1515

Tafatt på börsen inför jul

Stockholmsbörsen har en tafatt index-utveckling i en tunn handel inför julen. Bland förlorarna hittades JM efter att Danske sänkt aktien till sälj.

Vid 14.10-tiden var storbolagsindexet upp 0,2 procent till nivån 1.604. Aktier för knappt 6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Överlag var de europeiska börserna nära oförändrade såsom tyska DAX och franska CAC40.

Bäst presterande svenska storbolag var Autoliv ALIV SDB +1,11% Dagens utveckling en dryg procent upp medan Ericsson ERIC B +1,09% Dagens utveckling steg 1,0 procent. Inom telenätssektorn var konkurrenten Nokia NOKIA SEK +0,55% Dagens utveckling upp nära 2 procent sedan det tecknat ett flerårigt patentlicensavtal med Huawei.

Desto tyngre var utvecklingen för bostadsutvecklaren JM JM -1,37% Dagens utveckling som efter en sänkt rekommendation till sälj från behåll av Danske Bank föll 5,5 procent till drygt 189 kronor. Banken satte ned riktkursen med 40 procent till 177 kronor.

Den bostadslåntunga banken Swedbank SWED A +0,65% Dagens utveckling tappade omkring 1 procent och var med det svagast presterande OMXS30-bolag medan övriga storbanker steg svagt.

Inom bostadsutveckling föll Oscar Properties OP -3,38% Dagens utveckling omkring 2 procent och Tobin, Besqab och Bonava var omkring 1 procent ned.

RNB presenterade ett försämrat resultat med en försäljning som i stort sett låg oförändrad för kvartalet september till november. Aktien föll nära 5 procent.

Bland svenska moderelaterade bolag steg Björn Borg BORG +1,92% Dagens utveckling runt 5 procent. Affärsvärlden placerade aktien i en avkastningsportfölj med påpekande om att direktavkastningen kan tänkas bli hög även vid viss utdelningssänkning.

Bland svenska konsumentrelaterade bolag steg Bilia BILI A -1% Dagens utveckling runt 4 procent till 78:75 kronor sedan Kepler Cheuvreux tagit upp bevakning av aktien med ett köpråd och riktkursen 90 kronor.

Nobina NOBINA +0,06% Dagens utveckling ökade såväl resultat som försäljning under sitt tredje kvartal för perioden september till november. Bussoperatörens resultat före skatt landade på 178 miljoner kronor, knappt 2 procent över snittet av Danske Banks och Paretos estimat. Nobina belönades med 4,4 procents uppgång.

ABG Sundal Collier har inlett bevakning av fastighetsbolaget SBB med en köprekommendation h riktkurs på 7:50 kronor. Aktien steg med en knapp procent till 6:35 kronor. Inom sektorn annars tappade storbolag som Balder, Castellum, Wihlborgs och Hufvudstaden samtliga mellan 0,5 och 0,9 procent. Klövern tappade omkring 2 procent.

På de mindre listorna inleder 24 Seven Office sin handel på Aktietorget. Aktien handlades på torsdagseftermiddagen till nivån 5:70 kronor mot teckningskursen på 6:50 kronor.


Graf: Intradagutveckling OMXS30


image   

Källa: Infront


Innehåll från HSBAnnons

Bygga mer för fler på många orter

I princip alla svenska kommuner har bostadsbrist, men det är långtifrån alla byggbolag som bygger på mindre orter. HSB är ett undantag från den regeln.

– Vi har medlemmar över hela landet och därför ska vi också bygga och skapa tillväxt i hela landet. Och vi gör det på ett affärsmässigt sätt, säger Mattias Lundström, vd på HSB Norr.

Se var HSB bygger i hela landet 

Tre fjärdedelar av Sveriges kommuner rapporterade bostadsbrist i Boverkets undersökning 2020. Trots det väljer de flesta byggbolag att enbart bygga i de större kommunerna eftersom det är där de största ekonomiska marginalerna finns. Men inte HSB.

– Vi är en kooperation och finns bara till för att göra nytta för våra medlemmar. Och eftersom de bor i hela Sverige vill vi också försöka bygga i hela Sverige, säger Mattias Lundström.

Därmed inte sagt att det inte görs en ekonomisk kalkyl.

– Det måste självklart finnas en underliggande marknad, men ibland behövs det nyproduktion för att få igång efterfrågan. I till exempel Gällivare och Haparanda fanns ingen efterfrågan på bostadsrätter för tio år sedan, men då började vi med att istället bygga hyresrätter för att få igång produktion och skapa efterfrågan även på bostadsrätter, säger Mattias Lundström.

Möjlighet att skapa rörlighet

Logiken HSB följer är att om det finns nyproduktion av bostäder finns det möjlighet att skapa rörlighet på kommunens bostadsmarknad. Par med utflugna barn kan flytta till bostadsrätt och sälja villan till nya barnfamiljer, och på så sätt kan unga människor både stanna på orten och flytta dit.

– Byggs det för lite stannar den här successionen, och därmed kommunens möjlighet till tillväxt, av. Och då stannar också nyproduktionen, och så blir det en ond cirkel, säger Mattias Lundström.

Just nu tittar HSB Norr bland annat på möjligheten att börja bygga bostäder i Piteå och Boden.

– Där har det inte byggts bostadsrätter sedan 90-talskrisen, men nu bedömer vi att där finns möjligheter igen och vill testa. Om vi som kooperation kan gå före och visa att det går kan fler våga testa sen, säger Mattias Lundström.

För HSB väger medlemsnyttan tungt när man väljer var nya bostäder ska byggas, men självklart finns det krav på att projekten ska gå ihop ekonomiskt.

– Även om direktavkastningen kanske är lite lägre på vissa orter innebär nya bostäder att vi får intäkter på vår förvaltning. Dessutom kan vi bibehålla fler kontor i hela landet och på så sätt fortsätta vara nära våra medlemmar, säger Mattias Lundström.

Förbättringar utifrån lärdomar

Att få ihop kalkylen kräver dock ett gott samarbete med kommunen.

– Att bygga kostar lika mycket oavsett var du är i landet, så förutsättningen för att få ihop ekonomin är att komma in tidigt, redan i detaljplanearbetet” säger Henrik Zäther, vd på HSB Projektpartner.

En färdig detaljplan går det inte att göra avvikelser från, men en detaljplan under diskussion kan påverkas och då kan HSB få möjlighet att återanvända erfarenhet, projektering och ritningar från tidigare byggnationer. Något som gör det möjligt att få ner kostnaderna för hela projektet.

– Till exempel har vi byggt radhus i Mjölby som vi nu tar vidare till Motala, och då kan vi också göra förbättringar utifrån lärdomar vi har dragit på vägen” förklarar Henrik Zäther.

– Kan inte projekt genomföras inom rimliga ekonomiska ramar så förlorar kommunen skatteintäkter och samhällsutvecklingen avstannar.

I slutändan bygger ändå all HSB:s nybyggnation på medlemsnytta.

– Dels skapar vi bostäder, men vi skapar också framtidstro på orten när vi som stor aktör visar intresse för att bygga där, konstaterar Mattias Lundström.

– Och den känslan av stolthet jag känner över att vi bidrar till det här, det är så otroligt roligt även på ett personligt plan.

Se var HSB bygger i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?