1515

Talibanerna tar makten i Kabul – presidenten har flytt

Talibanernas offensiva blixtkrig överrumplade Afghanistan och resten av världen.

Den afghanske presidenten Ashraf Ghani har flytt landet. Alla utländska ambassader, inklusive den svenska, evakueras.

En väggmålning föreställande den afghanske presidenten Ashraf Ghani på Hamid Karzai-flygplatsen i Kabul.
En väggmålning föreställande den afghanske presidenten Ashraf Ghani på Hamid Karzai-flygplatsen i Kabul.Foto:Rahmat Gul
Utrikesminister Ann Linde (S).
Utrikesminister Ann Linde (S).Foto:Jonas Ekströmer/

Motståndet mot talibanernas offensiv föll samman i huvudstaden Kabul på söndagen. Försvarsstyrkorna slängde sina vapen, soldater ryckte bort gradbeteckningar och lämnade fronten i det explosiva krig som på kort tid utplånat 20 års demokratiarbete i Afghanistan.

Klockan 17.30 klev de första beväpnade talibanerna in i presidentpalatsen i Kabul, enligt egna uppgifter, som inte bekräftats av oberoende källor, rapporterar Reuters.

Men det stod klart att Kabul hade fallit, såsom provinshuvudstäder och huvudorter gjort i en rasande fart, till den av FN:s säkerhetsråd terrorstämplade fundamentalistiska talibanrörelsen.

Försöken att säkra huvudstaden hade misslyckats. Ett 40-tal hade skadats i strider, men det fanns inga uppgifter om dödstal.

”Militära styrkor från Islamiska emiratet Afghanistan har tagit sig in i Kabul för att garantera säkerheten”, skriver talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid på Twitter på söndagskvällen. Han återupptog därmed den landsbeteckning som talibanerna använde innan de störtades 2001.

Redan på förmiddagen kom alarmerande uppmaningar om att alla utländska diplomater måste sätta sig i säkerhet. USA, som skickat in trupp för att säkerställa evakuering, säkrade flygplatsen för transporter.

Utrikesminister Ann Linde (S) meddelade på en hastigt tillkallad presskonferens att även Sveriges ambassad evakueras omedelbart.

Detaljer om hur det sker hålls hemligt. Viss ovisshet om hur många som evakueras och om framtiden för medhjälparna och deras familjer kvarstod.

Besluten om att lämna Afghanistan upprepades i alla huvudstäder i de länder som deltagit i insatserna i Afghanistan sedan 2001.

Tyskland och Frankrike förflyttade sina ambassader till den flygplats som USA:s soldater säkrat. USA hade redan förlagt sin diplomatiska verksamhet till flygplatsen, samtidigt som dess ambassads pappersförstörare hade förintat mängder av dokument.

Nato, som bidrar till att säkra evakueringen av ambassadanställda som pågick under söndagen, meddelade att all kommersiell flygtrafik på Hamid Karzai internationella flygplats har stoppats.

Helikoptrar flög i skytteltrafik över Kabuls horisont.

På kvällen varnade USA för att säkerhetsläget på flygplatsen riskerade att försämras.

Chefsministern Abdullah Abdullah meddelade att president Ashraf Ghani lämnat landet, vilket var ett krav från talibanerna. Uppgifter gjorde gällande att han tagit sig till Tadzjikistan.

”Den tidigare presidenten har lämnat landet”, skrev han på sociala medier.

Abdullah Abdullah, som varit ledande i tidigare förhandlingar om en fredsprocess, var också snabb med att peka ut förre presidenten som ansvarig för läget i landet. Även försvarsminister Bismillah Mohammadi anklagar på Twitter expresidenten Ghani för att ha ”sålt ut vårt hemland”.

Ashraf Ghani själv hävdade att han flytt landet för att undvika blodspillan. Annars hade ”otaliga patrioter blivit martyrer och Kabul skulle ha förstörts”, skrev Ghani i ett inlägg på Facebook.

Ghani avslöjade dock inte var han befinner sig för tillfället.

FN:s säkerhetsråd meddelade att man möts för ett extrainkallat sammanträde i högkvarteret i New York på måndagen. Säkerhetsrådet klassade talibanerna som en terrorrörelse efter det att talibanerna tagit makten i Afghanistan på 1990-talet.

Den plötsliga utvecklingen lämnade ett ögonblicks maktvakuum i Afghanistan.

Någon tvekan om att vem som tänker ta den rådde inte. Representanter för talibaner avvisade omedelbart förslag på en övergångsregering, enligt två av den islamistiska extremistgruppens ledare som talat med nyhetsbyrån Reuters.

”Stridande talibaner kommer att stå vakt vid alla Kabuls portar till dess att en fredlig och tillfredsställande övergång av makten har slutits”, sade talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid.

Han trotsade därmed Abdul Sattar Mirzakawal, som fortfarande kallade sig inrikesminister sent på söndagen.

Mrizakawal sade att makten kommer att överlämnas till en övergångsregering:

”Det kommer inte att genomföras någon attack på staden. Vi har kommit överens om ett fredligt överlämnande av makten”, skrev han på sociala medier.

Vad det innebär vet ingen av Afghanistans omkring 40 miljoner invånare. Men många har minnen från terrorregimens styre för drygt 20 år sedan, innan omvärlden gick in i Afghanistan och störtade talibanerna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?