1515

Takeover-regler revideras efter Rezidor och Haldex

Kollegiet för svensk bolagsstyrning publicerar förslag till reviderade "takeover"-regler.

Det framgår av ett pressmeddelande från kollegiet som har i uppgift att vara normgivande för god bolagsstyrning i svenska börsnoterade bolag.

 

Advokaten Björn Kristiansson, verkställande ledamot och ansvarig för kollegiets sekretariat, säger till Nyhetsbyrån Direkt att budet på Rezidor samt delvis även Haldex-budet har beaktats när det nu föreslås förändringar.

"Rezidor är inkluderat, men Haldex har vi inte hunnit inkludera alla delar av", säger han.

Bland annat föreslås att förutsättningarna för att få lämna ett offentligt erbjudande skärps i fråga om betalning av budvederlaget. Eventuella myndighetstillstånd som behövs för att budgivaren ska kunna utbetala budvederlaget måste ha vara på plats redan när budet offentliggörs.

Vidare föreslås att om en budgivare förvärvar kontrollen över ett holdingbolag, som i sin tur äger aktier i målbolaget, kommer villkoren i det indirekta förvärvet att behöva beaktas vid fastställande av lägsta tillåtna budpris. Budgivaren blir skyldig att offentliggöra hur köpeskillingen allokerats.

Kinesiska HNA fick 50 procents ägarandel i Rezidor genom förvärv av Carlson Hotels, och lade senare ett så kallat budpliktsbud. Budet baserades på genomsnittliga börskurser och låg under senaste stängningskurs. HNA valde samtidigt aldrig att redovisa hur mycket maktposten i Rezidor värderats till i samband med förvärvet av Carlson. Rezidors styrelse avvisade också HNA:s bud med motivering att det var för lågt och bland andra Dagens Industri skrev flera artiklar i frågan.

Bland annat påpekade tidningen i en krönika att "risken är överhängande" att HNA betalat Carlson "avsevärt högre" än vad bolagets minoritetsägare erbjöds i budpliktsbudet.

Trots dessa turer har HNA enligt senaste uppdateringen lyckats öka ägandet i Rezidor till 70 procent genom accepter. HNA har dock senarelagt utbetalning av vederlaget till aktieägarna i Rezidor, från 9 juni till i slutet på denna månad då nödvändiga myndighetstillstånd ännu inte har erhållits.

Kollegiet för svensk bolagsstyrning föreslår på måndagen att den högsta sanktionsavgiften höjs till 500 miljoner kronor, från 100 miljoner kronor. Förändringsförslagen har lämnats över till Stockholmsbörsen och NGM. De förväntas träda i kraft den 1 november. Det kommer att gälla "alla nya bud" samt förändringar av bud som redan ligger på bordet.

Haldex har varit föremål för en segdragen budstrid där Knorr-Bremse till följd av en fördjupad EU-konkurrensprövning velat förlänga budet till februari 2018, i så fall innebärandes en total acceptperiod på nästan 17 månader.

"Den senaste tiden har frågor kopplade till reglerna om maximal acceptfrist vid fördjupad konkurrensprövning aktualiserats. Dessa frågor har inte kunnat beaktas inom ramen för denna översyn. De kommer att tas upp i nästa översyn", heter det i måndagens pressmeddelande med indirekt syftning på Haldex.

Noterbart är att aktiemarknadsnämnden tidigare denna månad meddelande att den inte kommer att godkänna en ytterligare förlängning av den snart ett år gamla acceptperioden för Knorr-Bremses bud.

En reviderad version av övertagandereglerna kommer att tas fram för First North, Nordic MTF och Aktietorget, enligt dagens besked.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?