1515
Annons

Teaterduo satsar 18 Mkr på Oscarsfavorit

80-talsfilmen ”Tootsie”, som fick nio Oscarsnomineringar och vann en, blir teater på Oscarsteatern. Robert Gustafsson spelar huvudrollen i andra adaptionen av en Dustin Hoffman-film på kort tid.

Vicky von der Lancken och Robert Gustafsson.
Vicky von der Lancken och Robert Gustafsson.

Bakom står den välkända teaterproducenten Vicky von der Lancken. Projektet är en uppföljning till ”Rain Man”, som rullar för fullt hela våren ut och redan har sålt över 100 000 biljetter.

Återigen är det komedikungen Robert Gustafsson som står i rampljuset. Det är andra gången på kort tid han ger sig på en tolkning av en udda karaktär ur Dustin Hoffmans repertoar, tidigare som den autistiske Raymond Babbitt och denna gång som den frustrerade skådespelaren Michael Dorsey.

Att Oscarsteatern snöat in på att göra uppsättningar Dustin Hoffman-filmer är en ren slump. Under 2019 sattes en amerikansk version av ”Tootsie” upp på Broadway och det är därifrån inspirationen kommer.

”Vår regissör Edward af Sillén var över på en publikrepetition i New York och blev stormförtjust när han såg den. Han ringde mig direkt efter föreställningen och sa att vi måste komma och titta. Vi åkte över på stört och blev jätteförtjusta. Det är humor, värme, kärlek, show och dans”, säger Vicky von der Lancken som är exekutiv producent för projektet.

I filmen från 1982 är karaktären Michael Dorsey en hopplös och överambitiös skådespelare som inte får några roller. Som en sista desperat åtgärd klär han ut sig till kvinna och gör succé. 

”Han är fortfarande samma överambitiösa person, men i kvinnokläder blir han plötsligt lyssnad på och får respekt. Det blir en kombinerad kvinnokamp och manskamp samtidigt. En upprättelse för männen som inte får jobb för att de är så förutsägbara och för kvinnorna för att de når framgång först när de använder det manliga sättet. Det blir ett dubbelt budskap”, säger Robert Gustafsson.

Att spela kvinna är något som Robert Gustafsson är relativt obeprövad inom.

”Jag gjorde en karaktär som heter 'Berit' på Allsång på Skansen med en nio minuter lång monolog. Jag minns att den första chocken var att jag blir så otroligt lik min mamma så jag ville få av mig sminket så fort som möjligt efter det där.”

Finns det inslag av din mamma även nu när du ska spela Dorothy Michaels?

”Det blir det nog omedvetet, absolut. Utmaningen är att jag först ska gå från att vara Robert till att spela Michael Dorsey, sedan ska Michael klä ut sig och tro att han är Dorothy Michaels. Det blir tre skinn i en kropp.”

I scenversionen har ”Tootsie” stöpts om till en musikalkomedi med Edward af Sillén i registolen. Att förvandla filmen till en musikal är att gå ifrån originalet, men Robert Gustafsson understryker musikens betydelse i uppsättningen.

”När du i en film ser en person bli drabbad av ett besked kan personen gå runt på gatan och vara chockad över det beskedet. Detta illustrerar man med sång i en musikal istället, under låtarna och musiken inser du saker och ger uttryck för nya känslor. Det är låtarnas egenskap.”

Att sätta upp musikaler av den här storleken kostar. Närmare 18 miljoner kronor har investerats i projektet. Vicky von der Lancken berättar att hennes son Johan von der Lancken, som även han är producent för uppsättningen, emellanåt sett bekymrad ut.

”Det har inte varit billigt, jag ser att Johan sitter och rynkar pannan ibland. Men vi tror så mycket på den här. För någon månad sedan kunde vi sälja den 100 000:e biljetten till 'Rain man' och vi hoppas på stor publik nu med”, säger hon.

