1515

Talmannen: MP kan ha skadat riksdagen

Talmannen riktar unik kritik mot Miljöpartiet efter onsdagens politiska turbulens i riksdagen.

”Den typen av händelser riskerar att skada förtroendet för riksdagen som institution”, säger Andreas Norlén.

Riksdagens talman Andreas Norlén.
Riksdagens talman Andreas Norlén.Foto:Cornelia Jönsson

Riksdagens talman brukar aldrig peka ut och kritisera riksdagspartier. Vid en presskonferens på torsdagen gjorde Norlén ett historiskt undantag.

Han beklagar djupt det som hände dagen innan. Då valdes S-ledaren Magdalena Andersson till statsminister på morgonen och avgick senare samma dag. Orsaken var att MP då meddelat att man lämnar regeringen på grund av att regeringens budget röstats ned.

”Jag tror det framstår för svenska folket som obegripligt. Den typen av händelseutveckling riskerar att skada förtroendet för riksdagen som institution, för vårt politiska system och för de politiska partierna i allmänhet”, säger Norlén.

”Det gör att politiken och skeendet framstår som oförutsägbart, ologiskt och orimligt.”

Norlén tillägger att det är i grunden orimligt att riksdagen väljer en statsminister som sju timmar senare avgår. Han anser att onsdagens turbulens hade kunnat undvikas på ett ”ganska enkelt sätt”.

”Om jag fått information i förväg om att det var ett villkor för MP, för att kvarstå i regeringen, att regeringens budget vann omröstningen då hade jag naturligtvis inte nominerat Magdalena Andersson, utan hade väntat till efter budgetomröstningen”, säger talmannen.

Statsministeromröstningen hölls klockan 9 och budgetomröstningen klockan 16 samma dag. Talmannen såg inga problem med den ordningen. Han hade vid sitt samtal med Magdalena Andersson den 11 november informerats om att hon kunde tänka sig att vara kvar som statsminister även om regeringens budget förlorade.

”Jag hade aldrig föreställt mig att det beskedet inte gällde båda regeringspartierna”, säger Norlén.

Talmannen ångrar att han inte ställde frågan uttryckligen till MP:s språkrör i samtalet 11 november. Men Norlén tycker ändå MP borde informerat honom.

”Jag tycker att de borde ha sagt det till mig. Det var ändå en tämligen viktig omständighet i regeringsbildningsdiskussionen”, säger han.

För att minimera skadorna så vill talmannen få till en ny statsministeromröstning så fort det går. Han nominerar nu Andersson på nytt och en statsministeromröstning ska hållas på måndag.

Norlén riktar ingen kritik mot Magdalena Andersson för det som hände i onsdags.

”Jag uppfattar att hon blev lika överraskad som jag av det som skedde”, säger han.

S-ledaren bekräftar detta via sin pressekreterare Johan Ekström. ”Magdalena Andersson fick beskedet att Miljöpartiet beslutat att inte ingå i regeringen på onsdagseftermiddagen, alltså efter att statsministeromröstningen ägt rum”, skriver han i ett sms till TT.

Centern utlöste onsdagens dramatik genom att på en presskonferens strax före statsministeromröstningen meddela att man inte kommer att stödja regeringens budget i riksdagens omröstning på eftermiddagen. Talmannen vill dock inte kritisera C för det sena beskedet.

MP:s språkrör Märta Stenevi uppger att MP i sina samtal med talmannen 11 november gjorde bedömningen att chanserna var goda att få igenom budgeten med stöd av C. Därför kom aldrig frågan upp om vad MP skulle göra om budgeten föll.

Stenevi uppger nu för medier att MP haft samma inställning som statsminister Stefan Löfven uppgav i samband med sommarens regeringskris: Att avgå om budgeten föll.

”Det var vår linje då, det har varit vår linje hela tiden”, säger Stenevi.

Löfvens efterträdare Magdalena Andersson hade dock en annan linje. På frågan om när MP berättade för Andersson om hur man skulle agera i fall budgeten föll, svarar Stenevi.

”Jag måste tyvärr återkomma till det, för jag minns inte det, men det handlar om de senaste dygnen.”

Vid det samtalet med Andersson hade MP fått ”signaler om att C kanske svajade i inställningen” till budget.

”Mycket sent i den här processen har vi haft det samtalet om vad vi gör i det läget och då har vi redogjort för att vi står fast vid den linje som var i somras”, säger Stenevi

MP :s beslut om att man skulle lämna regeringen togs efter C:s budgetbesked på onsdagsmorgonen.

Stenevi säger sig vara förvånad över talmannens kritik.

”Det är väldigt tråkigt att höra den kritiken”, säger hon.


Innehåll från KIAAnnons

Kia EV6 Årets premiumbil i Tyskland

Efterlängtad och redan prisbelönt.

Kia EV6 har utsetts till ”Årets Bil i Tyskland” i kategorin Premium.

Nu lanseras den helelektriska crossovern i Sverige.

Så bra är Kia EV6 – årets premiumbil i Tyskland

Uttrycket ”premium” i bilbranschen finns på många marknader, men någon exakt definition av begreppet finns inte. Det brukar dock handla om en bil av ett känt märke, som är påkostad och har hög upplevd kvalitet.

Allt detta stämmer in på nya helelektriska Kia EV6 – som utsetts till ”Årets Bil i Tyskland 2022” av tyska Årets Bil (GCOTY) just i kategorin Premium.

Kia EV6, som precis lanseras i Sverige, fick den prestigefyllda utmärkelsen före en mängd konkurrenter av en jury bestående av 20 journalister i Tyskland.

– Det är fantastiskt att se Kia EV6 vinna priset Årets premiumbil i Tyskland. Även om leveranserna av vår innovativa helelektriska crossover bara har börjat, är det tydligt att EV6 sätter nya standarder för laddningsprestanda, teknik och interiörutrymmen, säger Jason Jeong, vd Kia Europe.

Ultrasnabb laddning

Att få utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland är inte bara ett erkännande för det arbetet som Kias dynamiska team gör utan även ett kvitto på den lyckade satsningen på den helelektriska plattformen Electric-Global Modular Platform (E-GMP).

Kia EV6 kan köras upp till 528 kilometer på en laddning och tack vare avancerad 800V-teknik är ultrasnabb laddning av batteriet (77,4 kWh) möjligt.

Vid en laddstation med minst 250 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

”Något alldeles extra”

Kia EV6 kommer i fyra utföranden och erbjuds i bakhjuls- och fyrhjulsdrivna konfigurationer, 168 kW (228 hk) respektive 239 kW (325 hk). Toppmodellen – fyrhjulsdrivna EV6 GT lanseras i slutet av 2022. GT levererar 430 kW (585 hk) och accelererar 0-100 km/h på 3,5 sekunder.

– Kia EV6 är inte bara den första modellen baserad på vår nya Electric-Global Modular Platform (E-GMP), den är också först med den nya och djärva Opposites United-designfilosofin, säger Luc Donckerwolke, Chief Creative Officer på Hyundai Motor Group.

– Den emotionella designen, imponerande räckvidden och ultrasnabba laddningen gör Kia EV6 till något alldeles extra. Vi är stolta över att ta emot utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland, det är ett erkännande för det briljanta arbetet från vårt dynamiska Kia-team.

Snabb laddning, lång räckvidd och ett gott klimatsamvete – nya Kia EV6

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?