Annons

Taxibolag kämpar i motvind: "Sömnlösa nätter"

Småföretagare har haft det svårt under coronapademin och taxibolagen kämpar fortfarande i motvind efter att resandet avstannat.

”Det är nästan enbart sömlösa nätter”, säger taxichauffören Mehdi Fard.

Foto:Nora Lorek/TT

Många taxibolag i Sverige drivs i små verksamheter, med få bilar och små marginaler. När coronapandemin slog till i våras tog bolagen stryk eftersom de inte fick några intäkter, samtidigt som företagens fasta kostnader fanns kvar.

”Generellt sett har de senaste månaderna varit oerhört tuffa. Trots att samhället inte har varit nedstängt, så är det som att taxibolagen har genomlevt en nedstängning på grund av reserestriktionerna”, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör i Svenska taxiförbundet.

Mehdi Fard är taxichaufför i centrala Stockholm. Han jobbar för Taxi Stockholm, en ekonomisk förening där de anslutna åkerierna är delägare.

”Det var tufft redan före pandemin, men när coronaviruset spreds i Sverige kändes det som sista spiken i kistan. Förut kunde jag ha runt 30 kunder på en dag, nu är jag nere på runt sex. Så det är ett katastrofalt läge”, säger han.

Mehdi Fard berättar att han sover dåligt på grund av oro inför framtiden.

”Det är nästan enbart sömlösa nätter. Jag ser också att mina kollegor mår jättedåligt och blir såklart orolig eftersom vi är som en familj.”

Många av Mehdi Fards kolleger har också försvunnit under de senaste månaderna.

”Det är ganska uppenbart att många gått i konkurs eller ställt av sina bilar i väntan på bättre tider. Varje dag räknar vi som är kvar hur många som har försvunnit. Vi vet inte heller om vi kommer se dem igen. Det är en sådan bedrövlig situation”, säger han.

Han får medhåll av branschkollegan Marco Elieh, som berättar att han fått avskeda två av sina taxichaufförer på sitt åkeri.

”Jag kunde inte behålla dem eftersom jag förlorade cirka 75 procent av mina intäkter. Jag har haft den här verksamheten i 28 år och vill inte förlora den, men det har ju blivit extra belastning på mig eftersom jag nu är den enda som kör”, säger han.

I mars i år hade 24 taxibolag gått i konkurs, vilket är en tredubbling jämfört samma period i fjol, enligt siffror från kreditupplysningsföretaget UC.

”Det följer förmodligen samma trend som från andra branscher, att de svaga bolagen gick i konkurs först. Under april, maj och juni var också antalet konkurser för taxibolagen relativt högt, men sedan stannade det av och i juli och augusti var vi tillbaka på normala nivåer igen”, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Taxiförbundets Claudio Skubla tror att många taxibolag avvecklat sina företag i väntan på att kunderna ska komma tillbaka.

”Många har också avregistrerat sina taxifordon och permitterat personal, kanske är ägaren till företaget den enda som kör. Jag tror att många av våra medlemmar har det väldigt kärvt, det är den bilden de målar upp när vi pratar med dem. De försöker hanka sig fram på olika sätt”, säger Claudio Skubla.

Den 9 september presenterade regeringen ett stödpaket på fem miljarder kronor för att stötta enskilda firmor. Syftet med stödet är att hjälpa företag som tappat stora delar av intäkterna under pandemin, men som inte kunnat dra nytta av tidigare åtgärder, som korttidspermitteringar och omställningsstöd.

Claudio Skubla på Svenska taxiförbundet är positiv till krispaketet, men efterfrågar också ett ekonomiskt riktat stöd till taxibolagen, för att säkerställa tillgänglighet i hela landet. Han varnar för att taxibolagens neddragningar ska drabba resten av samhället.

”Vi är oroade över att om taxibolagen slås ut, så riskerar flera regioner och kommuner att bli helt utan fungerande taxiverksamhet. Men också att det finns färre som kan köra äldre och sjuka”, säger Skubla.

Marco Elieh hoppas på att livet snart återgår till det normala.

”Jag är en positiv människa, men det är ärligt talat ett stort frågetecken över vad som kommer att hända. Jag har stor respekt för pandemin, och är själv rädd för att bli smittad, samtidigt fortsätter räkningarna att komma”, säger han.


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?