Efter en kämpig vår då Hufvudsta Gård i Solna tillfälligt stängde under två månader, tog konferensbokningarna fart i augusti, enligt Maria Eklund som tillsammans med sin make även driver Görvälns slott samt ett hotellet Ocho Suites på Mallorca.
Fram tills för en dryg vecka sedan var hösten näst intill jämförbar med förra året, säger hon. Även julborden var bokade i ungefär samma omfattning som vanligt.
Med start den 2 november försvann 95 procent av bokningarna fram till jul. Den senaste veckan hade Hufvudsta Gård sammanlagt 15 gäster fördelat på tre sällskap, säger Maria Eklund.
”Vi gick från förtvivlan till uppgivenhet och kände att 'nu orkar vi inte mer – ska vi stoppa in ännu mer pengar i en blödande verksamhet?'. Stöd hjälper inte om man har noll intäkter och 40 procent av sina fasta kostnader kvar.”
Men redan efter några timmar kom kämpaglöden tillbaka, fortsätter hon.
”Man ger inte upp. Man måste också inse att det här kommer att pågå ett tag. Inte bara i december, utan även framöver.”
Med nästan noll bokningar kvar började de fila fram ett julbordsalternativ som företagen skulle kunna genomföra utan att bryta mot de allmänna råden. De landade i att arrangera årets julbord digitalt, i stället för i herrgården.
”Vi förpackar maten i finare kassar, som levereras hem till var och en med bud eller taxibolag. Man får även en instruktion och något som symboliserar omtanke, som en hyacint”, säger Maria Eklund.
Deltagarna kopplar upp sig mot Zoom och väljer en digital bakgrund med jultema. Större sällskap kan dela upp sig i mindre grupper.
Företagen kan även lägga till konserter, föreläsningar eller annan underhållning, säger Maria Eklund.
”Vi samarbetar med Talarnas och ett antal utvalda artister. Alla har vi samma problem och måste ställa in oss på att det kommer att vara så här under lång tid.”
Vidare ordnas quiz och bifogas julpyssel. Företag som ger en julklapp kan få den levererad med maten, fortsätter hon. Om vd vill vara konferencier i ”Arne Weise-miljö” går det att ordna via en studiosändning.
Hur mycket dyrare blir det än ett vanligt julbord?
”Prismässigt är nivån densamma om man väljer grundpaketet. Bokar man en artist eller föreläsare blir kostnaden något högre”, säger hon och fortsätter:
”Samtidigt har företag inte gjort av med några kickoffpengar under året. Det blir inga höga kostnader för vin och öl heller, eftersom vi inte får sälja alkohol.”
Skiljer sig lönsamheten mot ett traditionellt arrangemang?
”Vi har inte räknat på kronan, vi måste hålla igång. Om marginalen blir lägre är det ändå bättre än att inte ha någon marginal alls.”