ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

TCO: Lägg vinstförslaget åt sidan

  • Statsminister Stefan Löfven. Foto: TT

Regeringen har kört vilse i vinstfrågan, och borde nu lägga Reepalu-utredningens förslag åt sidan och i stället fokusera på tuffa kvalitetskrav. Det säger nu TCO:s ordförande Eva Nordmark, och kräver en blocköverskridande uppgörelse.

Samtidigt som remisstiden snart går ut för det omdebatterade förslaget på ett vinsttak i välfärden och regeringen nu ska börja förbereda propositioner i frågan hörs allt fler röster som vill att Socialdemokraterna snarast tar sin han från förslaget.

På torsdagen rapporterade Di om hur flera tunga S-kommunalråd och landstingspolitiker runt om i landet krävde att regeringen sökte en kompromiss med alliansen i stället för Vänsterpartiet.

TCO:s ordförande Eva Nordmark, som företräder 1,3 miljoner löntagare, däribland Vårdförbundets drygt 110.000 medlemmar, håller med.

”Vi är mycket kritiska till det förslag som tagits fram på ett vinsttak. Det kommer inte att lösa några som helst kvalitetsproblem eller brister inom välfärden. Det är spel för galleriet”, säger hon.

Att Socialdemokraterna, som inte gick till val på några vinstbegränsningar, svängt och vänt sig till Vänsterpartiet, beskriver hon som ”olyckligt”.

”Här behövs en blocköverskridande lösning som blir långsiktig. Både regeringen och alliansen måste ta ett gemensamt ansvar nu, och se hur man kan komma överens.”

Eva Nordmark anser också att regeringens fokus på vinstfrågan är direkt skadlig och skymmer sikten för den allt mer akuta bristen på flera yrkesgrupper, som sjuksköterskor.

”Man har tappat fokus från det som är dagens problem inom välfärden, arbetsvillkoren och den stora brist vi ser på sjuksköterskor och andra yrkesgrupper”, säger hon.

Även Saco är kritiska till ett generellt vinsttak, medan LO i stort sett står på regeringens sida.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies