1515

Techgurun skriver rekordavtal med krisbranscher

Han har varit i Silicon Valley och vänt, techentreprenören som myntade begreppet grafdatabaser redan 2007. Sedan dess har hans världsledande Neo4j blivit känt genom Panama-skandalen och fått konkurrens av bolag som Amazon och Microsoft. 

Emil Eifrem
Emil EifremFoto:Jesper Frisk

Om fem år räknar Emil Eifrem med att hans bolag, Neo4j, kommer att ha över 1.000 anställda, ha landat på börsen och ses som ett av världens framtida databasbolag.

”Och det enda som inte bara finns i USA”, säger han från det nya utvecklingskontoret i Malmö som nu kommer att bli hans hemvist. Igen. 

För nio år sedan tog han sitt pick och pack och gav sig iväg till Silicon Valley där det nya moderbolaget etablerades. Då fanns det runt 10 anställda på det gamla kontoret i Malmö. I dag jobbar drygt 350 personer i verksamheten och om inte Covid-19 hade kommit i vägen var tanken att antalet vid årets utgång skulle ha ökat till hela 500. 

”Nu kanske det blir runt 400 istället.”

Men Covid-19 har inte bara inneburit utmaningar för Emil Eifrem och hans Neo4j. Under andra kvartalet i år, när det mesta i världen stod på vänt, landade han sitt största avtal någonsin. I flygbranschen. Och i kvartalet innan ett annat jätteavtal, till detaljhandeln. 

”Även om de är i branscher som är hårt drabbade finns det pengar till framtidsprojekt”, menar han.

Krisen har också gett upphov till nya behov för det Neo4j säljer, nämligen grafdatabaser, ett begrepp som han själv myntade för 13 år sedan. Mjukvaran, som likt den mänskliga hjärnan hittar samband och nätverk i stora mängder med komplex data och visualiserar det på ett överskådligt sätt, visade sig också komma väl till pass i utmaningar som coronakrisen tydliggjorde. Som exempelvis stabiliteten i företagens leverantörskedjor. 

”Ett företag är inte en ö utan ett finmaskigt nätverk med kunder och leverantörer. Med Neo4j kan företagen få inblick i hur deras leverantörskedjor verkligen ser ut.”

Foto:Amanda Lindgren

Redan innan krisen använde världsledande bolag som Caterpillar, Volvo och Daimler bolagets mjukvara för just detta syfte, men nu har intresset för användningsområdet ökat markant berättar Emil Eifrem.  

Hittills har affärsmodellen främst byggt på att kunderna prenumererar på bolagets mjukvara i kontrakt ”för hundratusentals dollar per år” men för ett år sedan lanserade Neo4j även en möjlighet för kunderna att lägga sin data i molnet som Neo4j sedan sköter driften av. Mjukvaran finns även tillgänglig på sajten för open source-användning. 

Det var så den för fyra år sedan kom att användas i de så kallade Panama-dokumenten, ett avslöjande om hur politiker, kändisar, knarkhandlare och andra världen över agerat bedrägligt och smitit undan skatt. 

”Vi vet inte vilka som använder den öppna mjukvaran. Bara 24 timmar innan journalistnätverket ICIJ höll sin presskonferens om Panama-dokumenten fick vi reda på det och då visade det sig att de använt vår produkt i flera år.”

På samma sätt var det nu i coronakrisen. När Emil Eifrem och hans kollegor blev nyfikna och började inventera hittade de snabbt ett 20-tal projekt där Neo4j:s grafdatabasprogram användes för smittspårning exempelvis av Singapores regering. 

”Allt utan vår inblandning.”

Även om Neo4j har haft en kraftig omsättningstillväxt sedan start, de senaste åren över 50 procent per år, är det röda siffror på nedersta raden.

”Vi är fortsatt i en investeringsfas och måste vara det med tanke på den stora potentialen och att våra konkurrenter, som Amazon, Microsoft, Oracle och SAP, är det”, säger han och pekar på vad som benämns som den största börsnoteringen av ett mjukvarubolag någonsin.

”Amerikanska Snowflake, som inte är i närheten av lönsamhet ännu och som har en närliggande verksamhet, gjorde en väldigt framgångsrik börsdebut häromveckan och Warren Buffett, som investerat stort, blev rikligt belönad. Snowflake är det första förlustbringande bolag Warren Buffett investerat i”, säger han med en rejäl blinkning till vilket intresse en framtida börsnotering av Neo4J skulle kunna dra till sig. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?