ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Takpannan som gör huset laddningsbart

  • Anna Svensson är produktdesigner på solcellsbolaget Soltech Energy och jobbar mycket i Kina. Foto: Amanda Lindgren

Produktdesignern Anna Svensson uppfinner inte hjulet på nytt. Hon tar bekanta komponenter och gör dem smartare.
Med solceller i takpannor och fönster blir själva husen laddningsbara.

Anna Svensson jobbar framför allt i Hangzhou i Kina. Staden har nästan lika många invånare som hela Sverige. Merparten av dagarna har de svårt att andas.

”Det är så tjockt med dimma vissa dagar och det är inte vanlig vattenånga, utan smog. Jag jobbar oftast 10 dagar i sträck där och mot slutet vill jag åka hem. Smogen känns i halsen. När det ibland är en klar och vacker dag märks det verkligen på folk”, säger hon när Di träffar henne på arrangemanget Women in Tech i Stockholm.

Det handlar om mer än att förse en snabbt urbaniserad befolkning med el. Allvarliga problem med dålig luftkvalitet har fått kineserna att sätta fart mot förnybar energi. För Anna Svensson, produktdesigner på det svenska solcellsbolaget Soltech Energy, har det öppnat upp en ny marknad.

”Det är otroligt stort fokus på förnybar energi där nu. De försöker verkligen och har uppsatta mål för vad de ska hinna med. Globalt installerades anläggningar motsvarande runt 100.000 megawatt förra året, av det var 52.000 megawatt i Kina”, säger hon.

Soltech Energys har tillsammans med samarbetspartnern Advanced Solar Power, ASP, redan installerat 29 megawatt i Kina.

Två installationer till är på gång, en på 8 och en på 13 megawatt, vilket storleksmässigt motsvarar runt 18 fotbollsplaner. Det kan jämföras med Sveriges största installation på 2,7 megawatt. Idén är att byta ut en välbekant komponent, mot en likadan, fast med solceller.

Soltech Energys takpanna installeras som vilken annan takpanna som helst, men gömmer oanade energimöjligheter.

”Tanken är att likna produkten med någonting som folk redan känner till och kan förstå direkt. Då blir den enkel att hantera, installatörerna vet redan hur det fungerar. De läggs på taken precis som vanliga takpannor”, säger Anna Svensson.

På liknande vis kan hela glasfasader och fönster bytas ut mot halvt genomskinliga glas.

”Tänk om alla skyskrapor hade de här panelerna installerade på sina söderväggar? Jag tror att det kommer att bli allt vanligare med integrerade solceller. Tekniken finns där och jag hoppas att de snart blir standard, i alla fall i statliga nyproduktioner”.

I grunden är Anna Svensson civilingenjör i teknisk design från KTH och har jobbat med förnybara energikällor på flera håll innan hon hittade till solen.

Bland annat var hon med och tog fram en vätgasbil, som visades upp för USA:s förra president Barack Obama när han besökte Sverige 2013.

”Jag är positiv till alla förnybara energikällor, men solenergi är unik i den aspekten att den inte kräver någon energi att framställa. Restprodukten från vätgas är bara vattenånga, vilket är fantastiskt, men det behövs ändå ganska mycket energi för att ta fram ren vätgas”, säger hon.

I Sverige finns de byggnadsintegrerade materialen i pilotprojektet Vallastaden i Linköping.

Stadsdelen som är byggd med förnybara och innovativa lösningar på gamla problem, har både Soltech Energis takpannor och glaspaneler i husen.

”Det går att tänka i två banor. Antingen skapar man något helt nytt och revolutionerande, vilket jag hoppas att Elon Musk kommer att göra, eller så designar man någonting som folk kan ta till sig direkt. Vi försöker använda så många standardkomponenter som möjligt och efterlikna någonting som redan är bekant”, säger Anna Svensson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies