1515
Annons

Tack för den här dramatiska tiden

Jag har haft nöjet att vara krönikör för Dagens industri i två etapper: 2011–2017 och 2020-2021. Under åren har det blivit drygt 100 kolumner som behandlat kriser (finans, asyl, corona), megatrender (digitalisering, demokrati, globalisering) och det personliga (böcker, livsvanor, träning).

Foto:JANERIK HENRIKSSON / TT

Under årens lopp kunde jag följa med världen som Finlands utrikes-, finans- och statsminister. Nya synvinklar fick jag som vice ordförande i den Europeiska investeringsbanken (EIB) i Luxemburg. Livet som direktör och professor på European University Institute i Florens har gett möjligheten till en viss distans och ett annat perspektiv på de dagliga kriserna.

Jag har varit krönikör på svenska, finska och engelska i 25 år. Det har blivit kolumner i bland annat Financial Times, Helsingin Sanomat och Finnairs Blue Wings-tidning, för att inte glömma Cykel+Triathlon i Finland.

För en finländare är det en ära att få skriva i ett av Sveriges mest respekterade medier. Att skriva är att leva och tänka. Det är alltid ett nöje att få strukturera sina tankar kring aktuella teman eller böcker som man läst.

Att skriva en krönika är en givande process. När deadlinen närmar sig börjar man tänka på olika aktuella teman. Man läser på och söker ett ämne som är intressant, men inte ett sådant som alla talar om. Själv testar jag idéer försiktigt med vänner, kolleger och Di:s redaktionschef Jonas Jonsson.

Själva skrivprocessen kan vara snabb eller långsam. Mycket har att göra med rutiner. Ju mer man skriver desto snabbare går det. Att skriva på tre språk gör prosan rikare, men kräver ofta redigering. Här vill jag rikta ett stort tack till Dagens industris redigerare som har förvandlat min mumintrollssvenska till språk som förstås utanför Mumindalen.

Jag började min comeback som krönikör för två år sedan, ett par månader innan covidpandemin slog till. Under dessa två år har mångt och mycket förändrats. Vi har begränsat vårt resande, blivit trötta på virtuella möten, jobbat mycket hemifrån, lärt oss mycket om vacciner och börjat använda munskydd.

Finanspolitikens regler har förändrats radikalt. Under finanskrisen gällde åtstramning. Under coronakrisen tycks regeringar ha oändligt med resurser för att stimulera ekonomin. Ingen vet hur länge centralbankerna fortsätter sitt stöd.

Den liberala demokratin känns inte längre som en självklarhet. Donald Trump vägrade godkänna valresultatet i USA. I Europa utmanas rättsstaten i bland annat Polen och Ungern. Informationsflödet är fullt med desinformation och ”fake news”. Samhällen polariseras. Oljud hörs bättre än sunt förnuft.

Kina har tagit en allt starkare roll i världspolitiken. USA är en stormakt i nedgång. Europa söker sin plats. Ryssland beter sig aggressivt, som så ofta tidigare. Om marknaden var stark i början av 1990-talet så känns det som om staten styr i början på 2020-talet.

Jag började min comeback för två år sedan med en vädjan till läsarna att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt i en värld som aldrig kommer att vara perfekt. Jag tycker att denna tes håller fortfarande:

”Men en sak måste man komma ihåg: den dagliga debatten och nyhetsflödet innehåller alltid en massa dramatik. Ta det lugnt. Stanna till. Tänk. Det blir nog bra. Hans Rosling hade rätt, världen blir bättre, dag för dag.”

Tack och på återseende!

Detta är en krönika av en fristående kolumnist. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Komponentbrist orsakade omsättningsminskning för Cgit

IT-bolaget Cgit, som är noterat på Spotlight, minskade sina intäkter till 23,4 miljoner kronor (29,3) under det andra kvartalet 2022.

”Viktigt att notera i sammanhanget är dock tagna affärer som inte är levererade på grund av komponentsbrist på 8,5 miljoner kronor. Vår bedömning är att 7,5 miljoner kronor av dessa kommer att levereras och faktureras under 2022”, skriver bolaget i rapporten.

Ebitda-resultatet uppgick till 0,3 miljoner kronor (1,6) och ebit-resultatet blev -0,7 miljoner kronor (0,8).

Under perioden har en kostnad tagits på 137 tusen kronor hänfört till utveckling av bolagets mjukvarulösning kopplad till AI, skriver Cgit.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera