Regeringen har kört vilse i vinstfrågan, och borde nu lägga Reepalu-utredningens förslag åt sidan och i stället fokusera på tuffa kvalitetskrav. Det säger nu TCO:s ordförande Eva Nordmark, och kräver en blocköverskridande uppgörelse.
Tomas Nordenskiöld
Text
Statsminister Stefan Löfven.Bild:TT
Samtidigt som remisstiden snart går ut för det omdebatterade förslaget på ett vinsttak i välfärden och regeringen nu ska börja förbereda propositioner i frågan hörs allt fler röster som vill att Socialdemokraterna snarast tar sin han från förslaget.
På torsdagen rapporterade Di om hur flera tunga S-kommunalråd och landstingspolitiker runt om i landet krävde att regeringen sökte en kompromiss med alliansen i stället för Vänsterpartiet.
TCO:s ordförande Eva Nordmark, som företräder 1,3 miljoner löntagare, däribland Vårdförbundets drygt 110.000 medlemmar, håller med.
”Vi är mycket kritiska till det förslag som tagits fram på ett vinsttak. Det kommer inte att lösa några som helst kvalitetsproblem eller brister inom välfärden. Det är spel för galleriet”, säger hon.
Att Socialdemokraterna, som inte gick till val på några vinstbegränsningar, svängt och vänt sig till Vänsterpartiet, beskriver hon som ”olyckligt”.
”Här behövs en blocköverskridande lösning som blir långsiktig. Både regeringen och alliansen måste ta ett gemensamt ansvar nu, och se hur man kan komma överens.”
Eva Nordmark anser också att regeringens fokus på vinstfrågan är direkt skadlig och skymmer sikten för den allt mer akuta bristen på flera yrkesgrupper, som sjuksköterskor.
”Man har tappat fokus från det som är dagens problem inom välfärden, arbetsvillkoren och den stora brist vi ser på sjuksköterskor och andra yrkesgrupper”, säger hon.
Även Saco är kritiska till ett generellt vinsttak, medan LO i stort sett står på regeringens sida.
Innehåll från XledgerAnnons
Så tar du rätt beslut i rätt tid – baserad på rätt data
Marie Löfgren, operativ chef hos Xledger.
Ofta saknar företagsledare korrekt underlag för beslut.
Med rätt affärssystem i ryggen slipper man gå på magkänsla.
– Har du verktygen är det lättare att agera snabbt, som att förstärka en positiv trend eller att hejda en negativ, säger Marie Löfgren, operativ chef hos Xledger.
Hur väl underbyggda är dina affärskritiska beslut? Flera undersökningar pekar på att många företagsledare har brister i sina underlag när de fattar affärskritiska beslut.
– Det kan bero på många saker, men när jag sitter i säljprocesser märker man att kunder ofta har siffrorna utspridda i olika system och det saknas stöd för att kunna analysera sin verksamhet på tvären, säger Marie Löfgren och lägger till:
– Det är exempelvis vanligt att man inom samma koncern jobbar i olika ekonomisystem i olika länder. Man saknar en gemensam modell och då är det svårt att få en bra överblick.
Just den utmaningen – att ha alla nödvändiga funktioner i ett affärssystem och leverera insikter i realtid under samma tak – går att lösa, menar Löfgren:
– Kunderna blir positivt överraskade att det finns möjlighet att få så pass bra insikter genom vårt system. Vi har kraftfulla analysverktyg inbyggda, där skiljer vi oss från andra. Många företag tvingas ha den typen verktyg vid sidan om, här får man allt samlat. Möjligheterna att konfigurera sina rapporter är närmast oändliga, vilket gör att man alltid kommer ha rätt data som beslutsunderlag.
Eftersom hela företagets ”ekonomiska liv” ligger i Xledger skapar det en trygghet i att alla siffror är korrekta – samtidigt som det går att borra ner sig i detaljer:
– Styrkan vi har är spårbarheten uppifrån och ner. Man kan se allt på en övergripande nivå, men det finns också en drill down-funktion som tar en till detaljerna, ända ner till källan med all dokumentation. Allt är helt integrerat med analysverktyget.
Hon lyfter fram två andra funktioner i systemet som underlättar rapportering och analys:
– Det är byggt som en true cloud-lösning, allt ligger i molnet. All data är alltid tillgänglig varsomhelst i världen. Det gör också att man slipper sitta med egen IT-avdelning, säkerhet, uppdateringar och backup, det sköter vi, säger hon och fortsätter:
– Xledger ska vara en self service-produkt, som är lätt att förstå oavsett vilken roll man har på företaget. Där tycker jag vi har lyckats knäcka koden, med tydliga dashboards och översikter. Tröskeln att komma igång är låg.
Vilket är ditt bästa råd till företag som vill förbättra sig inom de här områdena?
– Tittar man i kravspecifikationer från kund är det väldigt många detaljer, men när det gäller rapport och analys tycker jag många är fast i ett gammaldags tänk med ”hård” avrapportering, PDF:er och dylikt. Lyft blicken och ställ nya krav, de digitala verktygen finns därute.