ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Takata ansöker om konkursskydd

  • Foto: TT

Autolivs japanska konkurrent Takata har lämnat in en ansökan om konkursskydd.
Enligt källor till Reuters har företaget skulder på mer än 1.000 miljarder yen, motsvarande runt 80 miljarder kronor.

"Vid ett styrelsemöte den 26 juni har vårt företag beslutat att inleda förfarandet att ansöka om konkursskydd", skriver Takata i ett uttalande efter att ansökan lämnats in vid en domstol i Tokyo.

Den krisdrabbade krockkuddstillverkaren Takata har tolv dotterbolag i andra länder. Alla har ansökt om konkursskydd.

Bolaget har hamnat i en stor rättegångsprocess kring defekta krockkuddar som ska ha orsakat 16 dödsfall och 180 skadefall. Orsaken till säkerhetsdefekterna är inte klarlagda.

Den väntade åtgärden offentliggjordes på måndagsmorgonen lokal tid i Tokyo. De flesta av företagets tillgångar kommer att köpas av den amerikanska rivalen Key Safety System (KSS). Köpesumman blir 175 miljarder yen.

"Vi ser fram emot att slutföra de slutgiltiga avtalen med Takata de närmaste veckorna, genomföra transaktionen och arbeta med både nya och gamla kunder medan vi utreder nästa tillväxtfas för det nya KSS", säger Jason Luo, vd för KSS.

I fredags rusade Takatas aktie med 40 procent på Tokyobörsen, då investerare chansade på snabba affärer efter att priset under torsdagen hade rasat med 55 procent.

Autoliv uppger att de inte är intresserade av att ta över någon del i Takata.

"Inte i dagsläget. Sedan vet man ju inte, det här är en pågående process, man ska aldrig säga aldrig. Vi har tittat på det i olika omgångar. Men vi har inte varit del av den formella processen på länge. Som det ser ut nu löser vi den ökade produktionen genom att bygga ut vår egen kapacitet", säger Thomas Jönsson, kommunikationsdirektör på Autoliv.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies