1515

Takpannan som gör huset laddningsbart

Produktdesignern Anna Svensson uppfinner inte hjulet på nytt. Hon tar bekanta komponenter och gör dem smartare.
Med solceller i takpannor och fönster blir själva husen laddningsbara.

Anna Svensson är produktdesigner på solcellsbolaget Soltech Energy och jobbar mycket i Kina.
Anna Svensson är produktdesigner på solcellsbolaget Soltech Energy och jobbar mycket i Kina.Bild:Amanda Lindgren

Anna Svensson jobbar framför allt i Hangzhou i Kina. Staden har nästan lika många invånare som hela Sverige. Merparten av dagarna har de svårt att andas.

”Det är så tjockt med dimma vissa dagar och det är inte vanlig vattenånga, utan smog. Jag jobbar oftast 10 dagar i sträck där och mot slutet vill jag åka hem. Smogen känns i halsen. När det ibland är en klar och vacker dag märks det verkligen på folk”, säger hon när Di träffar henne på arrangemanget Women in Tech i Stockholm.

Det handlar om mer än att förse en snabbt urbaniserad befolkning med el. Allvarliga problem med dålig luftkvalitet har fått kineserna att sätta fart mot förnybar energi. För Anna Svensson, produktdesigner på det svenska solcellsbolaget Soltech Energy, har det öppnat upp en ny marknad.

”Det är otroligt stort fokus på förnybar energi där nu. De försöker verkligen och har uppsatta mål för vad de ska hinna med. Globalt installerades anläggningar motsvarande runt 100.000 megawatt förra året, av det var 52.000 megawatt i Kina”, säger hon.

Soltech Energys har tillsammans med samarbetspartnern Advanced Solar Power, ASP, redan installerat 29 megawatt i Kina.

Två installationer till är på gång, en på 8 och en på 13 megawatt, vilket storleksmässigt motsvarar runt 18 fotbollsplaner. Det kan jämföras med Sveriges största installation på 2,7 megawatt. Idén är att byta ut en välbekant komponent, mot en likadan, fast med solceller.

Soltech Energys takpanna installeras som vilken annan takpanna som helst, men gömmer oanade energimöjligheter.

”Tanken är att likna produkten med någonting som folk redan känner till och kan förstå direkt. Då blir den enkel att hantera, installatörerna vet redan hur det fungerar. De läggs på taken precis som vanliga takpannor”, säger Anna Svensson.

På liknande vis kan hela glasfasader och fönster bytas ut mot halvt genomskinliga glas.

”Tänk om alla skyskrapor hade de här panelerna installerade på sina söderväggar? Jag tror att det kommer att bli allt vanligare med integrerade solceller. Tekniken finns där och jag hoppas att de snart blir standard, i alla fall i statliga nyproduktioner”.

I grunden är Anna Svensson civilingenjör i teknisk design från KTH och har jobbat med förnybara energikällor på flera håll innan hon hittade till solen.

Bland annat var hon med och tog fram en vätgasbil, som visades upp för USA:s förra president Barack Obama när han besökte Sverige 2013.

”Jag är positiv till alla förnybara energikällor, men solenergi är unik i den aspekten att den inte kräver någon energi att framställa. Restprodukten från vätgas är bara vattenånga, vilket är fantastiskt, men det behövs ändå ganska mycket energi för att ta fram ren vätgas”, säger hon.

I Sverige finns de byggnadsintegrerade materialen i pilotprojektet Vallastaden i Linköping.

Stadsdelen som är byggd med förnybara och innovativa lösningar på gamla problem, har både Soltech Energis takpannor och glaspaneler i husen.

”Det går att tänka i två banor. Antingen skapar man något helt nytt och revolutionerande, vilket jag hoppas att Elon Musk kommer att göra, eller så designar man någonting som folk kan ta till sig direkt. Vi försöker använda så många standardkomponenter som möjligt och efterlikna någonting som redan är bekant”, säger Anna Svensson.


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?