ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Gasell

Tackade nej till 10 miljoner – ”för lätt att bara säga ja”

  • TRYGGAR FRAMTIDEN. Tillväxten för Erik Berglunds och Fredrik Bloms företag Grävsnabben har ökat med 262 procent under en fyraårsperiod. Nu är fokus i stället på att bygga en verksamhet som står pall när konjunkturen vänder. Foto: Jack Mikrut
  • TRYGGAR FRAMTIDEN. Tillväxten för Erik Berglunds och Fredrik Bloms företag Grävsnabben har ökat med 262 procent under en fyraårsperiod. Nu är fokus i stället på att bygga en verksamhet som står pall när konjunkturen vänder. Foto: Jack Mikrut
  • TRYGGAR FRAMTIDEN. Tillväxten för Erik Berglunds och Fredrik Bloms företag Grävsnabben har ökat med 262 procent under en fyraårsperiod. Nu är fokus i stället på att bygga en verksamhet som står pall när konjunkturen vänder. Foto: Jack Mikrut

VISBY

Försvarsmaktens återetablering på Gotland blev en tillväxtmotor för entreprenadbolaget Grävsnabben. Men efter att ha tagit hem två stora ramavtal har man svällt färdigt, tycker ägarna.

Nu ska bolaget tryggas inför nästa lågkonjunktur i stället för att bli större.

När klockan slår nio stannar jobbet upp och byggarbetarna går in i de kaffedoftande barackerna för att få lite ny energi och värme efter att ha jobbat i den kylslagna morgonen. Vid en grop på arbetsplatsen står Grävsnabbens två ägare, Erik Berglund och Fredrik Blom. De ska göra grundarbeten till vad som ska bli bostadshus en bit utanför centrala Visby på Gotland.

”Vi gör allt du kan tänka dig under mark”, säger Fredrik Blom.

”Ja, och 50 centimeter över mark”, fyller Erik Berglund i.

Bolaget köptes av Erik Berglund 2010. Då drev han det med en annan partner.

”Då bestod hela bolaget av två grävmaskiner”, säger Erik Berglund.

När Erik Berglunds partner gick i pension 2015 klev Fredrik Blom in som delägare. Deras vänskap sträcker sig tillbaka till gymnasietiden. Då gick de två gräventreprenörerna samma linje, Erik Berglund ett år över Fredrik Blom. Ett gemensamt intresse för maskiner förde dem samman.

”Vi sa för många år sedan att vi borde driva något ihop”, säger Fredrik Blom.

Under deras gemensamma ledning har bolagets omsättning exploderat. Mycket förklaras med att de vunnit två stora ramavtal: ett med Försvarsmaktens fortifikationsverk och ett med Region Gotland.

”I samband med det var vi tvungna att göra vissa investeringar, i maskiner till exempel”, säger Fredrik Blom.

Anledningen till att de kunde få uppdragen beror på de bådas bakgrund. Efter gymnasietiden flyttade båda till fastlandet och jobbade på varsitt håll. Fredrik Blom läste då vidare inom bygg och anläggning och arbetade länge på jättar som Peab, Skanska och NCC. Där lärde han sig hur offentliga upphandlingar går till. Samtidigt började Erik Berglund bygga upp Grävsnabben.

”Vi kompletterar varandra ganska bra i dag. Erik är väldigt duktig på att köra sakerna där ute och jag räknar på hur vi ska få hem jobben”, säger Fredrik Blom.

I ramavtalen ingår alla former av markarbeten. De anlägger konstgräsplaner, husgrunder och gör annat som de två huvudkunderna efterfrågar. Just nu bygger de bland annat en lekpark i Klintehamn för regionens räkning. Där har tre av deras anställda fullt upp med att gjuta fast de delar som monterats upp. Under helgen kommer det nämligen att vara marknad i Klintehamn.

”Folk hittar på allt möjligt då”, säger Erik Berglund om varför det brådskar att få allt fast förankrat i marken.

Erik Berglunds råd för att bli Gasellföretag...”Våga säga nej till vissa jobb. Som entreprenör är det lätt att bara säga ja, ja, ja och sedan har man för mycket att göra. Och då kan man hamna efter på vissa jobb. Så väx i en lagom takt i stället.”

Tack vare de två ramavtalen har de senaste åren varit goda för Grävsnabben. Tillväxten har ökat med 262 procent under en fyraårsperiod. Men när de två grävarna spejar mot framtiden är det inte fortsatt tillväxt de ser.

”Vi försöker hålla omsättningen på en bra nivå i stället”, säger Fredrik Blom.

Han framhåller att de lyckats öka omsättningen utan att belåna sig – och tanken är att bygga upp en verksamhet som står pall när konjunkturen vänder framöver, en trend de redan sett i andra delar av landet.

”Det är lätt att man i en högkonjunktur kör på och bygger på sig massor av fasta kostnader. Men vi säger hellre nej till jobb och satsar på det vi har i stället”, säger Erik Berglund.

”Vi skulle säkert kunna ha haft 10 miljoner till i omsättning de senaste fyra åren. Men det finns ingen egentlig vits med det. Vi vill kunna ha kvar alla anställda och det vi byggt upp även om konjunkturen vänder och därför bygger vi inte på mer”, fyller Fredrik Blom i om bolagets filosofi.

Att ta bolaget ännu en nivå omsättningsmässigt skulle också kräva större investeringar och att de två lämnar över delar av sin verksamhet. Något de inte är beredda att göra.

”Då skulle vi behöva ta in en arbetsledare till exempel för att vi inte skulle hinna med allt själva. Vi vill känna att vi har grepp om bolaget och får vara delaktiga i produktionen. Det är det vi tycker är roligt – inte att ha ett jättestort bolag”, säger Erik Berglund.

Samtidigt är det en balansgång. Om bolaget är för litet blir det dels svårt att ta uppdrag, som ramavtalen, dels kan det bli problem om någon av ägarna skulle bli sjuk.

”Det är skönt att kunna känna att allt inte rasar om vi inte är på plats någon dag. Vi har ju familjer och småbarn och sådant kan göra att man är borta. Därför behöver vi ha en volym som gör att bolaget rullar av sig självt”, säger Fredrik Blom.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer