1515

Systrarna hittar rätt med egna kollektioner

LERUM. Systrarna Anna-Karin Hedström och Elin Brouzell bytte yrkeskarriär och startade Tosis med klädkedjan Fanny Michel för tio år sedan.

Med e-handel och flera butiker har tillväxten tagit rejäl fart de senaste åren.

LEVERERAR. Systrarna Elin Brouzell och Anna-Karin Hedström bytte yrkesbanor och startade klädkedjan Fanny Michel, som har en växande e-handel.
LEVERERAR. Systrarna Elin Brouzell och Anna-Karin Hedström bytte yrkesbanor och startade klädkedjan Fanny Michel, som har en växande e-handel.Bild:Jack Mikrut

I utkanten av Lerum intill den brusande Säveån ligger Hedefors Bruk. Här fanns en gång en textilfabrik. I dag är det en företagspark. Mitt på området återfinns Tosis i gamla gedigna brukslokaler som moderniserats.

”Vi började hemma i garaget men flyttade kontor, lager och e-handel hit för tre år sedan. Nu har vi precis tagit över lokalen bredvid också. Så här kan vi fortsätta att expandera”, säger Anna-Karin Hedström, medgrundare av och delägare till klädföretaget Tosis.

Tre medarbetare arbetar med beställningarna från nätet, plockar varorna från lagret, paketerar och skickar iväg. Allt sker mycket systematiskt.

”Vi visste inte hur man skulle göra när vi 2009 drog i gång vår webbutik. Vi prövade oss fram och plåtade oss själva med våra kläder med mobilkameran. Nu finns arbetsrutiner och allt sköts professionellt och effektivt av våra medarbetare”, berättar Elin Brouzell, medgrundare av och delägare i Tosis.

Tosis, som är en förkortning av engelskans ”two sisters”, driver butikskedjan Fanny Michel. Företaget har två butiker i Göteborg, två butiker i Stockholm, egen webbutik och en säsongsbutik på Lisebergs julmarknad. Sortimentet är en mix av kläder, skor och accessoarer för kvinnor mellan 30 och 50 år.

Företagets omsättning ökade under 2013–2016 med 1.085 procent till 53 miljoner kronor 2016. Det räckte till att i år bli Gasellvinnare i Västra Götalands län.

”Vi är mycket stolta att vi har lyckats växa så kraftigt med lönsamhet de senaste åren. Men det är lättare att växa mycket när man är liten. Under den här perioden expanderade vi med butiker i både Göteborg och Stockholm samtidigt som e-handeln fullkomligen exploderade”, säger Anna-Karin Hedström.

Elin Brouzell tillägger:

”Vi hittade vår målgrupp som verkligen gillar det vi gör och våra kläder.”

Möjligheten att starta eget dök upp när de två systrarna var föräldralediga. Anna-Karin Hedström arbetade då som resesäljare och Elin Brouzell som socionom.

”Beslutet att byta yrkesbana hade mognat fram för oss båda och när vår kusin Carina skulle sälja sin skobutik Fanny Michel tog vi chansen att köpa den”, säger Elin Brouzell.

Efter renovering och att ha breddat sortimentet till att också inkludera kläder och accessoarer öppnade de i juni 2007 sin första butik i egen regi i Göteborg. Och trots butiksdöden inom handeln har de ändå satsat på att öppna fler butiker.

”E-handeln och butiksförsäljningen kompletterar och lyfter varandra”, säger Anna-Karin Hedström.

Hon är också noga med att de inte lånar till att öppna nya butiker utan återinvesterar företagets överskott.

”Om man måste låna för att öppna butik ska man nog avstå för det är en riskfylld investering i dagsläget”, säger hon.

I en intervju med Di den 2 mars var ni optimistiska om framtiden och letade nytt butiksläge i Malmö. 2017 har sedan dess blivit ett tufft år för klädbranschen. Hur har det påverkat er?
”Vi märkte av inbromsningen senare än de flesta, men prognosen för 2017 har vi fått revidera till runt 45 miljoner kronor med bibehållen personalstyrka på 17 anställda. Planen att expandera till bland annat Malmö ligger fast men vi tar det lugnare nu”, säger Anna-Karin Hedström.

Ökad priskonkurrens på nätet är en anledning till nedgången i år, men systrarna planerar att möta konkurrensen på flera sätt.

”Bredda sortimentet, skapa fler egna unika kollektioner, möjlig butik i Malmö och expandera e-handeln till Finland är några möjligheter. Vi vill behålla vår lekfullhet att våga testa nya saker för det är ju det som har varit framgångsrikt för oss”, säger Elin Brouzell.

Hur är det att driva företag ihop med sin syster?
”Vi har så roligt ihop, får resa ihop och umgås på ett sätt som vi aldrig gjort tidigare”, säger Anna-Karin Hedström.

Elin Brouzell ser också fördelar:

”Det är en trygghet och ett stöd. Vi har olika roller. Jag är mer på kontoret och Anna-Karin mer i butikerna. I vårt familjeföretag arbetar även vår mamma och bror.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?