1515

Techgiganten ger miljonstöd till småföretag i Norrbotten

Techgiganten Facebook skänker fem miljoner kronor till krisdrabbade företag i Norrbotten. Branschorganisationen Företagarna hanterar ansökningarna och sitter i bidragsjuryn.
”Chansen är god för de som ansöker”, säger Günter Mårder, vd för Företagarna.  

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg.
Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg.Foto:Francois Mori/AP

Facebook FB +5,3% Dagens utveckling gör nu en insats för att stötta lokala småföretag i Norrbotten, där den globala techjätten har sin enorma serverhall. Bolaget ska dela ut totalt fem miljoner kronor till företag vars verksamheter drabbats av coronakrisen. 

Med på tåget är Företagarna och Norrbottens Handelskammare som administrerar satsningen och bedömer företagens ansökningar.  

Tanken är att pengarna ska ge skjuts på vägen till nya innovationer, projekt och affärsmöjligheter. Storleken på stödet varierar mellan 25.000 och 100.000 kronor – inga summor som i grunden ändrar företagens förutsättningar men som kan stärka deras överlevnadsförmåga genom krisen, konstaterar Günther Mårder, vd Företagarna. 

”En del kanske vill göra någonting tillsammans med sin viktigaste resurs, personalen. Man kan också tänka sig att pengarna kan användas till att investera i digitalisering eller att marknadsföra ett nytt affärsområde.”

Vidare finansierar Facebook även ett års medlemskap i Företagarna, som bland annat innebär fri juridisk rådgivning plus tillgång till ett stort nätverk, säger han vidare.  

”Jag tror att krisen kommer att stimulera fram nya typer av affärer. Folk blir öppnare och tänker annorlunda, man testar nya affärsmodeller eller slår sina påsar ihop med andra företagare.”

Hur många ansökningar räknar ni med?
”Runt 400, varav cirka 150 kommer att tilldelas stödet. Så chansen är god för de som ansöker.”

Situationen i Norrbotten är på sätt och vis speciell. Å ena sidan har länet hittills klarat sig relativt lindrigt undan i pandemin. Å andra sidan är krisen högst påtaglig i näringslivet som har en stor andel företagare inom turismen respektive råvaruindustrin. 

”Hela besöksnäringen är i väldigt dåligt skick. Tittar man på sedan på basindustri och råvaror slår de kraftiga prissvängningarna hårt mot företag i alla led”, säger Günther Mårder. 

Ansökan om stödet görs på Företagarnas webbplats till och med söndag. Liknande satsningar i andra regioner är inte inplanerade, men han hoppas att storföretag i landet inspireras av Facebooks initiativ. 

”Företagarna står startklara med en färdig modell och har kapacitet att administrera fler stödprojekt över hela landet.” 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?