1515

Systembolagets vd: Vi är en riskarbetsplats

Att gå i ledarskapsterapi och Systembolagets strategi för att hjälpa medarbetare med alkoholproblem.
Det är några av ämnena vd Magdalena Gerger talar om i lördagens avsnitt av podden Förnuft & Känsla.

När Magdalena Gerger blev vd för statens helägda bolag Systembolaget för åtta år sedan var det hennes första statliga jobb efter jobb hos bland annat mejeriföretaget och koncernen Procter & Gamble.

”Men det var inte så annorlunda som man kan tro”, säger Magdalena Gerger i ledarskapspodden Förnuft & Känsla.

Inför uppdraget valde hon ett, för henne, nytt sätt att förbereda sig på ett chefsjobb. Hon tog professionell hjälp för att utveckla sitt ledarskap.

”Jag ville blicka inåt. Reflektera och jobba med mina egna värderingar, så att jag skulle känna mig trygg i mig själv och det förhållningssätt jag skulle ha eftersom hur jag beter mig påverkar andra.”

Systembolaget har årligen 120 miljoner besökare och sålde förra året alkohol för 28 miljarder kronor. När Magdalena Gerger började på företaget satsade hon på att göra det mer kundorienterat. Att bolaget, som har monopol på alkoholförsäljning, inte har någon konkurrent att jämföra sig med var inget problem.

”När det gäller service bedömer vi sällan enstaka branscher, utan vi jämför brett utifrån tankar vi har om vad service är. Är vi till exempel glada och trevliga att ha att göra med? Där satte vi tidigt tydliga mål om att det går att bli bättre.”

Men Systembolagets primära mål är inte att sälja mer, utan att beskydda folkhälsan. Själv beskriver Magdalena Gerger också Systembolaget som en riskarbetsplats, på grund av närheten till alkohol i form av flaskor och vinprovningar.

”Jag har varit förskonad från att ha en direkt medarbetare som har alkoholproblem, men jag har blivit inkopplad ibland och då gäller det att våga adressera problemet. För mig är det A och O att vi klarar att stödja våra medarbetare i sådana situationer, annars är det svårt att förvänta sig att vi ska kunna hjälpa våra kunder.”


Innehåll från IntersystemsAnnons

Om datautbytet som krävs för att möta utmaningarna inom vården

Johan Nordström, regionchef Skandinavien på InterSystems.
Johan Nordström, regionchef Skandinavien på InterSystems.

För att möta utmaningarna som vården står inför i dag, krävs ett enklare sätt att utbyta journaldata mellan olika enheter. Det här erbjuder InterSystems med sin fristående plattform, som kan dela och aggregera data mellan system. 

– Med en nationell datasamordning kan vi bekämpa vårdens kostnadskris och snabbare möta patienters behov, säger Johan Nordström, regionchef Skandinavien, InterSystems.

InterSystems skapar i dag med sitt erbjudande betydande mervärden som kan leda till datadriven innovation, bättre resursallokering och effektivare organisationer. Deras plattform används inom vård, finans, logistik och tillverkning för att bättre nyttja den data som finns inom respektive verksamhet. Inom vården möjliggör den en snabbare tillgång till hälsodata, vilket innebär att man får mer resurser och tid till annan och bättre vård. 

– Svårigheterna med att dela journaldata innebär att tusentals timmar slösas bort inom sjukvården varje år på att få tag på den information som behövs för att vårda patienter. Att samordna data är inte bara en fråga om patientsäkerhet utan om personalens tid, säger Johan Nordström. 

Fördelarna med nationell datasamordning

InterSystems ambition med sitt arbete är att medverka till att skapa en modernare vård i Sverige. De tror på en nationell datasamordning som möjliggör samarbete mellan olika regioner, kommuner och vårdinstitutioner. Deras plattform är en första byggsten som möjliggör den här resan. 

– En nationell datasamordning ger i ett första skede interoperabilitet, det vill säga att IT-system fungerar tillsammans. I ett vidare perspektiv ger det en mer effektiv verksamhet, vilket innebär att det blir pengar över för att anställa sjuksköterskor, läkare och andra nödvändiga resurser. 

InterSystems hjälpte Danmark få järnkoll på pandemin 

Statens Serum Institut i Danmark valde att ta hjälp av en partner till InterSystems för att samordna data i sitt MiBa-projekt. Här byggde man en nationell databas för hantering av labbsvar; MiBa, dit alla mikrobiologilabb i Danmark rapporterar. Databasen togs inte fram i specifikt syfte för pandemier, men när Covid nådde landet kunde de använda sig av den för att mäta och hantera testresultat. Det här har gett dem ett bättre underlag vid svårt beslutsfattande men även bättre möjligheter att begränsa smittspridningen.

– Vi vet exakt i realtid hur många och vilka som har testat sig och resultaten av de tester som är klara. Vi rapporterar varje timme, men skickar bara rapporter till myndigheter och beslutsfattare en gång per dag. Det skulle bli för svårt för dem att hantera annars, säger Marianne Voldstedlund, specialistläkare i mikrobiologi och chef för sektionen som sköter integration och analys av data på Statens Serum Institut i Danmark. 

– De problem som uppstår på grund av den decentraliserade sjukvården i Sverige har blivit allt tydligare under pandemin. Hade vi haft en nationell datasamordning likt Danmark skulle det vara lättare att fatta beslut kring pandemin, till exempel nedstängningar, avslutar Johan Nordström. 

Om InterSystems
InterSystems grundades 1978 och är en ledande mjukvaruleverantör för affärskritiska data inom sektorerna vård, finans, tillverkning och logistik. InterSystems molnförberedda dataplattformar löser problem med interoperabilitet, prestanda och skalbarhet för stora organisationer runt om i världen. InterSystems tillhandahåller även egna lösningar för vården. InterSystems har en prisbelönt kundsupport, som är tillgänglig dygnet runt, och partners i mer än 80 länder. InterSystems är privatägt med huvudkontor i Cambridge, Massachusetts, och 25 kontor över hela världen. Johan Nordström är Skandinavienchef för InterSystems.

Läs om deras lösning för vården på intersystems-healthcare.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Intersystems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?