1515
Annons

Techjättarna under lupp - ett fyrtiotal stater inleder granskningar

En våg av utredningar mot amerikanska techjättar inleddes på fredagen, rapporterar flera amerikanska medier.

Åtta delstater samt District of Columbia har inlett en utredning av Facebook. Det meddelande New Yorks chefsjurist Letitia James på fredagen. 

Annonspriser, data- och integritetsfrågor hör till de frågor som är föremål för utredningen. 

”Vi kommer att använda vartenda utredningsverktyg till vårt förfogande för att undersöka huruvida Facebooks handlingar kan ha äventyrat konsumentdata, minskat kvaliteten av konsumenters val eller höjt annonspriserna”, säger hon i ett uttalande som återges av bland annat CNN. 

”Den största plattformen i sociala medier måste följa lagen”, skriver hon vidare i en tweet.  

Facebook stängde ned 1,8 procent på beskedet. I ett uttalande utlovade bolaget konstruktivt samarbete, enligt CNN.  

Ett fyrtiotal delstater med Texas i spetsen, tog samtidigt ett liknande initiativ mot tech-jättarna, med Google i spetsen, på fredagen. Det rapporterar flera amerikanska medier.    

Även på federal nivå undersöker justitiedepartementet och konkurrensmyndigheter Facebook, Google, Apple och Amazon för brott mot konkurrensregler. 


Det är de unga som ska betala för hela kalaset

Pensionsuppgörelsen från 90-talet är ett exempel på hur svensk politik kan fungera när den är som bäst. Nu är det på väg att kastas överbord. Regeringens pensionsförslag har samma kissa i byxan-karaktär som avskaffandet av fastighetsskatten. Och det är de unga som ska betala för hela kalaset.

Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S).Foto:Henrik Montgomery/TT, Cornelia Jönsson

Pensionsöverenskommelsen från 1990-talet är ett exempel på hur svensk politik kan fungera när den är som bäst. Med insikten om att pensioner lämpar sig illa för kortsiktiga beslut, den generationsöverskridande karaktären och vikten av kopplingen mellan arbete och pension bildades ett självfinansierande system som uppmuntrar ansvarstagande och lyfter ut frågan ur det årliga budgetarbetet.

Nu är det på väg att kastas överbord. Regeringens pensionsförslag är den förmodligen mest oansvariga ekonomisk-politiska idén sedan avskaffandet av fastighetsskatten. Båda har samma kissa i byxan-karaktär: det känns härligt i en valrörelse men ställer till med elände i decennier framåt.

Värst är den direkta kopplingen till budgeten. Ett första steg i den riktningen togs förra hösten med det så kallade inkomstpensionstillägget men nu ser principen om ett självfinansierande system ut att överges helt. Vi riskerar därmed att få det som pensionsuppgörelsen syftade till att undvika: huggsexa om pensionärernas gunst i varje budgetomröstning. Statsfinansiellt är det i dagsläget inget problem. Men risken för att detta skapar en gökunge som tränger undan mer önskvärda utgifter är uppenbar. En sådan, med direkt koppling till pensionerna, är utbildningsinsatser som gör att fler har möjlighet att hävda sig på arbetsmarknaden. Den här typen av undanträngningseffekter är på sikt välståndssänkande.

Dessutom försvagas kopplingen mellan arbete och pension. Den debatten flammade tidvis upp i fjol. Då diskuterades det så kallade respektavståndet, det vill säga vikten av att det märks på pensionen huruvida man har jobbat eller inte. Att minska incitamenten till arbete är också det välståndssänkande.

Finns då inte pensionärer som har det riktigt tufft ekonomiskt och behöver extra stöd? Utan tvekan. Det handlar i huvudsak om äldre kvinnor som tagit ansvar för barn och hushåll och därför inte lönearbetat så mycket och om invandrare som inte har jobbat särskilt mycket i Sverige. Men det rör sig om rätt begränsade skaror. Pensionärer i allmänhet har tvärtom god ekonomi. 

”Andelen som lever i materiell fattigdom är betydligt lägre inom pensionärskollektivet än bland befolkningen i övrigt”, som Finanspolitiska rådet nyligen konstaterade i en rapport.

Ändå vill regeringen ge nästan hälften av landets 2,3 miljoner pensionärer en månatlig dusör på minst 750 kronor. Det är långt ifrån en riktad insats till verkligen behövande. Oppositionens förslag är något men inte mycket bättre. Det gör mindre våld på pensionsöverenskommelsens principer, men också där får statsbudgeten göra en stor del av jobbet i form av sänkt skatt på pension.

Man behöver inte vara särskilt cynisk för att misstänka att ömmandet för pensionärer snarare än omsorg om materiellt utsatta beror på att det är en stor och växande grupp som tenderar att rösta i större utsträckning än andra. De som ska betala för kalaset är de unga, som under de senaste årens kriser har fått betydligt värre smällar än pensionärerna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?