Takata planerar avknoppningar och konkurs

Den hårt prövade japanska krockkuddetillverkaren Takata, en konkurrent till Autoliv, kan komma att begära sig i konkurs efter att först ha knoppat av de lönsamma delarna av bolaget.

Bild:Carlos Osorio/AP

Det rapporterar Bloomberg News på onsdagen, med hänvisning till den japanska nyhetsbyrån Kyodo.

Avsikten med de föreslagna åtgärderna sägs vara att undvika störningar i leveranserna till de stora biltillverkarna i USA, Europa och Asien.

Takata har en längre tid haft stora problem sedan dess gasgeneratorer, den enhet som blåser upp en krockkudde vid en olycka, visat sig under vissa omständigheter kunna explodera okontrollerat - vilket kopplats samman med åtminstone 17 dödsfall och över 100 personskador.

Bara i USA har nästan 70 miljoner krockkuddar återkallats och kostnaderna globalt har uppskattats till över 12 miljarder dollar, 110 miljarder kronor.

Svenska Autoliv och det USA-baserade, men kinesiskt ägda, Key Safety Systems (KSS) har utpekats som ledande kandidater till att i någon form ta över hela eller delar av Takata.

KSS har rekommenderats av den externa styrgrupp som tillsatts för att hantera bolagets omstrukturering, men någon officiell "sponsor" har ännu inte utsetts, har Takata uppgett.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?