Annons

Tackade nej till 10 miljoner – ”för lätt att bara säga ja”

VISBY

Försvarsmaktens återetablering på Gotland blev en tillväxtmotor för entreprenadbolaget Grävsnabben. Men efter att ha tagit hem två stora ramavtal har man svällt färdigt, tycker ägarna.

Nu ska bolaget tryggas inför nästa lågkonjunktur i stället för att bli större.

TRYGGAR FRAMTIDEN. Tillväxten för Erik Berglunds och Fredrik Bloms företag Grävsnabben har ökat med 262 procent under en fyraårsperiod. Nu är fokus i stället på att bygga en verksamhet som står pall när konjunkturen vänder.
TRYGGAR FRAMTIDEN. Tillväxten för Erik Berglunds och Fredrik Bloms företag Grävsnabben har ökat med 262 procent under en fyraårsperiod. Nu är fokus i stället på att bygga en verksamhet som står pall när konjunkturen vänder.Foto:Jack Mikrut
TRYGGAR FRAMTIDEN. Tillväxten för Erik Berglunds och Fredrik Bloms företag Grävsnabben har ökat med 262 procent under en fyraårsperiod. Nu är fokus i stället på att bygga en verksamhet som står pall när konjunkturen vänder.
TRYGGAR FRAMTIDEN. Tillväxten för Erik Berglunds och Fredrik Bloms företag Grävsnabben har ökat med 262 procent under en fyraårsperiod. Nu är fokus i stället på att bygga en verksamhet som står pall när konjunkturen vänder.Foto:Jack Mikrut
TRYGGAR FRAMTIDEN. Tillväxten för Erik Berglunds och Fredrik Bloms företag Grävsnabben har ökat med 262 procent under en fyraårsperiod. Nu är fokus i stället på att bygga en verksamhet som står pall när konjunkturen vänder.
TRYGGAR FRAMTIDEN. Tillväxten för Erik Berglunds och Fredrik Bloms företag Grävsnabben har ökat med 262 procent under en fyraårsperiod. Nu är fokus i stället på att bygga en verksamhet som står pall när konjunkturen vänder.Foto:Jack Mikrut

När klockan slår nio stannar jobbet upp och byggarbetarna går in i de kaffedoftande barackerna för att få lite ny energi och värme efter att ha jobbat i den kylslagna morgonen. Vid en grop på arbetsplatsen står Grävsnabbens två ägare, Erik Berglund och Fredrik Blom. De ska göra grundarbeten till vad som ska bli bostadshus en bit utanför centrala Visby på Gotland.

”Vi gör allt du kan tänka dig under mark”, säger Fredrik Blom.

”Ja, och 50 centimeter över mark”, fyller Erik Berglund i.

Bolaget köptes av Erik Berglund 2010. Då drev han det med en annan partner.

”Då bestod hela bolaget av två grävmaskiner”, säger Erik Berglund.

När Erik Berglunds partner gick i pension 2015 klev Fredrik Blom in som delägare. Deras vänskap sträcker sig tillbaka till gymnasietiden. Då gick de två gräventreprenörerna samma linje, Erik Berglund ett år över Fredrik Blom. Ett gemensamt intresse för maskiner förde dem samman.

”Vi sa för många år sedan att vi borde driva något ihop”, säger Fredrik Blom.

Under deras gemensamma ledning har bolagets omsättning exploderat. Mycket förklaras med att de vunnit två stora ramavtal: ett med Försvarsmaktens fortifikationsverk och ett med Region Gotland.

”I samband med det var vi tvungna att göra vissa investeringar, i maskiner till exempel”, säger Fredrik Blom.

Anledningen till att de kunde få uppdragen beror på de bådas bakgrund. Efter gymnasietiden flyttade båda till fastlandet och jobbade på varsitt håll. Fredrik Blom läste då vidare inom bygg och anläggning och arbetade länge på jättar som Peab, Skanska och NCC. Där lärde han sig hur offentliga upphandlingar går till. Samtidigt började Erik Berglund bygga upp Grävsnabben.

”Vi kompletterar varandra ganska bra i dag. Erik är väldigt duktig på att köra sakerna där ute och jag räknar på hur vi ska få hem jobben”, säger Fredrik Blom.

I ramavtalen ingår alla former av markarbeten. De anlägger konstgräsplaner, husgrunder och gör annat som de två huvudkunderna efterfrågar. Just nu bygger de bland annat en lekpark i Klintehamn för regionens räkning. Där har tre av deras anställda fullt upp med att gjuta fast de delar som monterats upp. Under helgen kommer det nämligen att vara marknad i Klintehamn.

”Folk hittar på allt möjligt då”, säger Erik Berglund om varför det brådskar att få allt fast förankrat i marken.

Erik Berglunds råd för att bli Gasellföretag...”Våga säga nej till vissa jobb. Som entreprenör är det lätt att bara säga ja, ja, ja och sedan har man för mycket att göra. Och då kan man hamna efter på vissa jobb. Så väx i en lagom takt i stället.”

