En Novusundersökning av SPF Seniorerna, med 270.000 medlemmar, visar att en majoritet av allmänheten vill att skillnaden i pension efter skatt mellan den som arbetat i 40 år och den som arbetat väsentligt mindre bör vara 20 procent eller mer.
Så är inte fallet för stora grupper enligt jämförelser som SPF gjort.
”Det finns ett behov av ett respektavstånd mellan dem som jobbat länge till grupper som har jobbat få år och därför är mer beroende av en grundpension”, säger Frans Lindelöw, vd för pensionskoncernen Skandia.
”Man måste ha incitament för att vi ska jobba längre om systemet ska hålla. Det blir stötande för den som jobbat ett helt liv och i stort sett får samma pension som individer där man inte har jobbat så många år.”
Enligt SPF är det först vid en slutlön på över 35.000 kronor som avståndet till en garantipensionär blir lite större. Förklaringen är bland annat bostadstillägget, som stiger vid låg pension, samt inkomstskatten.
I tabellen här nedan visas att skillnaden i disponibel inkomst, respektavståndet, är 2.000 kronor per månad vid 35.000 kronor i slutlön och drygt 4.000 kronor vid en slutlön på 40.000 kronor.
Inkomstpensionstillägget på maximalt 600 kronor som införs nästa år har tillkommit för att öka respektavståndet, och är något partierna i den parlamentariskt tillsatta Pensionsgruppen enats om.
Men tillägget har fått hård kritik för att det finansieras via statsbudgeten.
”Nu ruckar man delvis på det svenska systemet, som vi fått mycket ros för, när man skjuter in ett pensionstillägg på 600 kronor utanför systemet”, säger Frans Lindelöw.
Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på Forena, är också kritisk till inkomstpensionstillägget.
”Förslaget står i strid med livsinkomst- och avgiftsprincipen som gäller för pensionssystemet. Självklart behöver pensionerna höjas, men inte med hjälp bidrag, som inkomstpensionstillägget är. Men principer väger lätt när riksdagens majoritetsförhållanden hänger i sköra trådar”, säger han.
Skandias vd hoppas på att inkomstpensionstillägget blir en tillfällig åtgärd.
”Sedan bör man ta fram en långsiktig lösning som förbättrar pensionen.”
”En lösning är att stimulera långsiktigt pensionssparande, så att individer själva kan ta ansvar. I dag finns det möjlighet att löneväxla för grupper som tjänar över brytpunkten för statlig skatt, då går det att pensionsspara med låg skatt. Den möjligheten har inte stora grupper på arbetsmarknaden med lägre inkomster”, säger Frans Lindelöw.
”Istället för subventionera skuldsättning genom ränteavdrag, till och med till sms-lån, bör staten främja en sparandekultur.”
Jens Magnusson, pensionsexpert på SEB, pekar på att det finns flera olika förslag som kan införas med kort varsel.
”Det är obegripligt att inte människor med lägre inkomster också får chansen att spara smart till pensionen om man prioriterar det.”