Robert Gustafsson själv är känd för mångfacetterade roller och annorlunda karaktärer. På hans cv hittar vi bland andra Allan Karlsson i ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” och rollen som Stig Engström i Netflix-serien ”Den osannolika mördaren”.

”Man hade många idoler som barn, men Robert Redford och Clint Eastwood var alltid sig själva bara att de hette olika saker i olika filmer. Dustin Hoffman förvandlade sig själv hela tiden till helt olika karaktärer”, säger han och fortsätter:

”Jag har alltid varit fascinerad av Dustin Hoffmans sätt att spela och gestalta. Han använder sig av alla palettens färger med kroppsspråk, röst, kläder och utseende.”

Om det i framtiden blir någon ytterligare Dustin Hoffman-film som adapteras till teater är för tidigt att svara på.

”Jag vet inte vad som finns kvar? ”Papillon” tycker jag om, den är lurigare att göra på scen men den rollen är väldigt lockande. I ”Mandomsprovet” finns det bra låtar och musik, det kan bli en bra musikal”, säger Robert Gustafsson.

 

 


Innehåll från RoboMarketsAnnons

RoboMarkets lanserar nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

I maj meddelade RoboMarkets Deutschland GmbH – BaFin-reglerad mäklare med huvudkontor i Frankfurt och lokal närvaro i Stockholm – att bolaget lanserar ett nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder – RoboMarkets PRO.

– Om du handlar aktivt och uppfyller kraven för att klassificeras som professionell kund är det betydligt mer fördelaktigt att handla med en EU-reglerad mäklare än att gå utanför EU. Genom att handla med en mäklare som regleras inom EU har man till exempel ett bättre skydd, större utbud av insättnings- och uttagsmetoder samt tillgång till lokal kundsupport, säger Maximilian Ström, ansvarig för kundrelationer på RoboMarkets.

Under 2018 genomförde Europeiska värdepappersmyndigheten ESMA en förändring av regelverket som innebar en begränsning av hävstångsnivån för CFDs. Detta gjorde att många aktiva traders flyttade sin handel till mäklare reglerade utanför EU, dels för att många inte uppfyllde kriterierna för att klassificeras som professionella kunder, dels för att mäklare utanför EU var mer aktiva.

Sedan dess har mycket förändrats och till följd av den starka marknadsutvecklingen de senaste åren har antalet traders som handlar stora volymer i aktier, CFDs och valuta ökat markant.

– Vi ser en stor efterfrågan på produkter med hög hävstång i denna kundgrupp och vi fokuserar på att erbjuda den bästa möjliga helhetstjänsten – från registrering och onboarding till anpassade villkor för de mest populära produkterna – CFDs på de stora indexen, valutamajors och råvaror, säger Maximilian Ström.

RoboMarkets PRO - mäklaren för aktiva traders

RoboMarkets PRO fokuserar på aktiva traders och erbjuder attraktiva villkor för handel i över 12 000 instrument och 7 tillgångklasser.

– Via CFDs är det enkelt är ta både långa och korta positioner i aktier, ETFs, index, råvaror, krypto och FX och många instrument handlas i stort sett dygnet runt. Dessutom erbjuder vi handel i DE40 utan finansieringskostnad fram till årsskiftet, hävstång upp till 1:300, tradingkonto i dollar och euro samt många andra verktyg för att möta de höga krav som ställs av professionella kunder, säger Maximilian Ström.

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

Fakta om RoboMarkets

RoboMarkets är en etablerad multi-asset mäklare i Europa och Premium Partner till fotbollsklubben Eintracht Frankfurt och BMW M Motorsport team.

Bolaget representeras i Sverige av RoboMarkets Nordic AB som är ett dotterbolag till RoboMarkets Deutschland GmbH med huvudkontor i Frankfurt. RoboMarkets Deutschland övervakas av den tyska federala finansinspektionen (BaFin) och det svenska bolaget är registrerat hos Finansinspektionen som anknutet ombud (tied agent). RoboMarkets etablerades 2012 och sedan dess har bolagets tjänster använts av tusentals kunder.

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 74-89% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?