Annons

Talmannen erbjuder timeout utan lön

Fenomenet med riksdagsledamöter som tar så kallad timeout men behåller arvodet är inte bra, enligt riksdagens talman Urban Ahlin.
Han erbjuder en möjlighet att ta tjänstledigt i stället, utan ersättning.

Bild:TT

Vid en träff med journalister i riksdagen uppgav Urban Ahlin att han och gruppledarna för riksdagspartierna har diskuterat det faktum att riksdagsledamöter genom åren har deklarerat att de tar en paus, eller timeout, i riksdagsarbetet när de till exempel hamnat i rättsliga processer.

Det senaste exemplet är Sverigedemokraten Kent Ekeroth, som för andra gången under sin riksdagstid tagit timeout, nu senast efter uppmaning av partiledaren Jimmie Åkesson.

Under förra riksdagsperioden tog Centerpartiets Abir Al-Sahlani timeout när hon var brottsmisstänkt, en utredning som sedan lades ner.

Det finns formellt sett ingen möjlighet att ta timeout för en riksdagsledamot. Å andra sidan finns det inga krav på närvaro.

"Men man tar timeout genom att inte delta i riksdagsarbetet, men uppbär fortfarande riksdagsarvode", säger Urban Ahlin.

Talmannen har dock rätten att bevilja en ledamot tjänstledigt av personliga skäl, utan arvode. Den möjligheten är han nu redo att använda om en riksdagsledamot blir åtalad eller föremål för en förundersökning, och ledamoten kommer och begär tjänstledigt. Det är rimligt att få tid för att exempelvis kunna försvara sig i ett brottmål, enligt Ahlin, men riksdagsarvodet ska inte betalas ut under den tjänstledigheten.

Det är fortfarande upp till ledamoten att begära tjänstledigt, det kan inte partierna göra eller tvinga den att göra.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?