1515
Annons

Talibanerna firar i Kabul

Talibanerna har intagit Kabul och alla utländska ambassader evakueras.

Medan FN manar till återhållsamhet och bevarande av mänskliga rättigheter firar talibanerna sin seger.

”Kriget är över i Afghanistan”, säger talibanernas talesperson Mohammad Naeem.

Foto:Hamed Sarfarazi

Den afghanske presidenten Ashraf Ghani har flytt landet, talibanerna har klivit in i presidentpalatsen i Kabul och under natten mot måndag halade USA enligt utrikesdepartementet sin flagga vid ambassaden.

”Militära styrkor från Islamiska emiratet Afghanistan har tagit sig in i Kabul för att garantera säkerheten”, skrev talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid på Twitter på söndagskvällen och återupptog därmed den landsbeteckning som talibanerna använde innan de störtades 2001.

I en intervju med tv-kanalen al-Jazira sade talespersonen Mohammad Naeem senare på kvällen att:

”Kriget är över i Afghanistan.”

Han fortsatte enligt Reuters med att säga att den av FN:s säkerhetsråd terrorstämplade fundamentalistiska talibanrörelsen är ”redo för dialog med alla afghanska ledare och garanterar all nödvändig säkerhet”.

”Vi har uppnått det vi vill, vårt lands frihet och vårt folks oberoende.”

Denna ”frihet och oberoende” är det som oroar omvärlden och FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar talibanerna till återhållsamhet.

”Alla övergrepp måste upphöra. Internationella humanitära lagar och mänskliga rättigheter, i synnerhet de svårvunna framstegen för kvinnor och barn, måste respekteras och skyddas”, skriver han på Twitter.

FN:s säkerhetsråd ska under måndagseftermiddagen, svensk tid, hålla ett extrainkallat sammanträde i högkvarteret i New York.

”FN är fast beslutet att delta i en fredlig lösning, arbeta för mänskliga rättigheter för alla afghaner, i synnerhet kvinnor och barn, och tillhandahålla livsnödvändig humanitär hjälp och understöd till civila i nöd”, skriver Guterres talesperson Stéphane Dujarric i ett uttalande.

Inför FN-mötet säger Afghanistans FN-ambassadör Ghulam Isaczai till Reuters att:

”Det meddelande jag vill skicka till säkerhetsrådet är: Gör allt ni kan för att förhindra ytterligare våld och säkra ett ordnat maktöverlämnande till en övergångsregering.”

I ett gemensamt uttalande skriver över 60 länder – däribland Sverige – att de som vill lämna Afghanistan måste få göra det och att gränserna måste hållas öppna.

”De som har makten i Afghanistan bär ansvar, och ansvarsskyldighet, för att skydda liv och egendomar och för ett omedelbart återställande av lag och ordning” står det i uttalandet, som fortsätter:

”Det afghanska folket förtjänar att få leva i säkerhet och med värdighet. Vi i det internationella samfundet kommer att stå redo att hjälpa dem med det”.

På marken i Kabul har befolkningen uppmanats att hålla sig inomhus under natten. Enligt The Guardian har alla tv-kanaler slutat sända annat än islamiska budskap.

Samtidigt pågår febril verksamhet vid Kabuls flygplats, dit i stort sett alla utländska diplomater och ambassadanställda – utom Rysslands, som inte evakueras – tagit sig för vidare transport ut ur Afghanistan. USA har enligt NBC fått ut runt 500 av sina 5.000 anställda ur landet. Övriga befinner sig, i likhet med den flagga som halats vid ambassaden, på flygplatsen.

Amerikansk militär har säkrat flygplatsen och styr även all flygtrafik in och ut. Utrikesminister Antony Blinken uppger att han har varit i kontakt med sina kolleger i Australien, Tyskland, Frankrike och Norge för att diskutera och samordna insatsen på flygplatsen.

Säkerhetsläget i Kabul har gjort att USA:s ambassad på Twitter under natten skriver att såväl amerikanska som afghanska medborgare inte på egen hand ska ta sig till flygplatsen.

Frågan om lokalanställdas situation hårdnar också. The Guardian uppger att Storbritanniens ambassadör och tysk ambassadpersonal på flygplatsen utfärdar visum, medan USA:s sista plan för lokalanställda som sökt visum enligt CNN har lyft.

För de som blir kvar väntar en osäker tid.

”Stridande talibaner kommer att stå vakt vid alla Kabuls portar tills dess att en fredlig och tillfredsställande övergång av makten har slutits”, sade talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid.

Vad det innebär vet ingen av Afghanistans omkring 40 miljoner invånare. Men många har minnen från terrorregimens styre för drygt 20 år sedan, innan omvärlden gick in i Afghanistan och störtade talibanerna.

Innehåll från AccentureAnnons

Bransch i omvandling: Det här krävs för partnerskap med den nya elkunden

Vinterns elpriser har, minst sagt, fått konsumenterna att lägga märke till sin elräkning. Nu måste elbolagen visa kunderna att de erbjuder något mer än bara en faktura, och det finns framförallt fem områden som krävs för att skapa partnerskap med den nya elkunden.

Läs mer om vad som krävs för att bli framtidens elleverantör 

Det är mycket el på agendan just nu. Efter en vinter med rekordhöga elpriser har Rysslands invasion av Ukraina satt kniven mot strupen på den europeiska energianvändningen, samtidigt som klimatkrisen kräver en omställning från fossila bränslen i varenda bransch, från transport till ståltillverkning.

– Energi är verkligen en bransch under stark omvandling, och det sker brett i hela samhället, konstaterar Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

– Framförallt ser vi att kunderna, oavsett om det är privatkunder eller företagskunder, i dag ställer helt andra krav på sin elleverantör än vad de har gjort tidigare.

Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.
Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

Rapporten ”The New Energy Consumer” från Accenture konstaterar att relationen mellan kund och elleverantör tidigare var i princip transaktionsbaserad. El kom ur två hål i väggen, räkningen betalades, ingen tänkte mer på det än så.

– Men både det höga elpris vi ser nu och den höga medvetenhet som finns kring hållbarhet har ändrat det här markant. Slutkunden idag vill vara med och bidra till energi-omställningen genom att köpa grönare el, men de vill också ha hjälp från elbolagen med att effektivisera sin egen elkonsumtion.

Perspektivskifte av stora mått

Och det här ställer elbolagen inför ett perspektivskifte av stora mått. Inte minst kräver det en ny syn på vad som egentligen skapar värde för både dem själva, och för kunden. Enligt rapporten är det framförallt fem områden som elbolagen behöver fundera över för att skapa en känslomässig, snarare än transaktionsbaserad, relation med sina kunder: Syfte, Produkter, Teknikplattformar, Talang och Partnerskap.

– Alla de här fem är lika viktiga, men att ha ett ambitiöst och genuint syfte som fylls med reellt innehåll snarare än floskler är grunden. Syftet skall sedan driva åtgärder, för det är utan tvekan så att kunder och företag vill köpa tjänster och produkter från företag som bidrar till omställningen kring hållbarhet.

Det är med ett tydligt syfte företagen kan hitta riktningen för att utveckla nya produkter och tekniska plattformar, det är med ett tydligt syfte de kan attrahera anställda och kunder, och det är med ett tydligt syfte de hittar de partnerskap som blir avgörande för att kunna bli en viktig spelare, inte bara på elmarknaden, utan i den energiomställning som nu sker inom hela samhället. Och här ser Fredrik Engdar att de svenska bolagen ligger bra till.

– Många svenska elbolag ligger redan långt framme, för de vet vad de vill åstadkomma och de verkar vara genuina i sin önskan att nå dit. Nu gäller det att ta nästa steg och fortsätta driva omvandlingen mot ett hållbart samhälle.

Rapporten visar även att konsumenterna vill ha hjälp att själva ställa om sin energikonsumtion. Dels via råd och tips, dels också via nya produkter och miljövänliga alternativ. 

– De svenska bolagen ligger bra till när det gäller att erbjuda grön el, men sen behöver de hjälpa kunderna i deras omställning och effektivisera elanvändningen. För att åstadkomma detta behövs både större insikt i kunders beteende och behov, samt nya typer av produkter. 

Nya former av partnerskap

En annan viktig aspekt av omställningen är nya former av partnerskap för att i nära samarbete med företagskunder och andra aktörer på marknaden förändra energianvändningen. 

– Partnerskap är en hjärtefråga för mig. Energiomställningen har redan lett till helt nya sorters gränsöverskridande samarbeten mellan branscher som vi inte har sett så ofta tidigare.

Till exempel möbelföretag som säljer solpaneler, snabbmatskedjor som blir laddstationer för elbilar, oljebolag som köper kraftbolag – kombinationerna är många, ibland överraskande och uppstår överallt.

– Det är den ökande kundinsikten, och självinsikten, som ligger bakom. Företagen inser att de inte kan göra allt själv, utan att de måste ingå partnerskap både med aktörer i andra branscher och med snabba, digitala startups som kan hjälpa till att utveckla nya förmågor och snabba på energiomställningen. De här konstellationerna kommer att vara avgörande för att klara av att vara relevant på den nya energimarknaden.

Läs mer om elbranschens omställning 

 

Mer från Accenture

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accenture och ej en artikel av Dagens industri

Talibanerna förbjuder kvinnor att resa

Talibanerna har beordrat flygbolag i Afghanistan att avvisa kvinnor om de inte eskorteras av en manlig släkting.

Foto:Rahmat Gul

Kvinnor har sedan tidigare förbjudits från att resa längre sträckor på vägarna utan manligt sällskap. Och enligt anställda på flygbolag infördes i torsdags ett nytt förbud som även hindrar kvinnor från att flyga själva.

”Inga kvinnor får flyga inrikes eller internationellt utan en manlig släkting”, står det i en skriftlig order skickad till flygbolag som AFP tagit del av.

Sedlighetsdepartementet hävdar att ingen sådan order har utfärdats, men flera kvinnor uppges redan ha hindrats från att gå på flyg och resebyråer bekräftar att de inte längre säljer biljetter till kvinnor som reser själva.

Talibanerna, som tog makten i Afghanistan i augusti förra året, har hävdat att de inte längre förtrycker kvinnor så som de gjorde förra gången de styrde landet, mellan 1996 och 2001. Men flera beslut tyder på motsatsen.

I förra veckan skulle flickor tillåtas återvända till skolbänken för första gången på månader. Men det visade sig bara gälla yngre barn. Flickor i motsvarande sjätte klass och uppåt skickades på order av talibanstyret hem igen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera