Talmannen skjuter upp statsministeromröstningen

Efter Jonas Sjöstedts besked att Vänsterpartiet inte släpper fram Stefan Löfven som statsminister i nuläget skjuter nu talmannen fram statsministeromröstningen. Partiledarna får ytterligare 48 timmar på sig att komma överens. 

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt meddelade tidigare på måndagen att han och hans parti inte ställer sig bakom uppgörelsen mellan Centern, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vänsterpartiet kräver inflytande för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. 

“Vi är i Vänsterpartiet både förvånade och besvikna över hur långt högerut som Stefan Löfven har gått i sin överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna”, sa Jonas Sjöstedt. 

“Skulle situationen förbli oförändrad, så kan vi inte rösta gult”, fortsatte han.

Vid en pressträff på eftermiddagen meddelade talmannen Andreas Norlén att han därför skjuter fram statsministeromröstningen. Tanken var att den skulle hållas på onsdag, men nu hålls det i stället på fredag. 

"Det är en 48-timmarsfrist jag ställer upp, jag uppfattar ändå att processen är väldigt nära en lösning", säger Andreas Norlén och understryker att han inte vill grusa möjligheterna genom att inte bevilja några ytterligare timmar.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?