Annons

Taxibolag drabbas hårt av nya restriktioner

Taxibolagen har varit pressade sedan pandemins början – och nu väntas skärpta restriktioner slå än hårdare mot branschen.

”Efterfrågan på taxiresor går från en extremt låg nivå till förmodligen nästan ingenting”, säger Claudio Skubla på Svenska Taxiförbundet.

Foto:TT

Under hösten har Folkhälsomyndigheten skärpt de lokala allmänna råden i region efter region. Samtidigt har regeringen beslutat om ytterligare begränsningar för folksamlingar och krävt att krogar stänger klockan 22.30.

”Med det här sista steget när man ställer krav på att restauranger ska stänga klockan 22.30 så är det självklart att det får en påverkan. Det är de sista små halmstråna som finns kvar för taxin att livnära sig på”, säger Claudio Skubla, direktör på Svenska Taxiförbundet.

Kortbetalningsstatistik från Swedbank ger en indikation på utvecklingen. Utgifter för taxiresor har sjunkit med drygt 80 procent sedan innan pandemin. I november har utgifterna rasat till samma låga nivåer som i mars. Mer ansträngd är bara flygbranschen, som har tappat nästan alla kortintäkter.

Men eftersom åkerier har olika inriktningar påverkas vissa mer än andra.

”Några har varit mer inriktade på samhällstransporter. Andra har inte det utan har riktat in sig på företagsresor och privatresor. Det är klart att det slår extremt hårt om man nu tar bort den senare intäktskällan”.

Cabonline är Sveriges största taxiorganisation där bland annat företagen Taxi Kurir och Sverigetaxi ingår. Företaget har under sommaren sett en svag återhämtning som åter har stannat av under hösten.

”Den har avmattats givet restriktionerna. I grund och botten är det positivt att vi svenskar lyssnar och tar till oss rekommendationerna men det är väldigt tufft för våra åkare”, säger Ulf Samell, presstalesperson för Cabonline. 

Åkerierna som är anslutna till företaget har tvingats ställa om allt eftersom att efterfrågan på taxiresor har minskat. Nu kör man bland annat hemleveranser av PCR-tester på beställning av region Stockholm.

”Vi gör vad vi kan för att hitta alternativ. Det här har såklart varit väldigt viktigt för oss”, säger han och fortsätter:

”Vi har också fördelen att vi har mycket samhällsnyttiga körningar som skolskjutsar och färdtjänst”.

Varken Ulf Samell eller Claudio Skubla anser att regeringens stödåtgärder har varit tillräckligt träffsäkra för taxibranschen.

”Jag vet ärligt talat inte hur företagen har överlevt. Det måste vara spargrisen man har krossat, man har fått låna pengar av vänner och släktingar eller så hankar man sig fram genom att jobba med någonting annat”, säger Claudio Skubla och fortsätter:

”Om inte stöden kommer nu och blir mer anpassade för taxinäringen så vet jag inte var det tar vägen”.


Innehåll från Rederi AB DonsötankAnnons

Gröna tankfartyg ger enorm miljöbesparing

Med en historia som sträcker sig till början av 1900-talet är Donsötank ett rederi att räkna med. Familjeföretaget ligger i framkant i sin bransch inom hållbarhetsfrågor och satsar stort på två tillskott i flottan som på flera sätt revolutionerar tanksjöfart som den ser ut i dag. 

Hållbarhet är kanske inte den första associationen som väcks när det handlar om tankfartyg, men detta vill Rederi AB Donsötank ändra på. Under 2021 kommer företagets två nya hållbara tankfartyg levereras. Dessa har utrustats med den absolut senaste tekniken och spås halvera koldioxidutsläppen jämfört med tidigare fartyg i flottan.

– Vi jobbar otroligt mycket med att minska vår påverkan på miljön och vill ligga i framkant i dessa frågor. Det här projektet är en avgörande del i vår omställning, säger Ingvar Lorensson, vd för Rederi Donsötank, där ägarna tagit ett aktivt beslut att alla nyinvesteringar ska minska negativ påverkan på miljön och i största möjliga mån säkra hållbara transporter.

Grundtanken med fartygens design är minskad energiförbrukning. Motorn har utsetts till världens mest effektiva fyrtaktsmotor och går på gas. Detta minskar utsläppen av svavel- och kvävepartiklar markant, vilket även är bra ur arbetsmiljösynpunkt och ytterst viktigt enligt Donsötank. Motorn är även kompatibel för biogasdrift. 

Fartygen är elektrifierade och kommer att förses med en batterinstallation som fungerar precis som i en hybridbil. Vid motsjö behöver motorn accelerera för att kunna möta ”uppförsbackarna”, vilket normalt leder till ökad bränsleförbrukning. Med en hybridlösning jämnar batteriet ut dessa toppar. En annan utrustning som installeras ombord kommer att omvandla all spillvärme som bildas ombord till el. 

Tankfartygen kommer också vara utrustade med en anslutningsmöjlighet till landström, vilket innebär att utpumpningen av lasten med fartygets elektriska pumpar kan ske helt och hållet med ström från land. 

– Om vi jämför med våra befintliga fartyg som gör samma rutt räknar vi med en total koldioxidreduktion med 55 procent, vilket är jättemycket. Det är det bästa vi kan åstadkomma med dagens tillgängliga teknik. Vi tror att framtiden kommer innebära ännu större möjligheter, och då är vi villiga att satsa ytterligare, säger Ingvar Lorensson.

När de gröna tankfartygen lanseras tas rejält stora kliv i rederiets hundraåriga historia. Förhoppningen är att göra skillnad på riktigt, och förändra tanksjöfarten som den ser ut i dag.

Fakta om Rederi AB Donsötank

Familjeföretaget Rederi AB Donsötank äger och driver fem tankfartyg, och har cirka 120 medarbetare till sjöss och 11 på kontoret i Göteborgs skärgård. Företaget satsar stort på grön och social hållbarhet. Under 2021 levereras två nya tankfartyg som ligger i absoluta framkant. Vill du veta mer om Donsötank och deras hållbarhetssatsningar? Gå in på www.donsotank.se

Mer från Rederi AB Donsötank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rederi AB Donsötank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?