1515
Annons

TCO: Lägg vinstförslaget åt sidan

Regeringen har kört vilse i vinstfrågan, och borde nu lägga Reepalu-utredningens förslag åt sidan och i stället fokusera på tuffa kvalitetskrav. Det säger nu TCO:s ordförande Eva Nordmark, och kräver en blocköverskridande uppgörelse.

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.Bild:TT

Samtidigt som remisstiden snart går ut för det omdebatterade förslaget på ett vinsttak i välfärden och regeringen nu ska börja förbereda propositioner i frågan hörs allt fler röster som vill att Socialdemokraterna snarast tar sin han från förslaget.

På torsdagen rapporterade Di om hur flera tunga S-kommunalråd och landstingspolitiker runt om i landet krävde att regeringen sökte en kompromiss med alliansen i stället för Vänsterpartiet.

TCO:s ordförande Eva Nordmark, som företräder 1,3 miljoner löntagare, däribland Vårdförbundets drygt 110.000 medlemmar, håller med.

”Vi är mycket kritiska till det förslag som tagits fram på ett vinsttak. Det kommer inte att lösa några som helst kvalitetsproblem eller brister inom välfärden. Det är spel för galleriet”, säger hon.

Att Socialdemokraterna, som inte gick till val på några vinstbegränsningar, svängt och vänt sig till Vänsterpartiet, beskriver hon som ”olyckligt”.

”Här behövs en blocköverskridande lösning som blir långsiktig. Både regeringen och alliansen måste ta ett gemensamt ansvar nu, och se hur man kan komma överens.”

Eva Nordmark anser också att regeringens fokus på vinstfrågan är direkt skadlig och skymmer sikten för den allt mer akuta bristen på flera yrkesgrupper, som sjuksköterskor.

”Man har tappat fokus från det som är dagens problem inom välfärden, arbetsvillkoren och den stora brist vi ser på sjuksköterskor och andra yrkesgrupper”, säger hon.

Även Saco är kritiska till ett generellt vinsttak, medan LO i stort sett står på regeringens sida.


Innehåll från Euro Accident Livförsäkring ABAnnons

Försäkringen som gör skillnad

Marie Fristedt, hållbarhetsansvarig, Euro Accident Livförsäkring AB
Foto: Ola Sprang
Marie Fristedt, hållbarhetsansvarig, Euro Accident Livförsäkring AB Foto: Ola Sprang

För företag handlar hållbarhet inte bara om påverkan på klimat eller miljö. Det handlar också om medarbetarnas hälsa och välmående, den sociala hållbarheten, och att till exempel arbeta för att motverka stress och utmattning. Här kan företagets sjukförsäkring göra skillnad och bidra till positiva resultat.

Hållbarhetsfrågorna med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter på verksamheten har fått en allt större betydelse för företagen. Därmed har det också blivit viktigt att förstå, identifiera och hantera sådana risker, tillsammans med till exempel affärsrisker och finansiella risker.

– En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna för företag handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna, så kan kostnaderna och följderna av ohälsa blir stora för företaget och samhället, säger Marie Fristedt, hållbarhetsansvarig på försäkringsbolaget Euro Accident.

Euro Accident är specialiserade på personriskförsäkringar och erbjuder bland annat en försäkring, Sjukförsäkring PlanSjuk. Den kan hjälpa företag att minimera risken för att medarbetarna blir långtidssjuka och bidra till positiva resultat i företagets sociala hållbarhetsarbete.

– I vår roll som försäkringsbolag är det centralt att hantera olika risker. Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning, säger Marie Fristedt.

Sjukförsäkring PlanSjuk innehåller bland annat stöd från Euro Accidents egna hälso- och rehabprocessledare som bidrar till att företaget uppfyller sitt ansvar för rehabiliteringen. Genom åtgärder i försäkringen får den försäkrade medarbetaren dessutom hjälp för att inte bli långtidssjukskriven eller för att kunna komma tillbaka i arbete igen.

– Idag kan åtta av tio försäkrade som får vår hjälp helt och hållet undvika en långtidssjukskrivning med den metod som vi utvecklat. Det som är mest avgörande för att nå goda resultat är vi får komma in tidigt, att vi involverar och stöttar chefen under processen och framför allt att vi ser och förstår varje enskild persons behov och anpassar åtgärderna därefter, säger Marie Fristedt.

En viktig grund till det goda resultatet är erfarenheterna från ett pilotprojekt som fokuserade på en grupp försäkrade som varit sjukskrivna till 100 procent under en längre tid. Hittills har projektet resulterat i att 84 procent av de försäkrade i gruppen kunnat börja arbeta mer än tidigare och 76 procent har kunnat börja arbeta på heltid igen.

– Vi har arbetat med förebyggande och rehabiliterande stöd i vår försäkring sedan 2005. Under åren har vi skaffat oss värdefull kunskap om vad som gör människor sjuka och hur de kan bli friska igen. Det sparar stora kostnader för företag och samhälle. Men viktigast av allt är att vi kan göra skillnad för de människor vi möter. Och det är det som driver oss att hjälpa människor till ett friskt och hållbart liv, säger Marie Fristedt.

Om Euro Accident:

Hållbara medarbetare är en viktig del i ett företags hållbarhetsarbete.

Euro Accidents försäkring innehåller förebyggande och rehabiliterande stöd som kan bidra till att företag har hållbara medarbetare som kan arbeta och mår bra.

Åtta av tio försäkrade som får Euro Accidents hjälp kan undvika en långtidssjukskrivning.

Läs mer om Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident Livförsäkring AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?