1515
Annons

Talibanerna tackar nej till vapenvila

Talibanrörelsen har stoppat tre bussar i norra Afghanistan och fört bort tiotals passagerare, enligt afghanska myndigheter. Kidnappningen sker kort efter det att landets president Ashraf Ghani erbjudit fundamentaliströrelsen vapenvila – något talibanernas ledare nu tackat nej till.

"Bussarna stoppades av talibankrigare, och passagerarna tvingades stiga ur. De har nu förts till en okänd plats", säger Esmatullah Muradi, talesperson för guvernören i Kunduzprovinsen.

Bussarna var på väg från Takharprovinsen till huvudstaden Kabul. Nyheten om kidnappningen kommer samtidigt som regeringen i Kabul väntar på svar från talibanerna om den tre månader långa vapenvila som president Ghani föreslagit.

Talibanerna bekräftar att de stoppat tre bussar och tagit med sig dem som fanns ombord. Det är oklart om någon skadats i samband med händelsen.

"Vi bestämde oss för att beslagta bussarna sedan vi nåtts av uppgifter om att ett stort antal män som arbetar för de afghanska säkerhetsstyrkorna fanns ombord, på väg till Kabul", säger rörelsens talesperson Zabihullah Mujahid på telefon.

Mujahid lovar att släppa alla civila passagerare inom kort, men säger att soldaterna kommer att bli kvar.

De senaste veckorna har varit våldsamma i det krigshärjade landet, med häftiga strider i Ghazni i öst. Minst 150 soldater och omkring hundra civila har mist sina liv i våldsamheter i samband med ett talibananfall mot provinshuvudstaden. Afghanska styrkor kunde slutligen trycka tillbaka angriparna med amerikanskt stöd.

Ghani lovade i helgen att afghanska säkerhetsstyrkor kommer att iaktta eldupphör med start i veckan, under förutsättning att talibanerna gör detsamma. Vapenvila är dock inte aktuell, enligt talibanernas högste ledare Haibatullah Akhunzada, som säger att striderna mot de afghanska regeringsstyrkorna kommer att fortsätta.

Den väpnade fundamentaliströrelsen har legat i krig med Kabulregeringens styrkor i åratal.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?