Annons

Talmannen: MP kan ha skadat riksdagen

Talmannen riktar unik kritik mot Miljöpartiet efter onsdagens politiska turbulens i riksdagen.

”Den typen av händelser riskerar att skada förtroendet för riksdagen som institution”, säger Andreas Norlén.

Riksdagens talman Andreas Norlén.
Riksdagens talman Andreas Norlén.Foto:Cornelia Jönsson

Riksdagens talman brukar aldrig peka ut och kritisera riksdagspartier. Vid en presskonferens på torsdagen gjorde Norlén ett historiskt undantag.

Han beklagar djupt det som hände dagen innan. Då valdes S-ledaren Magdalena Andersson till statsminister på morgonen och avgick senare samma dag. Orsaken var att MP då meddelat att man lämnar regeringen på grund av att regeringens budget röstats ned.

”Jag tror det framstår för svenska folket som obegripligt. Den typen av händelseutveckling riskerar att skada förtroendet för riksdagen som institution, för vårt politiska system och för de politiska partierna i allmänhet”, säger Norlén.

”Det gör att politiken och skeendet framstår som oförutsägbart, ologiskt och orimligt.”

Norlén tillägger att det är i grunden orimligt att riksdagen väljer en statsminister som sju timmar senare avgår. Han anser att onsdagens turbulens hade kunnat undvikas på ett ”ganska enkelt sätt”.

”Om jag fått information i förväg om att det var ett villkor för MP, för att kvarstå i regeringen, att regeringens budget vann omröstningen då hade jag naturligtvis inte nominerat Magdalena Andersson, utan hade väntat till efter budgetomröstningen”, säger talmannen.

Statsministeromröstningen hölls klockan 9 och budgetomröstningen klockan 16 samma dag. Talmannen såg inga problem med den ordningen. Han hade vid sitt samtal med Magdalena Andersson den 11 november informerats om att hon kunde tänka sig att vara kvar som statsminister även om regeringens budget förlorade.

”Jag hade aldrig föreställt mig att det beskedet inte gällde båda regeringspartierna”, säger Norlén.

Talmannen ångrar att han inte ställde frågan uttryckligen till MP:s språkrör i samtalet 11 november. Men Norlén tycker ändå MP borde informerat honom.

”Jag tycker att de borde ha sagt det till mig. Det var ändå en tämligen viktig omständighet i regeringsbildningsdiskussionen”, säger han.

För att minimera skadorna så vill talmannen få till en ny statsministeromröstning så fort det går. Han nominerar nu Andersson på nytt och en statsministeromröstning ska hållas på måndag.

Norlén riktar ingen kritik mot Magdalena Andersson för det som hände i onsdags.

”Jag uppfattar att hon blev lika överraskad som jag av det som skedde”, säger han.

S-ledaren bekräftar detta via sin pressekreterare Johan Ekström. ”Magdalena Andersson fick beskedet att Miljöpartiet beslutat att inte ingå i regeringen på onsdagseftermiddagen, alltså efter att statsministeromröstningen ägt rum”, skriver han i ett sms till TT.

Centern utlöste onsdagens dramatik genom att på en presskonferens strax före statsministeromröstningen meddela att man inte kommer att stödja regeringens budget i riksdagens omröstning på eftermiddagen. Talmannen vill dock inte kritisera C för det sena beskedet.

MP:s språkrör Märta Stenevi uppger att MP i sina samtal med talmannen 11 november gjorde bedömningen att chanserna var goda att få igenom budgeten med stöd av C. Därför kom aldrig frågan upp om vad MP skulle göra om budgeten föll.

Stenevi uppger nu för medier att MP haft samma inställning som statsminister Stefan Löfven uppgav i samband med sommarens regeringskris: Att avgå om budgeten föll.

”Det var vår linje då, det har varit vår linje hela tiden”, säger Stenevi.

Löfvens efterträdare Magdalena Andersson hade dock en annan linje. På frågan om när MP berättade för Andersson om hur man skulle agera i fall budgeten föll, svarar Stenevi.

”Jag måste tyvärr återkomma till det, för jag minns inte det, men det handlar om de senaste dygnen.”

Vid det samtalet med Andersson hade MP fått ”signaler om att C kanske svajade i inställningen” till budget.

”Mycket sent i den här processen har vi haft det samtalet om vad vi gör i det läget och då har vi redogjort för att vi står fast vid den linje som var i somras”, säger Stenevi

MP :s beslut om att man skulle lämna regeringen togs efter C:s budgetbesked på onsdagsmorgonen.

Stenevi säger sig vara förvånad över talmannens kritik.

”Det är väldigt tråkigt att höra den kritiken”, säger hon.

Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan fler få 1 miljon mer i pension

Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Det kan löna sig att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är mycket pengar. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem bort från avgifter, säger han.

Kan du få 1 miljon mer? Testa och se! Här letar Avanza rätt på dina gamla pensioner åt dig.

Hur kan det bli 1 miljon mer?

Eftersom de årliga avgifterna är procentuella blir kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar år efter år – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter vilket effektivt urholkar din framtida pension.

– Ingen skulle väl någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Det borde undvikas till varje pris. Nu är det dessutom enklare än någonsin att flytta sina pensioner och ge sig själv en rejäl framtida löneförhöjning på köpet, säger Nicklas Andersson.

Vilka pensioner går att flytta?

Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Mitt absolut bästa pensionstips är att flytta gamla tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar till en aktör helt utan skalavgifter. Det kan alltså ge dig upp till 1 miljon mer i pension. Därefter är det naturligtvis viktigt att säkerställa rätt sparform och prislapp, men skalavgiften är trots allt en garanterad avgift. Bara genom att undvika den förbättrar du framtidsutsikterna i ditt sparande, säger Nicklas Andersson.

Låt Avanza leta rätt på dina gamla pensioner – och se direkt om de går att flytta eller inte (och vad du kan spara på att undvika avgifter). 

De 5 mest ägda aktierna hos Avanza just nu:

1. Investor B 

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B 

3. Volvo B 

4. Kinnevik B 

5. Volvo Car B 

Listan visar de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

De 5 mest ägda fonderna hos Avanza just nu:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

2. Avanza Zero 

3. Avanza Global 

4. Länsförsäkringar Global Indexnära 

5. Swedbank Robur Ny Teknik A 

Listan visar de mest ägda fonderna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

Risktext:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.

 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera