Bakom står den välkända teaterproducenten Vicky von der Lancken. Projektet är en uppföljning till ”Rain Man”, som rullar för fullt hela våren ut och redan har sålt över 100 000 biljetter.
Återigen är det komedikungen Robert Gustafsson som står i rampljuset. Det är andra gången på kort tid han ger sig på en tolkning av en udda karaktär ur Dustin Hoffmans repertoar, tidigare som den autistiske Raymond Babbitt och denna gång som den frustrerade skådespelaren Michael Dorsey.
Att Oscarsteatern snöat in på att göra uppsättningar Dustin Hoffman-filmer är en ren slump. Under 2019 sattes en amerikansk version av ”Tootsie” upp på Broadway och det är därifrån inspirationen kommer.
”Vår regissör Edward af Sillén var över på en publikrepetition i New York och blev stormförtjust när han såg den. Han ringde mig direkt efter föreställningen och sa att vi måste komma och titta. Vi åkte över på stört och blev jätteförtjusta. Det är humor, värme, kärlek, show och dans”, säger Vicky von der Lancken som är exekutiv producent för projektet.
I filmen från 1982 är karaktären Michael Dorsey en hopplös och överambitiös skådespelare som inte får några roller. Som en sista desperat åtgärd klär han ut sig till kvinna och gör succé.
”Han är fortfarande samma överambitiösa person, men i kvinnokläder blir han plötsligt lyssnad på och får respekt. Det blir en kombinerad kvinnokamp och manskamp samtidigt. En upprättelse för männen som inte får jobb för att de är så förutsägbara och för kvinnorna för att de når framgång först när de använder det manliga sättet. Det blir ett dubbelt budskap”, säger Robert Gustafsson.
Att spela kvinna är något som Robert Gustafsson är relativt obeprövad inom.
”Jag gjorde en karaktär som heter 'Berit' på Allsång på Skansen med en nio minuter lång monolog. Jag minns att den första chocken var att jag blir så otroligt lik min mamma så jag ville få av mig sminket så fort som möjligt efter det där.”
Finns det inslag av din mamma även nu när du ska spela Dorothy Michaels?
”Det blir det nog omedvetet, absolut. Utmaningen är att jag först ska gå från att vara Robert till att spela Michael Dorsey, sedan ska Michael klä ut sig och tro att han är Dorothy Michaels. Det blir tre skinn i en kropp.”
I scenversionen har ”Tootsie” stöpts om till en musikalkomedi med Edward af Sillén i registolen. Att förvandla filmen till en musikal är att gå ifrån originalet, men Robert Gustafsson understryker musikens betydelse i uppsättningen.
”När du i en film ser en person bli drabbad av ett besked kan personen gå runt på gatan och vara chockad över det beskedet. Detta illustrerar man med sång i en musikal istället, under låtarna och musiken inser du saker och ger uttryck för nya känslor. Det är låtarnas egenskap.”
Att sätta upp musikaler av den här storleken kostar. Närmare 18 miljoner kronor har investerats i projektet. Vicky von der Lancken berättar att hennes son Johan von der Lancken, som även han är producent för uppsättningen, emellanåt sett bekymrad ut.
”Det har inte varit billigt, jag ser att Johan sitter och rynkar pannan ibland. Men vi tror så mycket på den här. För någon månad sedan kunde vi sälja den 100 000:e biljetten till 'Rain man' och vi hoppas på stor publik nu med”, säger hon.
Robert Gustafsson själv är känd för mångfacetterade roller och annorlunda karaktärer. På hans cv hittar vi bland andra Allan Karlsson i ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” och rollen som Stig Engström i Netflix-serien ”Den osannolika mördaren”.
”Man hade många idoler som barn, men Robert Redford och Clint Eastwood var alltid sig själva bara att de hette olika saker i olika filmer. Dustin Hoffman förvandlade sig själv hela tiden till helt olika karaktärer”, säger han och fortsätter:
”Jag har alltid varit fascinerad av Dustin Hoffmans sätt att spela och gestalta. Han använder sig av alla palettens färger med kroppsspråk, röst, kläder och utseende.”
Om det i framtiden blir någon ytterligare Dustin Hoffman-film som adapteras till teater är för tidigt att svara på.
”Jag vet inte vad som finns kvar? ”Papillon” tycker jag om, den är lurigare att göra på scen men den rollen är väldigt lockande. I ”Mandomsprovet” finns det bra låtar och musik, det kan bli en bra musikal”, säger Robert Gustafsson.