Tack vare de två ramavtalen har de senaste åren varit goda för Grävsnabben. Tillväxten har ökat med 262 procent under en fyraårsperiod. Men när de två grävarna spejar mot framtiden är det inte fortsatt tillväxt de ser.

”Vi försöker hålla omsättningen på en bra nivå i stället”, säger Fredrik Blom.

Han framhåller att de lyckats öka omsättningen utan att belåna sig – och tanken är att bygga upp en verksamhet som står pall när konjunkturen vänder framöver, en trend de redan sett i andra delar av landet.

”Det är lätt att man i en högkonjunktur kör på och bygger på sig massor av fasta kostnader. Men vi säger hellre nej till jobb och satsar på det vi har i stället”, säger Erik Berglund.

”Vi skulle säkert kunna ha haft 10 miljoner till i omsättning de senaste fyra åren. Men det finns ingen egentlig vits med det. Vi vill kunna ha kvar alla anställda och det vi byggt upp även om konjunkturen vänder och därför bygger vi inte på mer”, fyller Fredrik Blom i om bolagets filosofi.

Att ta bolaget ännu en nivå omsättningsmässigt skulle också kräva större investeringar och att de två lämnar över delar av sin verksamhet. Något de inte är beredda att göra.

”Då skulle vi behöva ta in en arbetsledare till exempel för att vi inte skulle hinna med allt själva. Vi vill känna att vi har grepp om bolaget och får vara delaktiga i produktionen. Det är det vi tycker är roligt – inte att ha ett jättestort bolag”, säger Erik Berglund.

Samtidigt är det en balansgång. Om bolaget är för litet blir det dels svårt att ta uppdrag, som ramavtalen, dels kan det bli problem om någon av ägarna skulle bli sjuk.

”Det är skönt att kunna känna att allt inte rasar om vi inte är på plats någon dag. Vi har ju familjer och småbarn och sådant kan göra att man är borta. Därför behöver vi ha en volym som gör att bolaget rullar av sig självt”, säger Fredrik Blom.

 


Innehåll från ScriveAnnons

Svenska tillväxtbolaget slår hål på myter om e-signering

Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.
Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.

Trenden är tydlig – att signera avtal med ett klick lockar både stora och små företag.

Samtidigt finns det fortfarande många myter och missuppfattningar kring e-signering.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

När Scrive drog igång sin verksamhet 2010 hade digitaliseringen inte fått sitt ordentliga genombrott i Sverige. För det svenskägda bolaget krävdes det enträget arbete för att övertyga kunderna om att e-signaturen faktiskt hade kommit för att stanna.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Scrives vd Viktor Wrede.

Samtidigt tvekar vissa kunder fortfarande kring säkerhetsaspekten. Farhågan är att e-signeringsverktyget som gör det möjligt att signera avtal och många andra typer av dokument med hjälp av några tangentklick helt enkelt inte är tillförlitligt.

– Men det är bättre och säkrare att använda Scrive och e-signering än att underteckna avtal och kontrakt på ett fysiskt utskrivet papper. Det har alltid varit juridiskt möjligt att signera dokument elektroniskt men det är först nu marknaden vågar, säger Viktor Wrede.

Lämpar sig väl även för småföretag

En vanlig missuppfattning är att e-signeringstjänster enbart passar bolag med stora volymer av avtal och dokument. På sin kundlista har visserligen Scrive flertalet globala bolag med verksamheter i många länder.

– Men vi finns till för alla, stora som små. Tjänsten gör att även småföretagarnas arbetstillvaro underlättas, att de sparar tid och att de därmed kan göra fler affärer. Behoven finns i alla sorters bolag. Varje år ska exempelvis något styrelseprotokoll, en årsredovisning och ett stämmoprotokoll undertecknas, säger Viktor Wrede.

En annan myt, konstaterar han, är att elektroniskt underskrivna dokument i högre grad riskerar att hamna i fel händer. I verkligheten är det snarare tvärtom.

– Genom vår lösning kan företagen digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt. På så sätt kan både chefer och anställda komma åt alla sina kontrakt från butikerna och kontoren med en enkel knapptryckning men åtkomst för utomstående är förstås skyddad, säger Viktor Wrede.

Minskad risk att slarva bort dokument

Följdeffekten blir snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av kontrakt.

– Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll. Du slipper att gå runt i arkivrum och leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Den här typen av minskad administrationstid gör att företagen kan effektivisera sina verksamheter – och därmed göra fler affärer.

Dessutom, påpekar Viktor Wrede, kan ett ökat fokus på elektroniska underskriften ge bättre lönsamhet.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter.

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när det egentligen finns pengar att spara i förlorade affärer för att administrationstiden slukar tid.

– Nettoeffekten av att gå över till e-signering är i princip alltid positiv för våra kunder, säger Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?