Techjättarna under lupp - ett fyrtiotal stater inleder granskningar

En våg av utredningar mot amerikanska techjättar inleddes på fredagen, rapporterar flera amerikanska medier.

Åtta delstater samt District of Columbia har inlett en utredning av Facebook FB +3,09% Dagens utveckling . Det meddelande New Yorks chefsjurist Letitia James på fredagen. 

Annonspriser, data- och integritetsfrågor hör till de frågor som är föremål för utredningen. 

”Vi kommer att använda vartenda utredningsverktyg till vårt förfogande för att undersöka huruvida Facebooks handlingar kan ha äventyrat konsumentdata, minskat kvaliteten av konsumenters val eller höjt annonspriserna”, säger hon i ett uttalande som återges av bland annat CNN. 

”Den största plattformen i sociala medier måste följa lagen”, skriver hon vidare i en tweet.  

Facebook stängde ned 1,8 procent på beskedet. I ett uttalande utlovade bolaget konstruktivt samarbete, enligt CNN.  

Ett fyrtiotal delstater med Texas i spetsen, tog samtidigt ett liknande initiativ mot tech-jättarna, med Google GOOG +2,15% Dagens utveckling i spetsen, på fredagen. Det rapporterar flera amerikanska medier.    

Även på federal nivå undersöker justitiedepartementet och konkurrensmyndigheter Facebook, Google, Apple och Amazon för brott mot konkurrensregler. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?