ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Systembolaget stämmer nätkonkurrent

Systembolaget avser att stämma nätvinbolaget Winefinder i patent- och marknadsdomstolen.

Konkurrentens verksamhet är olaglig och måste stoppas, hävdar den statliga monopolisten.

"Vi kommer att stämma dem om de inte upphör med olaglig försäljning och olaglig marknadsföring", säger Malin Sandquist, jurist och avdelningsdirektör i Systembolagets företagsledning.

Sedan 2007 levererar Winefinder vin och öl till konsumenternas dörr och har även ett samarbete med matleverantören Mathem. Företaget är baserat i Sverige men har i sitt lager i Danmark och kringgår på så sätt lagstiftningen om nätförsäljning av alkohol.

Systembolaget anser dock att verksamheten är olaglig.

"Vi är övertygande om att det är försäljning i Sverige som Winefinder ägnar sig åt. Dessutom är det helt tydligt att de använder sig av olagliga marknadsföringsmetoder med extrapriser och värvningspremier", säger Sandquist.

Hon pekar även på ett avgörande i EU-domstolen 2017 som gav Finland rätt att stoppa näthandel med alkohol från andra länder.

"Det var ett motsvarande finskt fall som går att applicera eftersom den svenska och finska lagstiftningen i det här avseendet är densamma."

I Sverige har Systembolaget monopol på alkoholförsäljning. Genom att sköta lagerhanteringen av alkoholen från ett annat EU-land har e-handlare hittills kunnat sälja viner till hushåll i Sverige. Socialdepartementet utarbetade hösten 2016 en promemoria med lagförslag om ytterligare restriktioner som skulle kunna påverka de privata alkoholförsäljarna på nätet negativt. Den promemorian är nu en fråga för politikerna.

Enligt Sandquist är det viktigt för folkhälsan att monopolset vidmakthålls.

"Om vi i Sverige ska lyckas hålla nere alkoholkonsumtionen och skadeverkningarna måste vi hålla fast vid den här modellen som vi har valt", säger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer