Annons

Techgiganten ger miljonstöd till småföretag i Norrbotten

Techgiganten Facebook skänker fem miljoner kronor till krisdrabbade företag i Norrbotten. Branschorganisationen Företagarna hanterar ansökningarna och sitter i bidragsjuryn.
”Chansen är god för de som ansöker”, säger Günter Mårder, vd för Företagarna.  

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg.
Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg.Foto:Francois Mori/AP

Facebook FB +0,62% Dagens utveckling gör nu en insats för att stötta lokala småföretag i Norrbotten, där den globala techjätten har sin enorma serverhall. Bolaget ska dela ut totalt fem miljoner kronor till företag vars verksamheter drabbats av coronakrisen. 

Med på tåget är Företagarna och Norrbottens Handelskammare som administrerar satsningen och bedömer företagens ansökningar.  

Tanken är att pengarna ska ge skjuts på vägen till nya innovationer, projekt och affärsmöjligheter. Storleken på stödet varierar mellan 25.000 och 100.000 kronor – inga summor som i grunden ändrar företagens förutsättningar men som kan stärka deras överlevnadsförmåga genom krisen, konstaterar Günther Mårder, vd Företagarna. 

”En del kanske vill göra någonting tillsammans med sin viktigaste resurs, personalen. Man kan också tänka sig att pengarna kan användas till att investera i digitalisering eller att marknadsföra ett nytt affärsområde.”

Vidare finansierar Facebook även ett års medlemskap i Företagarna, som bland annat innebär fri juridisk rådgivning plus tillgång till ett stort nätverk, säger han vidare.  

”Jag tror att krisen kommer att stimulera fram nya typer av affärer. Folk blir öppnare och tänker annorlunda, man testar nya affärsmodeller eller slår sina påsar ihop med andra företagare.”

Hur många ansökningar räknar ni med?
”Runt 400, varav cirka 150 kommer att tilldelas stödet. Så chansen är god för de som ansöker.”

Situationen i Norrbotten är på sätt och vis speciell. Å ena sidan har länet hittills klarat sig relativt lindrigt undan i pandemin. Å andra sidan är krisen högst påtaglig i näringslivet som har en stor andel företagare inom turismen respektive råvaruindustrin. 

”Hela besöksnäringen är i väldigt dåligt skick. Tittar man på sedan på basindustri och råvaror slår de kraftiga prissvängningarna hårt mot företag i alla led”, säger Günther Mårder. 

Ansökan om stödet görs på Företagarnas webbplats till och med söndag. Liknande satsningar i andra regioner är inte inplanerade, men han hoppas att storföretag i landet inspireras av Facebooks initiativ. 

”Företagarna står startklara med en färdig modell och har kapacitet att administrera fler stödprojekt över hela landet.” 


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?