Techmiljonärens bolag driver trafik till bluffande bitcoinsajter

Ett svenskägt bolag i London har i det dolda drivit egna versioner av bluffbolaget Bitcoin code, som via annonser med kända personer lockar kunder till investeringar.  Ägaren bakom det London-baserade bolaget är Optimizer Invest med techmiljonären Henrik Persson Ekdahl i spetsen, det rapporterar Dagens Nyheter.

Foto:Emma-Sofia Olsson.

Förutom Bitcoin code finns det ett flertal liknande bolag, som via falska annonser, marknadsför investeringar i bitcoin.

Bakom bluffen står finansbolag som erbjuder riskfyllda valutaspekulationer, där de investerade pengarna stjäls direkt via regelrätta bedrägerier.

För att locka kunder använder finansbolagen företag som via recensioner och betygsättning drar trafik till deras sajter. I gengäld får företaget en provision. 

En ny granskning från Dagen Nyheter visar att flera av de sajter som används för att driva trafik till finansbolagen är det London-baserade bolaget Investoo Group.

11 av de 19 sajter som finns redovisade på Investoos egen sajt gör reklam eller länkar till ifrågasatta sajter såsom Bitcoin Code, Bitcoin Revolution och Bitcoin Billionaire.

Investoo Group ägs till cirka 60 procent av svenska investerare. Den störste enskilde ägaren är techmiljonären Henrik Persson Ekdahl via sitt Malta-baserade riskkapitalbolag Optimizer Invest. En annan stor svensk ägare är AGOF Investments, en fond som bland annat Minecraft-miljardärerna Jakob Porsér och Carl Manneh investerat i.

Optimizer Invest har tidigare varit storägare i affiliatebolaget Catena Media, där Henrik Persson Ekdahl under en tid var tillförordnad vd och medlem i styrelsen.

Henrik Persson Ekdahl är även en av finansiärerna bakom nystartade flygbolaget Skåneflyg, som planerar att trafikera med linjeflyg till och från Kristianstad Österlens Airport. 

Enligt ägardatatjänsten Holdings har Henrik Perssons Ekdahls noterade privata portfölj ett värde på 81 miljoner kronor.

DN:s granskning visar också att Investoo skapat egna versioner av de kända bitcoinsajterna för att driva in kunder till olika finansbolag på Cypern.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?