1515

TCO: ”Dyrköpt blunda för medelklassen”

I kampen mot väljarflykt till Sverigedemokraterna riskerar de stora partierna att tappa sina stödtrupper i medelklassen. Det varnar TCO, vars medlemmar vill se stabil politik över blockgränsen.

Bild:TT

En politik bortom blockgränserna står högt i kurs i tjänstemannafacket TCO:s röststarka medlemsled. Dryga sju av tio efterlyser mer blocköverskridande samarbete.
Det framgår av en stor medlemsundersökning från TCO som Di tagit del av, och som presenteras i Almedalen på onsdagen.

”Att låsa upp sig i block är inget som kommer att locka väljare bland våra medlemmar”, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna har det senaste året lagt för mycket krut på att stoppa väljartappet till SD, anser han. Partierna har ”talat till människors oro” i stället för det som TCO-medlemmarna efterfrågar - som framtidsvisioner och långsiktig politik, fortsätter Samuel Engblom.

”Vi vill påminna om att de som historiskt har avgjort val i Sverige är medelklassen, där våra TCO-medlemmar finns. Det kan bli en dyrköpt erfarenhet att blunda för den här gruppen.”

I nästa års val beräknas omkring var fjärde röstande vara medlem i ett TCO-förbund. Inför valet lovar fackjätten mer konkreta tips på hur partierna ska kunna locka deras nära 1,4 miljoner medlemmar.

”Vi har mätt vilken potential varje parti har bland våra medlemsgrupper”, säger Samuel Engblom.

Bland TCO-folket når SD hälften så stort stöd som i väljarkåren totalt och är bara fjärde största parti, enligt SCB:s partisympatiundersökning.

Centern har däremot fördubblat sitt väljarstöd bland tjänstemännen bara sedan i november, till nära 11 procent. Opinionslyftet kan i princip helt räknas hem med motsvarande tapp för M sedan partiets öppning för SD-samarbete.

”Centerpartiet har under perioden profilerat sig genom att inte vilja har med Sverigedemokraterna att göra, och dessutom öppnat för samarbete över blockgränsen. Det verkar ha betalat sig”, säger Samuel Engblom.

TCO:s egen käpphäst inför valet är ny stor skattereform i stil med den blocköverskridande överenskommelsen i början av 90-talet.

”Vi ser inga stora behov eller utrymmen att varken höja eller sänka skatter. Däremot måste skattesystemet ge rätt incitament.”

Ett helhetsgrepp skulle kunna lösa svåra knutar som höjd fastighetsavgift och sänkta ränteavdrag i utbyte mot inte minst sänkta marginalskatter, anser Samuel Engblom.

”Med en bred skattereform kan man bryta den typen av politiska låsningar som till exempel finansministern brukar hänvisa till.”

 

https://infogr.am.com/tco-5652568804167


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?