500 kronor. Pengarna kom på sätt och vis att bli startskottet för Yubico som i dag är värderat drygt sex miljarder kronor. 

Martin Ehrensvärd lockades dock inte av det som Silicon Valley är känt för – datorer och elektronik – utan fann istället kärleken för hantverket glasblåsning. När han var 15 år gammal fick han testa på konstformen på high school i Kalifornien och fastnade direkt. 

”Första året var jag i hyttan 10 timmar i veckan, andra året 20 timmar i veckan och tredje året 40 timmar i veckan”, berättar han. 

Flytten till Silicon Valley skulle, enligt Martin Ehrensvärd, inte vara permanent.

”När vi flyttade till Silicon Valley var tanken att vi bara skulle stanna ett år och då sa mamma att jag borde fokusera på det som jag tyckte var roligt”, säger han. 

Att få bra betyg och att komma in på en prestigefull skola var inte det som Martin Ehrensvärd kopplade ihop med ”roligt”.

Aleksandra Pavlenkova började sin konstnärliga resa med måleri och keramik, men efter sin tid på Konstakademin i Tallinn var glasblåsning det som hon fastnade för. 

”Jag har alltid tyckt om att jobba med mina händer och när jag testade att jobba med glas var det så olikt allt annat material jag testat, för du jobbar med optik och färg”, säger Alexandra Pavlenkova. 

I våras fick Martin Ehrensvärd tips från sin mormor om att glasbruket på Skansen, där han själv praktiserade som 16-åring, var till salu. Sedan gick det mycket snabbt. 

”Vi ringde till glasbruket som sa att det fanns en annan intressent. Så vi fick bestämma oss fort. Första juli fick jag nycklarna och började jobba här”, säger han. 

Enligt Martin Ehrensvärd var det tre stora beslut som togs – köpa glasbruket, flytta till Sverige och bli sambo med Alexandra Pavlenkova. 

”Det var väldigt oväntat och det tog mig ungefär ett dygn att vänja mig vid idén att lämna Estland och flytta till Sverige”, säger Alexandra Pavlenkova. 

Att vara tillsammans med någon som man gillar och att göra något som man älskar är det som Martin Ehrensvärd värdesätter i en tid med en oviss morgondag. Men visionen av att driva något tillsammans har funnits länge. 

”Vi hade tidigare pratat om att vår drömstudio skulle ligga i Sverige och att vi en dag kanske skulle driva en”, säger Aleksandra Pavlenkova.

Foto: Gustaf Månsson

Med kunder i Sverige, USA, Estland och belarusiska Minsk skapas det nya möjligheter för glasbruket på Skansen att växa internationellt. Martin Ehrensvärd och Aleksandra Pavlenkova har, trots sin unga ålder, många års erfarenhet inom yrket. De är upplärda av mästare inom glasblåsning och deras mål är att bli bättre än de som lärt dem konsten. 

”Det kanske inte är så många människor som köper glas just nu, men om vi gör det bästa glaset så kommer folk att köpa det”, säger Martin Ehrensvärd.

Foto: Gustaf Månsson
Innehåll från RCO SecurityAnnons

Olika säkerhetsnivåer i samma byggnad – så löser offentlig sektor utmaningen

Stor geografisk spridning och många olika behov under samma tak. Det är några av utmaningarna när sjukhus, kommuner och myndigheter bygger sina larm- och passersystem. Därför är det viktigt att kunna anpassa säkerhetssystemen efter varje unik verksamhet. Och att skapa en bra balans mellan trygghet och tillgänglighet.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

– Med ett flexibelt och skalbart passersystem kan du hantera alla tänkbara situationer och objektsstorlekar i en anläggning. Du kan även enkelt styra vilka som ska ha behörighet – i olika delar av fastigheten och vid olika tider på dygnet, säger Robert Lindgren som är försäljningschef på RCO Security.

Företaget utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem och har i dag ett av marknadens mest integrerade och flexibla system.

– Det är många som efterfrågar den flexibiliteten, framför allt myndigheter och offentliga verksamheter som ofta vill ha helt öppet i en del av fastigheten, medan de också vill ha helt låst på andra ställen.

Funktionalitet kopplat till kommuner

Det är med andra ord ingen slump att många kommuner, och även myndigheter och sjukhus, har valt RCO:s lösningar.

– Till exempel har kommuner utmaningar i och med att hotbilden mot politiker har ökat, vilket skapat en förhöjd säkerhetsrisk. Då måste delar av kommunhuset ha en mycket hög säkerhetsnivå, medan andra delar kan vara mer tillgängliga för att besökare ska kunna röra sig fritt där.

Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.
Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.

Båda säkerhetsnivåerna måste alltså kunna samsas under samma tak.

– Mycket av funktionaliteten i våra system är dessutom kopplad till just kommuners krav. Det är logiskt eftersom vi är ett svenskt företag och har anpassat våra system efter svenska behov.

Rätt personer vid rätt tillfälle

Behoven inom vården varierar också stort. Ett sjukhus som har öppet dygnet runt har helt andra krav än ett mindre äldreboende där besökare bara kan hälsa på dagtid.

– Sjukhusen har stora utmaningar eftersom de har en mängd olika rum och tusentals besökare och patienter som ska ha tillgång till olika ytor vid olika tillfällen. Då är det viktigt att kunna anpassa säkerheten efter varje verksamhets unika behov. Det kan vi göra tack vare att våra passersystem är skalbara och flexibla.

Samma sak gäller många myndigheter.

– Det handlar om att öppna upp myndigheter för rätt personer vid rätt tillfälle. Det vill säga att göra det möjligt att röra sig fritt och samtidigt få den trygghet som behövs genom att säkra upp för eventuella hotbilder.

– Tack vare vår systemuppbyggnad kan myndigheter och andra offentliga verksamheter med verksamhet på flera olika geografiska platser dessutom sköta all administration centralt.

Driver utvecklingen framåt

En annan fördel med RCO:s system är att de håller högsta säkerhetsklass samtidigt som de är lätta att installera, använda och anpassa. Genom att larm- och passersystemen kopplas samman är det dessutom enkelt för vanliga användare utan större kunskap att förstå vad som händer i byggnaden.

Visuella larmpaneler ger en fullständig översikt och styrning av larmanläggningen, inklusive inbrottslarm, driftslarm, dörrmiljöer och specifika larmområden. Det gör det möjligt att både öppna och blockera dörrar samt tidsinställa öppettider för dörrar i olika sektioner av byggnaden.

– Vi har generellt höga krav på säkerhet i Sverige och ligger långt framme utveckling globalt sett. Det ska vi fortsätta att göra och den utvecklingen vill vi vara med och driva, säger Robert Lindgren.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

 

Mer från RCO Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera