1515
Annons

Talibanerna får troligen nobben av FN

Extremiströrelsen talibanerna, som sedan mitten av augusti styr i Afghanistan, får av allt att döma inte låta sin representant tala i FN:s generalförsamling.

Foto:Zabi Karimi

I stället är det FN-ambassadör Ghulam Isaczai, som utsågs av Afghanistans förra regering, som står på talarlistan, konstaterar Stephane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare, enligt nyhetsbyrån AP.

Och den generalförsamlingskommitté som fattar beslut om vem som får ställa sig i talarstolen har inget möte inplanerat under helgen.

I FN-skrapan i New York pågår i sedan i tisdags den årliga högnivådebatten, då stats- och regeringschefer eller FN-ambassadörer håller sina anföranden till världssamfundet. Talibanerna har begärt att en företrädare för deras regim ska få hålla landets tal, som är schemalagt till på måndag. Rörelsen har även nominerat en ny FN-ambassadör, Suhail Shaheen som tidigare var talesperson för talibanernas kontor i Doha, rapporterar den brittiska public servicekanalen BBC.

Talibanernas snabba maktövertagande i Afghanistan skedde parallellt med att de USA-ledda styrkorna drogs tillbaka från landet. Många har talibanernas skräckvälde för 20 år sedan i minne – då offentliga avrättningar förekom och kvinnor inte tilläts arbeta eller studera – och ingen regering har i nuläget formellt erkänt talibanstyret.

Innehåll från ZipforceAnnons

Zipforces nylanserade elcykelkit får internationell uppmärksamhet

I en värld där allt fler sitter still medan bekväma prylar utvecklas och miljön mår sämre gäller det att tänka smart, hållbart och utanför boxen. Det menar Måns Bengtsson, grundare av Zipforce som snabbt kan förvandla vanliga cyklar till elcyklar.

– Vi har just slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och dessutom lanserat den lättaste och det mest prisvärda elcykelkitet på marknaden, säger han.

När elcykeln introducerades på marknaden var succén snabbt ett faktum. Plötsligt kunde de som vanligtvis tog bilen till jobbet antingen cykla hela vägen eller på ett smidigt sätt ta sig till och från kollektivtrafik, och på så sätt bidra till ett minskat trafiktryck i städerna. Att investera i en ny elcykel innebär dock att ens gamla cykel lämnas i förrådet och en ny behöver produceras och transporteras, ofta från ett annat land – något som inte är optimalt för klimatet.

Brinner för återvinning

2020 lanserades den första produkten hos Zipforce, ett bolag som kombinerar smart teknologi med svensk ingenjörskonst och brinner för smart och kreativ återvinning. Det är det enda svenska bolaget som är med på EIT Urban Mobility Program, ett nytt EU-initiativ som satsar på start-ups som bidrar till ett mer hållbart och grönt sätt att transportera sig.

– Vi vill lösa trafik- och transportutmaningarna som finns i världen och samtidigt hjälpa till att reducera människans klimatpåverkan. Många äger redan en cykel i dag – varför behöva köpa en ny? Zipforce ger befintliga cyklar ett nytt liv och att den är portabel, vilket gör att den är smidig, minskar stöldrisken och gör att familjen kan dela.

Lättast på marknaden

Motorn är liten, smart och effektiv och Zipforce har sammanställt ett komplett kit med allt från batteri till pedalsensor för att göra installation och användande enkelt. Nu presenterar de två revolutionerande produkter som bara dagar efter lanseringen fått stor internationell uppmärksamhet: Zipforce Distance och den lättare versionen Zipforce Slim som enbart väger två kilo. 

– Det gör Slim till den lättaste produkten på marknaden. Båda är prisvärda, har tystare motorer och installationen är betydligt enklare då trampsensorn sitter trådlöst på cykelns pedalarm.

I samband med lanseringen har Zipforce slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och de har redan siktet inställt på nya marknader.

– Vårt mål är att skapa ett hållbart, prisvärt och kul sätt för cykelanvändare att elektrifiera sin cykel och göra fysisk aktivitet både enklare och roligare, var man än befinner sig. Vi är glada att kunna bidra till att göra världen lite mer bekväm, utan att behöva tumma på faktorer runtomkring.

Läs mer om Zipforce här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zipforce och ej en artikel av Dagens industri

Talibanerna förbjuder kvinnor att resa

Talibanerna har beordrat flygbolag i Afghanistan att avvisa kvinnor om de inte eskorteras av en manlig släkting.

Foto:Rahmat Gul

Kvinnor har sedan tidigare förbjudits från att resa längre sträckor på vägarna utan manligt sällskap. Och enligt anställda på flygbolag infördes i torsdags ett nytt förbud som även hindrar kvinnor från att flyga själva.

”Inga kvinnor får flyga inrikes eller internationellt utan en manlig släkting”, står det i en skriftlig order skickad till flygbolag som AFP tagit del av.

Sedlighetsdepartementet hävdar att ingen sådan order har utfärdats, men flera kvinnor uppges redan ha hindrats från att gå på flyg och resebyråer bekräftar att de inte längre säljer biljetter till kvinnor som reser själva.

Talibanerna, som tog makten i Afghanistan i augusti förra året, har hävdat att de inte längre förtrycker kvinnor så som de gjorde förra gången de styrde landet, mellan 1996 och 2001. Men flera beslut tyder på motsatsen.

I förra veckan skulle flickor tillåtas återvända till skolbänken för första gången på månader. Men det visade sig bara gälla yngre barn. Flickor i motsvarande sjätte klass och uppåt skickades på order av talibanstyret hem igen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera